Nbaxevanis

Europlan
KOSA
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024

Επιστολική ψήφος: Για ευρωεκλογές και δημοψηφίσματα – Η διαδικασία

DROP 2
DROP Palermo TECH HUB
ΜΗΛΟ

Στις ευρωεκλογές και τα δημοψηφίσματα θα εφαρμόζεται, σε πρώτη φάση, η επιστολική ψήφος, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσαν η Νίκη Κεραμέως και ο Θοδωρής Λιβάνιος.

Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι κατοχυρώνεται η επιστολική ψήφος για τις ευρωεκλογές 2024. Ακολούθησαν ανακοινώσεις από την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών. Η Νίκη Κεραμέως δήλωσε πως το επόμενο διάστημα θα γίνει διάλογος με τα κόμματα για την επιστολική ψήφο, επισημαίνοντας πως αυτή δεν αφορά προς το παρόν τις εθνικές εκλογές.

NOVA

Οι ψηφοφόροι θα μπορούν να κάνουν αίτηση προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό δικαίωμά τους με επιστολική ψήφο έως και 40 ημέρες πριν από τις εκλογές.

Στη συνέχεια θα λάβουν το εκλογικό υλικό, θα ψηφίσουν και θα στείλουν τον φάκελό τους. Οι επιστολικές ψήφοι θα καταμετρώνται ταυτόχρονα με τις ψήφους σε όλη την Ελλάδα. Αυτό θα ισχύει μόνο για τις ευρωεκλογές και τα δημοψηφίσματα.

ΤΕΝΤΟΤΕΧΝΙΚΗ

Επιστολική ψήφος: Η διαδικασία

Τα βήματα στη διαδικασία για την επιστολική ψήφο είναι:

– Δημιουργείται ηλεκτρονική πύλη για την εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους επιστολικής ψήφου

Mechanical Solutions

– Ο εκλογέας κάνοντας χρήση των κωδικών του καταχωρεί την αίτησή του και συμπληρώνει τη διεύθυνση στην οποία θέλει να του αποσταλεί το εκλογικό υλικό. Το κινητό του τηλέφωνο που δηλώνει καθώς και το email του, πιστοποιούνται με συνθηματικό μιας χρήσης (OTP)

– H αίτηση γίνεται αμέσως οριστική, μόλις αυτή υποβληθεί.

– Η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων λήγει 40 ημέρες πριν τη διενέργεια των εκλογών. Μέχρι εκείνη την ημερομηνία ο εκλογέας μπορεί να τροποποιήσει τη διεύθυνση παραλαβής ή οποιοδήποτε άλλο στοιχείο, καθώς και να ακυρώσει την αίτησή του

– Αιτήσεις εκλογέων εκτός επικρατείας που είναι ενεργές μεταπίπτουν και στην εφαρμογή για την εγγραφή για άσκηση του εκλογικού δικαιώματος με επιστολική ψήφο

Τι περιλαμβάνει ο φάκελος της επιστολικής ψήφου
Ο φάκελος αποστέλλεται στον ψηφοφόρο το αργότερο 20 ημέρες πριν από τις εκλογές. Ο ψηφοφόρος ενημερώνεται με mail για την αποστολή του φακέλου και με σύνδεσμο για να βλέπει την πορεία.

Το υλικό που λαμβάνει ο ψηφοφόρος που έχει δηλώσει ότι θέλει να ασκήσει το εκλογικό δικαίωμα με επιστολική ψήφο περιλαμβάνει:

  • Φάκελο επιστροφής επιστολικής ψήφου
  • Φάκελο ψηφοφορίας
  • Ψηφοδέλτιο
  • Έντυπο οδηγιών και κατάλογο υποψηφίων
  • Έντυπο – Υπεύθυνη δήλωση

Σε ό,τι αφορά στο ψηφοδέλτιο, είναι ενιαίο και τυπώνεται με ευθύνη του υπουργείου Εσωτερικών. Στην πρώτη σελίδα, ο ψηφοφόρος επιλέγει το κόμμα ή τον συνασπισμό που επιθυμεί. Στη δεύτερη σελίδα επιλέγει τους υποψήφιους ευρωβουλευτές του συνδυασμού που έχει προτιμήσει.

