Nbaxevanis

ΔΕΤΟΡΑΚΗΣ
ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΣΚΕΨΗ

Δεκαπενταύγουστος: Μια ιδιαίτερη «ευχαριστία»-τάμα στη Μητέρα όλων μας

Παναγία Γερόντισσα, Ι.Μ. Παντοκράτορος Άγιο Όρος

BOX CAFE
BBQ Stories


DROP Cafe Palermo TECH HUB

Karnagians ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ Kosa

Η Παναγία Γερόντισσα είναι το πολύτιμο στολίδι της Ιεράς Μονής Παντοκράτορος, έβδομη στην τάξη των Αγιορείτικων Μοναστηριών, κτισμένη πάνω στη θάλασσα στη Β.Α. πλευρά του Αγίου Όρους. Ιδρύθηκε στα μέσα του 14ου αι. από το μέγα στρατοπεδάρχη Αλέξιο και το μέγα πριμικήριο Ιωάννη.

Το καθολικό της Μονής, στο οποίο φιλοξενείται η θαυματουργή εικόνα, είναι αφιερωμένο στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος.

“IN_AND_OUT

Η Παναγία παριστάνεται όρθια, σε στάση δεήσεως χωρίς το Χριστό. Ένα θαύμα της Θεοτόκου έδωσε στην εικόνα τ’ όνομά της. Σε βαριά άρρωστο γέροντα της μονής αποκαλύφθηκε με τρόπο θαυματουργό η ημέρα του θανάτου του. Όταν έφτασε η μέρα, ο γέροντας ζήτησε από τον εφημέριο ιερομόναχο που λειτουργούσε, να συντομεύσει τη Θεία Λειτουργία για να κοινωνήσει τα Άχραντα Μυστήρια. Ωστόσο, οι παρακλήσεις του δεν είχαν αποτέλεσμα. Η ώρα περνούσε και ο γέροντας κινδύνευε να πεθάνει χωρίς να κοινωνήσει. Τότε ακούστηκε από την εικόνα της Θεοτόκου μια οργισμένη φωνή να ρωτά τον ιερομόναχο γιατί δε συμμορφωνόταν με την παράκληση του γέροντα, μ’ αποτέλεσμα εκείνος τρέμοντας να υπακούσει. Από τότε η εικόνα ονομάστηκε “Παναγία Γερόντισσα”, επειδή στλαθηκε αρωγός του αιτήματος του γέροντα ο οποίος αμέσως μόλις μετέλαβε των Αχράντων μυστηρίων παρέδωσε το πνεύμα του.

Μετά από αυτό θαύμα, οι μοναχοί μετέφεραν την εικόνα από την αρχική της θέση μέσα στο Ιερό Βήμα και πίσω από την Αγία Τράπεζα, στην αριστερή κολώνα του κυρίως ναού, όπου και την προσκυνούν οι πιστοί μέχρι σήμερα. Το πρώτο θαύμα της εικόνας σημειώθηκε επί Αλεξίου Α’ Κομνηνού μ’ εντολή του οποίου άρχισε να κτίζεται το αρχικό μονύδριο σε απόσταση περίπου 500 μέτρων από τη σημερινή θέση της μονής πάνω σ΄ ένα ύψωμα. Κάθε βράδυ η εικόνα της Παναγίας και τα εργαλεία των εργατών μετακινούνταν με θαυμαστό τρόπο στο σημείο όπου είναι σήμερα κτισμένη η μονή. Κι’ αφού το θαύμα επαναλήφθηκε πολλές φορές, οι κτίστες κατάλαβαν ότι ήταν θέλημα της Παναγίας να κτιστεί σε άλλο σημείο το μοναστήρι όπερ και εγένετο.
Η θαυματουργή εικόνα απέκτησε τα κατοπινά χρόνια ασημένια επένδυση μ’ έξοδα αρχόντισσας από την Κων/ πόλη. Δίπλα στην Παναγία διακρίνεται ένα πιθάρι που ξεχειλίζει, σε ανάμνηση ενός ακόμη θαύματος της Θεοτόκου, που σημειώθηκε το 17ο αι., περίοδο κατά την οποία το μοναστήρι εμφάνισε παντελή έλλειψη σε λάδι.

