Nbaxevanis

Europlan
KOSA
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024

Ευρωεκλογές: Η δημοσκόπηση των δημοσκοπήσεων – Οι «κερδισμένοι» και οι «χαμένοι»

Σχεδόν τέσσερις εβδομάδες από τις ευρωεκλογές το σκηνικό δείχνει «καθαρό» ως προς το κόμμα που θα τερματίσει πρώτο όμως οι κάλπες θα μετρήσουν το ποσοστό δυσαρέσκειας των πολιτών και θα εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα.

ΜΗΛΟ
DROP Palermo TECH HUB

Εικοσιπέντε ημέρες πριν τις ευρωεκλογές το εκλογικό θερμόμετρο ανεβαίνει με τα κόμματα να διανύουν τα τελευταία μέτρα της προεκλογικής περιόδου. Πλησιάζοντας στην τελική ευθεία και έχοντας ένα ικανό δείγμα δημοσκοπήσεων που φανερώνουν τις προτιμήσεις και τις τάσεις των ψηφοφόρων πολλά ΜΜΕ αξιοποιούν τα δεδομένα προκειμένου να καταγράψουν την πορεία των κομμάτων μέσα στο χρόνο.

Η εικόνα που μπορεί να εξάγει κανείς με σχετική ασφάλεια είναι πως η Νέα Δημοκρατία θα κόψει πρώτη το νήμα με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στο ποσοστό που θα λάβει το κυβερνών κόμμα. Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του κόμματος της Πειραιώς, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει θέσει τον πήχη χαμηλά. Το 41% που πήρε η Νέα Δημοκρατία στις εθνικές εκλογές αποτελεί όνειρο απατηλό. Αντ’ αυτού το 33%, ποσοστό που έλαβε το κυβερνών κόμμα στις ευρωεκλογές τον Μάιο του 2019, είναι ο στόχος που έχει τεθεί στη «γαλάζια» παράταξη.

NOVA

Κοντά στο ποσοστό των ευρωεκλογών του 2019 η ΝΔ

Η αγωνία στο κυβερνητικό στρατόπεδο για την ψήφο διαμαρτυρίας είναι φανερή. Η δεξιά της δεξιάς, η ακρίβεια, τα Τέμπη, το σκάνδαλο των υποκλοπών και τα πολλαπλά φάλτσα στα σχεδόν πέντε χρόνια διακυβέρνησης Μητσοτάκη, προκαλούν φθορά στο κυβερνών κόμμα που φαίνεται ξεκάθαρα το τελευταίο πεντάμηνο.

ΤΕΝΤΟΤΕΧΝΙΚΗ

Η μέση εκτίμηση ψήφου των τελευταίων 10 δημοσκοπήσεων για τη Νέα Δημοκρατία φέρνει το κόμμα της Πειραιώς στο 32%, πολύ κοντά στο στόχο που έχει τεθεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η καμπύλη της Νέας Δημοκρατίας που ήταν συνεχώς πτωτική, μέχρι και το τέλος του Απριλίου, έχει αρχίσει να δείχνει αχνά σημάδια ανάκαμψης.

Ξεκάθαρο προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ για τη δεύτερη θέση

Mechanical Solutions

Ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να «κλειδώνει» τη δεύτερη θέση. Το «πολεμικό» κλίμα στο συνέδριο του κόμματος ανήκει στο παρελθόν αλλά το κόμμα της Κουμουνδούρου, σύμφωνα με τα δημοσκοπικά ευρήματα, υπολείπεται από το ποσοστό που έλαβε στις εθνικές εκλογές (17,8%). Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταγράφει στην εκτίμηση ψήφου ένα 15,5% κατά μέσο όρο ποσοστό που δεν δείχνει ικανό για την «ανατροπή» που έχει επικαλεστεί ο πρόεδρός του, Στέφανος Κασσελάκης. Το πολιτικό κέρδος του ΣΥΡΙΖΑ είναι πως σταθερά εδώ και ενάμιση μήνα προηγείται του ΠΑΣΟΚ με τη «ψαλίδα» συνεχώς να αυξάνεται.

Στο δρόμο προς τις κάλπες, στον προεκλογικό σχεδιασμό του ΣΥΡΙΖΑ, περιλαμβάνεται μπαράζ εξορμήσεων του Στέφανου Κασσελάκη σε όλη την Ελλάδα σε συνδυασμό με έντονο αντιπολιτευτικό πρέσινγκ.

