Europlan

Xaritakis
ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΣΚΕΨΗ

Ιερά Μονή Παναγίας Γοργοεπηκόου Μάνδρας Αττικής

BOX CAFE
Αλφαβητάρι

Τεντοτεχνική

DROP Cafe Palermo TECH HUB

Πολλές εικόνες, εκκλησίες, αλλά και μονές τιμούν την Παναγία Γοργοεπήκοο ή Γοργουπήκοο. Στη Μάνδρα Αττικής το μοναστήρι της Παναγίας Γοργοεπηκόου ατενίζει τη θάλασσα της Ελευσίνας από την κορυφή της γειτονικής οροσειράς.

Το θαυματουργό εικόνισμα της Παναγίας Γοργοεπηκόου που κοσμεί τη μονή αγιογραφήθηκε στο Άγιο Όρος πριν το 1900. Η Παναγία κρατάει το θείο ρέφος στην αγκαλιά της σαν σε θρόνο χερουβικό και έχει γλυκό βλέμμα και αμυδρό χαμόγελο στα χείλη. Την εικόνα πήρε από το Άγιο Όρος οικογένεια από τη Σμύρνη και σαν πολύτιμη κληρονομιά έφτασε στα χέρια της Ιφιγένειας Αναπλιώτου λίγο πριν την καταστροφή της Σμύρνης.

“IN_AND_OUT

Το πρώτο θαύμα ιστορείται από όταν η γυναίκα ήταν βρέφος και οι γονείς της ανακάλυψαν ότι η εικόνα είχε μετακινηθεί από το εικονοστάσι και είχε σταθεί φύλακας στην κούνια του παιδιού τους. Την ημέρα του θαύματος το ημερολόγιο έγραφε 8 Σεπτεμβρίου 1907. Στην ίδια ημερομηνία άλλης χρονιάς, μετά τη Μικρασιατική καταστροφή η εικόνα ήταν η μόνη που διασώθηκε από πυρκαγιά στο δωμάτιο του σπιτιού της οικογένειας, η οποία πλέον είχε μετακομίσει στην Αθήνα.

Μ’εξίσου θαυμαστό τρόπο στη δεκαετία του ’60 η Ιφιγένεια Αναπλιώτου συναντήθηκε με 4 μοναχές που επιθυμούσαν να χτίσουν ένα μοναστήρι αφιερωμένο στην Παναγία Γοργοεπήκοο. Τα αρχικά σχέδια να υλοποιήσουν το όνειρό τους σ’ έκταση στο Καπανδρίτι Αττικής εγκαταλείφτηκαν και μετά από πολλές δυσκολίες και το όνειρο μιας πιστής στην οποία η Παναγία υπέδειξε την τοποθεσία, όπου επιθυμούσε για να κτιστεί η μονή της, η θεμελίωση έγινε σε ορεινή τοποθεσία έξω από τη Μάνδρα Αττικής.

Mechanical Solutions

Οι μοναχές έκτισαν αρχικά ένα μικρό εκκλησάκι και εγκαταστάθηκαν στις 18 Δεκεμβρίου 1966. Η εικόνα είχε αποκτήσει πλέον το σπίτι της και η Παναγία εμφανίζονταν στον ύπνο πιστών και τος καλούσε να την επισκεφθούν. Όπως παραδίδουν οι μοναχές κάθε πρωί στον όρθρο στο «Πάσα πνοή» και κάθε Εσπερινό στο «Κατευνθυθήτω η προσευχή μου» από την είκονα ερχόταν ένας θόρυβος σαν να την χτυπούσε ένα πετράδι, για να δηλώσει την παρουσία της.

Ἦχος α´. (Τῆς ἐρήμου πολίτης).

Ὡς θεόβρυτον κρήνην τῶν ἀΰλων χαρίτων Σου, τὴν θαυματουργόν Σου Εἰκόνα Θεοτόκε πλουτίσαντες, ἐκ ταύτης τῶν θαυμάτων τὰς ῥοάς, ἀντλοῦμεν δαψιλῶς ὡς ἐξ Ἐδέμ• σὺ γὰρ Γοργοϋπήκοος βοηθός, πέλεις τῶν ἐκβοώντων Σοι• Δόξα τοῖς σοῖς χαρίσμασιν Ἁγνή• δόξα τῇ παρθενίᾳ Σου• δόξα τῇ πρὸς ἡμᾶς Σοῦ ἀνεκφράστῳ προνοίᾳ Ἄχραντε.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Ιωάννα Κρητσωτάκη

Ονομάζομαι Κρητσωτάκη Ιωάννα και διαμένω μόνιμα στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης. Είμαι παντρεμένη με το Χαρίδημο Δρακωνάκη και έχουμε ένα γιο 11 ετών, το Μιχάλη. Πτυχιούχος του τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κάτοχος πιστοποιητικού «Διοίκησης και οργάνωσης εκπαιδευτικών μονάδων» , καθώς και του «Ιnternational Diploma in Travel and Tourism» από τη Vellum International. Πρόσφατα έλαβα την πιστοποίηση από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου πάνω στη «Διαπολιτισμική και συμπεριληπτική εκπαίδευση». Γνωρίζω άριστα Αγγλικά (κάτοχος Proficiency) και υπολογιστές (ECDL) Έχω απασχοληθεί στο παρελθόν ως ωρομίσθια και αναπλήρωτρια θεολόγος σε σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην περιφεριακή ενότητα Κρήτης παράλληλα με την καλοκαιρινή μου απασχόληση σε ξενοδοχειακές μονάδες της περιοχής όπου κατοικώ. Έχω βραβευτεί με το βραβείο Δασκαλάκη, ως μια εκ των 70 καλύτερων ξενοδοχουπαλλήλων της Κρήτης το 2017, με ταυτόχρονη αρθογραφία θεολογικού περιεχομένου σε τοπικά ΜΜΕ, συμμετοχή σε εσπερίδες π.χ. 100 χρόνια από την κοίμηση του Αγίου Νεκταρίου συνεργασία Παγκρητίου Συνδέσμου Θεολόγων και Ι.Μ. Πέτρας και Χερρονήσου-Αύγουστος 2020 (διαδικτυακή επανάληψη σε συνεργασία με την Ι.Μ. Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου το Νοέμβριο 2020), διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων π.χ. Τα Πάθη τα Σεπτα, υπό την αιγίδα του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Αγίου Νικολάου το 2015), ομιλίες στο Σύλλογο Προστασίας Αγένητου Παιδιού «ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΠΑΝΤΑΝΑΣΣΑ» στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης.Αυτή την περίοδο βρίσκομαι σε αναμονή πρόληψης για την ερχόμενη σχολική περίοδο ως αναπληρώτρια θεολόγος, ενώ ταυτόχρονα παρακολουθώ μεταπτυχιακές σπουδές στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με ειδίκευση στη «Σχολική Θρησκευτική Αγωγή»

Σχετικά άρθρα

Back to top button