Nbaxevanis

ΔΕΤΟΡΑΚΗΣ
ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΣΚΕΨΗ

Ροβανιέμι: Η άγνωστη ιστορία του χωριού του Αη Βασίλη

BOX CAFE
BBQ Stories


DROP Cafe Palermo TECH HUB

Karnagians ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ Kosa

Το Ροβανιέμι δεν είναι μια πόλη της παιδικής φαντασίας, αλλά είναι η πόλη όπου τα παιδικά όνειρα και οι επιθυμίες μπορεί να γίνουν πραγματικότητα. Η πρωτεύουσα της Λαπωνίας με του 60.000 κατοίκους είναι η πατρίδα του Αϊ Βασίλη.

Στον αρκτικό κύκλο στον παγωμένο βορρά της Φινλανδίας η πόλη που έχει συνδέσει εδώ και δεκαετίες το όνομα της, το παρόν και το μέλλον της με τον αγαπημένο άγιο μικρών και μεγάλων.

“IN_AND_OUT

Χιλιάδες τουρίστες απ’ όλο τον κόσμο επισκέπτονται το θεματικό πάρκο του Αι Βασίλη ώστε να γίνουν κομμάτι του παραμυθιού που για αιώνες συγκινεί και σαγηνεύει. Σε αυτό χώρο τα παιδιά ονειρεύονται και οι ενήλικες γίνονται για λίγο πάλι παιδιά.

Στα παγωμένα δρομάκια ο επισκέπτης πέφτει πάνω στα περίφημα έλκηθρα που τα σέρνουν πανέμορφα χάσκι, στο ταχυδρομείο του Αι Βασίλη αλλά και στο φτωχικό του όπου ο επισκέπτης μπορεί να βγάλει μια αναμνηστική φωτογραφία.

Mechanical Solutions

Η άγνωστη ιστορία

Για περισσότερο από τρία χρόνια, οι Γερμανοί και οι Φινλανδοί συμμάχησαν και πολέμησαν μαζί εναντίον της Σοβιετικής Ένωσης, ενώ το κεντρικό επιχειρησιακό αρχηγείο των Γερμανών εγκαταστάθηκε στο Ροβανιέμι.

Όταν οι Φινλανδοί κατέληξαν σε συμφωνία κατάπαυσης πυρός με τους Σοβιετικούς στις αρχές του Σεπτεμβρίου 1944, οι Σοβιετικοί ζήτησαν από τους Γερμανούς να εκκενώσουν τη βόρεια Φινλανδία σε περίπου δύο εβδομάδες.

Οι Γερμανοί και οι Φινλανδοί συμφώνησαν όμως κρυφά στα μέσα Σεπτεμβρίου ότι οι αποχωρούντες Γερμανοί θα κατέστρεφαν συστηματικά γέφυρες και οδοστρώματα που κρίνονταν απαραίτητα για την ανάπτυξη των στρατών και ότι οι Φινλανδοί θα απέφευγαν στρατηγικά τη μάχη με τους πρώην συντρόφους τους.

Ωστόσο, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου υπήρξαν πολλές συγκρούσεις μεταξύ των Φιλανδών και των Γερμανών που αποχωρούσαν. Μεγάλο μέρος της φινλανδικής Λαπωνίας. και η περιοχή του Ροβανιέμι ισοπεδώθηκε στο πέρασμα των Γερμανών.

Οι Γερμανοί κατέστρεψαν το 90% της πόλης που μετατράπηκε σε ένα ερείπιο καπνού.

Επειδή οι Φινλανδοί είχαν συνεργαστεί με τους Γερμανούς, το Ροβανιέμι δεν μπορούσε να πάρει οικονομική βοήθεια από τις ΗΠΑ με τη μορφή ενίσχυσης για το Σχέδιο Μάρσαλ, που χορηγήθηκε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες είχαν επίσης καταστραφεί από τον πόλεμο. Οι Φινλανδοί κλήθηκαν επιπλέον να καταβάλουν αποζημιώσεις στη Ρωσία. Ωστόσο, κάποια οικονομική υποστήριξη προήλθε από τη Διοίκηση Αρωγής και Αποκατάστασης των Ηνωμένων Εθνών.

Μέχρι τη δεκαετία του 1990 όμως, ο μύθος του Άγιου Βασίλη δημιουργήθηκε και η πόλη άρχισε να αλλάζει μορφή. Ακόμη και μέρος ενός πυρηνικού καταφύγιου της πόλης μετατράπηκε σε ένα υπόγειο πάρκο του Άγιου Βασίλη. Οι τουρίστες – ειδικά εκείνοι από την Κίνα, το Ισραήλ και το Ηνωμένο Βασίλειο, που αποτελούν και τους περισσότερους επισκέπτες – έχουν συμβάλει στην ανοικοδόμηση της πόλης, έστω κι αν δεν ήταν αυτός ο λόγος της επίσκεψης τους.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Ιωάννα Κρητσωτάκη

Ονομάζομαι Κρητσωτάκη Ιωάννα και διαμένω μόνιμα στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης. Είμαι παντρεμένη με το Χαρίδημο Δρακωνάκη και έχουμε ένα γιο 11 ετών, το Μιχάλη. Πτυχιούχος του τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κάτοχος πιστοποιητικού «Διοίκησης και οργάνωσης εκπαιδευτικών μονάδων» , καθώς και του «Ιnternational Diploma in Travel and Tourism» από τη Vellum International. Πρόσφατα έλαβα την πιστοποίηση από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου πάνω στη «Διαπολιτισμική και συμπεριληπτική εκπαίδευση». Γνωρίζω άριστα Αγγλικά (κάτοχος Proficiency) και υπολογιστές (ECDL) Έχω απασχοληθεί στο παρελθόν ως ωρομίσθια και αναπλήρωτρια θεολόγος σε σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην περιφεριακή ενότητα Κρήτης παράλληλα με την καλοκαιρινή μου απασχόληση σε ξενοδοχειακές μονάδες της περιοχής όπου κατοικώ. Έχω βραβευτεί με το βραβείο Δασκαλάκη, ως μια εκ των 70 καλύτερων ξενοδοχουπαλλήλων της Κρήτης το 2017, με ταυτόχρονη αρθογραφία θεολογικού περιεχομένου σε τοπικά ΜΜΕ, συμμετοχή σε εσπερίδες π.χ. 100 χρόνια από την κοίμηση του Αγίου Νεκταρίου συνεργασία Παγκρητίου Συνδέσμου Θεολόγων και Ι.Μ. Πέτρας και Χερρονήσου-Αύγουστος 2020 (διαδικτυακή επανάληψη σε συνεργασία με την Ι.Μ. Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου το Νοέμβριο 2020), διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων π.χ. Τα Πάθη τα Σεπτα, υπό την αιγίδα του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Αγίου Νικολάου το 2015), ομιλίες στο Σύλλογο Προστασίας Αγένητου Παιδιού «ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΠΑΝΤΑΝΑΣΣΑ» στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης.Αυτή την περίοδο βρίσκομαι σε αναμονή πρόληψης για την ερχόμενη σχολική περίοδο ως αναπληρώτρια θεολόγος, ενώ ταυτόχρονα παρακολουθώ μεταπτυχιακές σπουδές στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με ειδίκευση στη «Σχολική Θρησκευτική Αγωγή»

Σχετικά άρθρα

Back to top button