Για να καταμετρηθεί η ψήφος είναι απαραίτητη η συμπλήρωση της υπεύθυνης δήλωσης. Σε αυτή, ο ψηφοφόρος δηλώσει ότι:

α) Έχει εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους της επιστολικής ψήφου και δεν μπορεί να ψηφίσει με φυσική παρουσία στις επικείμενες εκλογές εφόσον έχει παραληφθεί ο φάκελος του από την επιτροπή υποδοχής επιστολικής ψήφου

β) Η συμπλήρωση του ψηφοδελτίου, και της επιλογής των υποψηφίων, έγινε αποκλειστικά από τον ίδιο δίχως την παρουσία άλλου προσώπου. Η προτίμηση που εκφράστηκε στο ψηφοδέλτιο εκφράζει αποκλειστικά και μόνο τη δική του επιλογή και

γ) Είναι σε γνώση του ότι αποτελεί ποινικό αδίκημα η πλαστογράφηση της παρούσας υπεύθυνης δήλωσης ή η ψευδής δήλωση των ανωτέρω στοιχείων.

Μέσα στον ειδικό φάκελο ο ψηφοφόρος βάζει το ψηφοδέλτιο, την αίτηση – υπεύθυνη δήλωση και το αποδεικτικό ταυτότητας, τον κλείνει και τον αποστέλλει.

Απαντήσεις σε ερωτήσεις για την επιστολική ψήφο

Παράλληλα, το υπουργείο Εσωτερικών έδωσε απαντήσεις σε τέσσερις ερωτήσεις σχετικά με την επιστολική ψήφο.

Τι θα γίνει αν πάω να ψηφίσω στο εκλογικό μου τμήμα, ενώ έχω εγγραφεί να ψηφίσω επιστολικά;

Αν έχω κάνει αίτηση εμπρόθεσμα για επιστολική ψήφο, θα υπάρχει ειδική ένδειξη δίπλα στον εκλογέα και ο δικαστικός αντιπρόσωπος δεν θα μου επιτρέψει να ψηφίσω.

Τι θα γίνει αν δεν φτάσει ο φάκελος έγκαιρα ή έχασα τον φάκελό μου;

Το εκλογικό υλικό πρέπει να φυλάσσεται. Αν δεν φτάσει έγκαιρα ο φάκελος ή χαθεί ή καταστραφεί, τότε ο τότε ο δικαστικός αντιπρόσωπος στο εκλογικό τμήμα που είμαι εγγεγραμμένος θα ενημερωθεί για το γεγονός μη παραλαβής του φακέλου και θα μπορώ να ψηφίσω με φυσική παρουσία εκεί.

Τι θα γίνει αν μετάνιωσα και θέλω να ψηφίσω με φυσική παρουσία;

Κατ’ εξαίρεση, αν δεν έχει παραληφθεί ο φάκελος εμπρόθεσμα (δηλ. έως τις 17:00 την παραμονή των εκλογών) τότε ο δικαστικός αντιπρόσωπος στο εκλογικό τμήμα που είμαι εγγεγραμμένος θα ενημερωθεί για το γεγονός μη παραλαβής του φακέλου και θα μπορώ να ψηφίσω με φυσική παρουσία εκεί.

Τι θα γίνει αν επέλεξα κατά λάθος άλλο κόμμα ή υποψήφιο από αυτόν που ήθελα;

Στην εξαιρετική αυτή περίπτωση, ο εκλογέας μπορεί να τυπώσει το ψηφοδέλτιο που θα υπάρχει στην σελίδα του υπουργείου Εσωτερικών και να το βάλει στον φάκελο ψηφοφορίας.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Μετάβαση στο περιεχόμενο