Αδυναμία να προσπεράσει τον ΣΥΡΙΖΑ δείχνει το ΠΑΣΟΚ που στις αρχές του χρόνου έδειξε να έχει δυναμική. Από το τέλη του Απριλίου, το κόμμα της Χαριλάου Τρικούπη, σταμάτησε να κινείται ανοδικά στις δημοσκοπήσεις με το μέσο όρο των ευρημάτων από τις εταιρείες έρευνας των τάσεων της κοινής γνώμης να το δείχνουν στο 12,6%.

Τα υπόλοιπα κόμματα

ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και Πλεύση Ελευθερίας, τρεις εβδομάδες πριν τις ευρωκάλπες δείχνουν να χάνουν ελαφρώς έδαφος. Το κόμμα του Περισσού κινείται κατά μέσο όρο στην εκτίμηση ψήφου στο 8,6%. Η Ελληνική Λύση που στοχεύει στις ψήφους των απογοητευμένων νεοδημοκρατών πάει για διπλασιασμό των ποσοστών της έναντι των εθνικών εκλογών με το μέσο όρο των δημοσκοπήσεων να δείχνουν το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου στο 9,7%. Η Πλεύση Ελευθερίας κινείται κοντά στο ποσοστό που έλαβε στις εθνικές εκλογές, λίγο κάτω από το 4%. Σταθερά πάνω από το 3% βρίσκεται το κόμμα «Νίκη» και η Νέα Αριστερά που παλεύει στο όριο για να εκλέξει ευρωβουλευτή. Κοντά στο 2% μετρούν οι δημοσκοπικές εταιρείες το ΜέΡΑ 25.

Το τελευταίο δείγμα

Η δημοσκόπηση της MRB είναι χρονικά η τελευταία που βλέπει το φως της δημοσιότητας σε μια εβδομάδα που αναμένεται πλούσια. Στην έρευνα που παρουσιάστηκε για λογαριασμό του OPEN η ΝΔ ανακάμπτει κερδίζοντας μια μονάδα σε σχέση με την δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας πριν από ένα μήνα, ενώ διατηρεί ισχυρό προβάδισμα άνω των 16 μονάδων σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ που βρίσκεται στην δεύτερη θέση. Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στην τρίτη θέση, ενώ ενισχυμένη εμφανίζεται η Ελληνική Λύση.

Στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές 2024, τα ποσοστά των κομμάτων ανέρχονται ως εξής: Νέα Δημοκρατία: 26,5%, ΣΥΡΙΖΑ: 13,1%, ΠΑΣΟΚ: 11,5%, ΚΚΕ: 6,6%, Ελληνική Λύση: 8,1%, Νίκη: 2,4%, Πλεύση Ελευθερίας: 2,8%, Νέα Αριστερά: 3,1%, Φωνή Λογικής: 2,3%, Δημοκράτες: 2%, ΜέΡΑ25: 1,8%, Αδιευκρίνιστη ψήφος: 18%

Με την αναγωγή επί των έγκυρων, τα ποσοστά των κομμάτων διαμορφώνονται ως εξής:

ΝΔ: 32,3%, ΣΥΡΙΖΑ: 16%, ΠΑΣΟΚ: 14%, ΚΚΕ: 8%, Ελληνική Λύση: 9,9%, Νίκη: 2,9%, Πλεύση Ελευθερίας: 3,4%, Νέα Αριστερά: 3,8% Φωνή Λογικής: 2,8%, Δημοκράτες: 2,4%, ΜέΡΑ25: 2,2%, Άλλο κόμμα: 2,3%

Ως προς το εύρος των ποσοστών των κομμάτων η Νέα Δημοκρατία από 30 έως 35%, ο ΣΥΡΙΖΑ από 14 έως 18%. Το ΠΑΣΟΚ από 12 έως 16%. Η Ελληνική Λύση από 8,4 έως 11,4%. Η Νέα Αριστερά από 2,8 έως 4,8%. Η Πλεύση Ελευθερίας από 2,4% έως 4,4%. Η Νίκη από 1,9 έως 3,9%. Η Φωνή Λογικής από 1,8 έως 3,8%. Οι Δημοκράτες από 1,4 έως 3,4%. Το ΜέΡΑ25 από 1,2 έως 3,2%. Άλλο κόμμα από 1,3 έως 3,3%

Στα ποιοτικά χαρακτηριστικά της έρευνας οι περισσότεροι δηλώνουν ότι στην κάλπη των ευρωεκλογών 2024 θα εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους.

Το 60,3% απαντούν ότι θα πρέπει να σταλεί ένα μήνυμα δυσαρέσκειας για την ακολουθούμενη πολιτική της ΝΔ. Μάλιστα, με κριτήριο τη δυσαρέσκειά τους δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν το 32% των ψηφοφόρων της ΝΔ.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button