Europlan

Xaritakis
ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΣΚΕΨΗ

Η Παναγία του Αμιάντου ή Παναγία της Γαλιλαίας στην Κύπρο

BOX CAFE
Αλφαβητάρι

Τεντοτεχνική

DROP Cafe Palermo TECH HUB

Σ’ ένα τοπίο ξεχωριστής ομορφιάς, με όμορφα χρώματα και μυρωδιές φασκόμηλου και λεβάντας, κοντά στην οροσειρά Τροόδος της Κύπρου, βρίσκεται το ξωκλήσι που είναι αφιερωμένο στην Παναγία την Αμίαντο, στα σύνορα της κοινότητας Αμιάντου με το Πελένδρι.

Αν και ο ξυλόστεγος ναός φτιάχτηκε στα νεότερα χρόνια , η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας χρονολογείται στο 1700. Κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας οπού οι χριστιανοί διώκονταν και αποκεφαλίζονταν όταν οι Οθωμανοί αποκεφάλιζαν ιεράρχες και έκαιγαν τις θρησκευτικές εικόνες, οι κάτοικοι από το χωριό Πελένδρι της επαρχίας Λεμεσού για να γλυτώσουν από την καταστροφή την εικόνα Πανάγιας του Αμίαντου ή “Παναγία της Γαλιλαίας” όπως χαρακτηριστικά ονομάζεται, την έκρυψαν σε κάποιο άγνωστο μέρος για τους πολλούς. Σύμφωνα με την παράδοση και καθώς τα χρόνια περνούσαν, η Παναγία εμφανίστηκε σε μια έγκυο και την παρακάλεσε να μεταφέρει την εικόνα της σ’ ασφαλές μέρος για να γλιτώσει από την καταστροφική μανία των Οθωμανών. Η έγκυος πήρε την εικόνα και ξεκίνησε για το Πελένδρι.

“IN_AND_OUT

Στη διαδρομή εξαντλήθηκε και δίψασε. Η Παναγία έκανε το θαύμα της και από το βράχο όπου είχε ακουμπήσει για να ξαποστάσει άρχισε να αναβλύζει νερό. Σ’ αυτό το σημείο όπου πηγάζει ακόμα αγίασμα οι πιστοί έφτιαξαν ξωκκλήσι και κάνουν δέηση την Κυριακή του Θωμά. Την ίδια μέρα μεταφέρουν με πομπή τη θαυματουργή εικόνα από την εκκλησία του Πελενδρίου, όπου φυλάσσεται όλη τη χρονιά, στο ξωκκλήσι. Σύμφωνα με την παράδοση η εικόνα κατά τη μεταφορά της στο ξωκκλήσι είναι πολύ ελαφρύτερη παρά κατά τη διάρκεια επιστροφής. Η Παναγία Αμίαντος μεταφέρεται στα χέρια, από τους πιστούς που σχηματίζουν πομπή και όχι με κάποιο μεταφορικό μέσο, αφού σύμφωνα με τους πιστούς όποτε το επιχείρησαν δεν τα κατάφεραν.
Παναγία η Αμίαντος ονομάζεται και ιερά εικόνα του 15ου αι. που φυλάσσεται στην Ιερά Μονή Τοπλού ή Μονή της Παναγίας της Ακρωτηριανής, από τα σημαντικότερα μοναστήρια της Κρήτης, 10 χλμ. ανατολικά της Σητείας.

”Την παγκόσμιον δόξαν”Δογματικό Θεοτοκίο

Mechanical Solutions

«Τήν παγκόσμιονδόξαν, τήν ἐξ ἀνθρώπων σπαρεῖσαν, καί τόν Δεσπότην τεκοῦσαν, τήν ἐπουράνιον πύλην, ὑμνήσωμεν Μαρίαν τήν Παρθένον, τῶν Ἀσωμάτων τό ἆσμα, καί τῶν πιστῶν τό ἐγκαλλώπισμα· αὕτη γάρ ἀνεδείχθη οὐρανός καί ναός τῆς Θεότητος· αὕτη τό μεσότειχον τῆς ἔχθρας καθελοῦσα, εἰρήνην ἀντεισῆξε, καί τό βασίλειον ἠνέῳξε. Ταύτην οὖν κατέχοντες, τῆς πίστεως τήν ἄγκυραν, ὑπέρμαχον ἔχομεν, τόν ἐξ αὐτῆς τεχθέντα Κύριον. Θαρσείτω, τοίνυν, θαρσείτωλαός τοῦ Θεοῦ· καί γάρ αὐτός πολεμήσει τούς ἐχθρούς ὡς παντοδύναμος»


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Ιωάννα Κρητσωτάκη

Ονομάζομαι Κρητσωτάκη Ιωάννα και διαμένω μόνιμα στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης. Είμαι παντρεμένη με το Χαρίδημο Δρακωνάκη και έχουμε ένα γιο 11 ετών, το Μιχάλη. Πτυχιούχος του τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κάτοχος πιστοποιητικού «Διοίκησης και οργάνωσης εκπαιδευτικών μονάδων» , καθώς και του «Ιnternational Diploma in Travel and Tourism» από τη Vellum International. Πρόσφατα έλαβα την πιστοποίηση από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου πάνω στη «Διαπολιτισμική και συμπεριληπτική εκπαίδευση». Γνωρίζω άριστα Αγγλικά (κάτοχος Proficiency) και υπολογιστές (ECDL) Έχω απασχοληθεί στο παρελθόν ως ωρομίσθια και αναπλήρωτρια θεολόγος σε σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην περιφεριακή ενότητα Κρήτης παράλληλα με την καλοκαιρινή μου απασχόληση σε ξενοδοχειακές μονάδες της περιοχής όπου κατοικώ. Έχω βραβευτεί με το βραβείο Δασκαλάκη, ως μια εκ των 70 καλύτερων ξενοδοχουπαλλήλων της Κρήτης το 2017, με ταυτόχρονη αρθογραφία θεολογικού περιεχομένου σε τοπικά ΜΜΕ, συμμετοχή σε εσπερίδες π.χ. 100 χρόνια από την κοίμηση του Αγίου Νεκταρίου συνεργασία Παγκρητίου Συνδέσμου Θεολόγων και Ι.Μ. Πέτρας και Χερρονήσου-Αύγουστος 2020 (διαδικτυακή επανάληψη σε συνεργασία με την Ι.Μ. Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου το Νοέμβριο 2020), διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων π.χ. Τα Πάθη τα Σεπτα, υπό την αιγίδα του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Αγίου Νικολάου το 2015), ομιλίες στο Σύλλογο Προστασίας Αγένητου Παιδιού «ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΠΑΝΤΑΝΑΣΣΑ» στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης.Αυτή την περίοδο βρίσκομαι σε αναμονή πρόληψης για την ερχόμενη σχολική περίοδο ως αναπληρώτρια θεολόγος, ενώ ταυτόχρονα παρακολουθώ μεταπτυχιακές σπουδές στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με ειδίκευση στη «Σχολική Θρησκευτική Αγωγή»

Σχετικά άρθρα

Back to top button