Mechanical Solutions

Οι μοναχοί προσεύχονταν στην Παναγία να τους βοηθήσει και η πίστη τους ανταμείφθηκε. Ένα πρωί είδαν να ξεχειλίζει λάδι, η είσοδος της αποθήκης όπου φυλάσσονταν τα άδεια πιθάρια. Το λάδι ανέβλυζε από ένα πιθάρι που σώζεται μέχρι σήμερα, απ’ το οποίο οι μοναχοί γέμισαν τ’ άδεια δοχεία τους. Όταν τέλειωσαν τη δουλειά τους, το πιθάρι σταμάτησε να ξεχειλίζει. Από τότε το λάδι δεν έλειψε ποτέ από το μοναστήρι. Διασώζεται μια ακόμη ιστορία με πρωταγωνίστρια τη θαυματουργή εικόνα.

Σε μια επιδρομή στη μονή, ένας Σαρακηνός προσπάθησε να κάνε την εικόνα κομμάτια και ν’ ανάψει μ’ αυτά το τσιμπούκι του. Αμέσως, έχασε την όρασή του και οι σύντροφοί του έντρομοι από το πάθημά του, πέταξαν την εικόνα σ’ ένα κοντινό πηγάδι. Ο τυφλός ιερόσυλος λίγο πριν το τέλος της ζωής του, ζήτησε από τους δικούς του να πάνε στο Άγιο Όρος και να βγάλουν την εικόνα από το πηγάδι. Οι οικείοι του εκπλήρωσαν την τελευταία επιθυμία του και αφού έβγαλαν την εικόνα από το πηγάδι την παρέδωσαν στους πιστούς.

*Ιωάννα Κρητσωτάκη – Δρακωνάκη θεολόγος, πιστοποιημένη εκπαιδευτικός στη «Διαπολιτισμική και Συμπεριληπτική Εκπαίδευση» από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, κάτοχος πιστοποιητικού «Διοίκησης και οργάνωσης εκπαιδευτικών μονάδων» και του «Ιnternational Diploma in Travel and Tourism» από τη Vellum International. Μεταπτυχιακή φοιτήτρια ΕΚΠΑ με ειδίκευση στη «Σχολική Θρησκευτική Αγωγή».


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Ιωάννα Κρητσωτάκη

Ονομάζομαι Κρητσωτάκη Ιωάννα και διαμένω μόνιμα στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης. Είμαι παντρεμένη με το Χαρίδημο Δρακωνάκη και έχουμε ένα γιο 11 ετών, το Μιχάλη. Πτυχιούχος του τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κάτοχος πιστοποιητικού «Διοίκησης και οργάνωσης εκπαιδευτικών μονάδων» , καθώς και του «Ιnternational Diploma in Travel and Tourism» από τη Vellum International. Πρόσφατα έλαβα την πιστοποίηση από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου πάνω στη «Διαπολιτισμική και συμπεριληπτική εκπαίδευση». Γνωρίζω άριστα Αγγλικά (κάτοχος Proficiency) και υπολογιστές (ECDL) Έχω απασχοληθεί στο παρελθόν ως ωρομίσθια και αναπλήρωτρια θεολόγος σε σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην περιφεριακή ενότητα Κρήτης παράλληλα με την καλοκαιρινή μου απασχόληση σε ξενοδοχειακές μονάδες της περιοχής όπου κατοικώ. Έχω βραβευτεί με το βραβείο Δασκαλάκη, ως μια εκ των 70 καλύτερων ξενοδοχουπαλλήλων της Κρήτης το 2017, με ταυτόχρονη αρθογραφία θεολογικού περιεχομένου σε τοπικά ΜΜΕ, συμμετοχή σε εσπερίδες π.χ. 100 χρόνια από την κοίμηση του Αγίου Νεκταρίου συνεργασία Παγκρητίου Συνδέσμου Θεολόγων και Ι.Μ. Πέτρας και Χερρονήσου-Αύγουστος 2020 (διαδικτυακή επανάληψη σε συνεργασία με την Ι.Μ. Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου το Νοέμβριο 2020), διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων π.χ. Τα Πάθη τα Σεπτα, υπό την αιγίδα του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Αγίου Νικολάου το 2015), ομιλίες στο Σύλλογο Προστασίας Αγένητου Παιδιού «ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΠΑΝΤΑΝΑΣΣΑ» στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης.Αυτή την περίοδο βρίσκομαι σε αναμονή πρόληψης για την ερχόμενη σχολική περίοδο ως αναπληρώτρια θεολόγος, ενώ ταυτόχρονα παρακολουθώ μεταπτυχιακές σπουδές στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με ειδίκευση στη «Σχολική Θρησκευτική Αγωγή»

Σχετικά άρθρα

Back to top button