Europlan

Xaritakis
ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΣΚΕΨΗ

Η εικόνα της Αγίας Τριάδος στην Ορθόδοξη αγιογραφία

BOX CAFE
Αλφαβητάρι

Τεντοτεχνική

DROP Cafe Palermo TECH HUB

Στην Ορθόδοξη αγιογραφία η εικόνα της Αγίας Τριάδος, είναι η φιλοξενία του Αβραάμ. Η αγιογραφία δεν είναι ζωγραφική, είναι Θεολογία. Ο αγιογράφος θεολογεί μέσα από την εικόνα. Να δούμε τι διδάσκει η αγιογράφηση της φιλοξενίας του Αβραάμ.

Σύμφωνα με την διήγηση του 18ου κεφαλαίου του βιβλίου της Γενάσεως, ο Αβραάμ , ο οποίος ήταν πολύ φιλόξενος στου ξένους, αξιώθηκε να φιλοξενήσει τον Τριαδικό Θεό. Λέει το κείμενο: “Φανερώθηκε δε ο Θεός στον Αβραάμ, ο οποίος Αβραάμ βρισκόταν κοντά στη Βελανιδιά του Μαμβρή και καθόταν στη πόρτα της σκηνής του. Σήκωσε τα μάτια του ο Αβραάμ και είδε ξαφνικά τρεις άνδρες όμοιους όρθιους απέναντί του. Αμέσως έτρεξε προς συνάντησή των και προσκύνησε αυτούς ως το έδαφος. Και είπε: Κύριε , εάν τυχόν βρήκα χάρη ενώπιόν σου σε παρακαλώ μη με καταφρονήσεις και άσε με να σε φιλοξενήσω”.

“IN_AND_OUT

1ον) Ποιά τα σημάδια ότι οι τρεις ξένοι είναι ο Θεός; Ο Αβραάμ τρέχει και τους προσκυνάει ως το έδαφος. Προσκύνησις και μάλιστα εδαφιέα, οι Εβραίοι επιτρέπουν μόνο στο Θεό. Ας θυμηθούμε τους τρεις παίδας εν καμίνω, οι οποίοι μαρτύρησαν γιατί δεν προσκυνούσαν τον Ναβουχοδονόσωρ και την εικόνα του. Συνεπώς η εδαφιέα προσκύνηση μαρτυρεί ότι το πρόσωπο που προσκυνείται είναι ο Θεός. Ο Αβραάμ αποκαλεί τον έναν από τους τρεις Κύριο. Στην Π. Διαθήκη, Κύριος είναι μόνο ο γιαχβέ, ο Θεός. Συνεπώς ο Αβραάμ έχει θεοφάνεια και αναγνωρίζει στο πρόσωπο του ενός τον Θεό.

2ον ) Το δεύτερο ερώτημα που προκύπτει από την διήγηση είναι: Οι τρεις αυτοί άνδρες είναι τα τρία πρόσωπα της Αγίας Τριάδος; Σαφώς και όχι. Ο Τριαδικός Θεός είναι μόνο ο ένας. Ο μεσαίος άνδρας. Γιατί αυτόν αποκάλεσε Κύριο ο Αβράάμ. Στο κείμενο υπάρχουν τρεις άνδρες, ο Αβραάμ όμω απευθύνεται μόνο προς τον ένα και τον αποκαλεί Κύριο. Ποιοί είναι αυτοί οι τρεις άνδρες; Όπως θα αποκαλυφθεί πιο κάτω στο κείμενο από την διήγηση των Σοδόμων και των Γομορων, οι δύο από τους τρεις είναι άγγελοι. Ο τρίτος είναι ο άσαρκος Λόγος. Το δεύτερο πρόσωπο της Αγίας Τριάδος. Και γιατί είναι ο Λόγος; Στην Αγία Γραφή, οι προφήτες και θεούμενοι στην Π. Διαθήκη και οι Απόστολοι στην Καινή Διαθήκη, βλέπεουν μόνο τον Λόγο. Άσαρκο στην Παλαιά και σαρκωμένο στη Καινή. Μόνο τον Λόγο. Ο μελέκ-γιαχβέ, άγγελος Κυρίου, ο Μεγάλης Βουλής Άγγελος, στην Π. Διαθήκη, είναι ο άσαρκος Λόγος.

Mechanical Solutions

Έτσι ο θεόπτης Μωυσής, μέσα στην φλεγόμενη και μη καιόμενη βάτο, συνομιλεί με τον μελέκ-γιαχβέ, τον άσαρκο Λόγο. Τον Υιό του Πατρός. Έτσι και ο Αβραάμ βλέπει και προσκυνεί τον άσαρκο Λόγο, τον Υιό του Πατρός. Όμως όπως γνωρίζουμε, αποκαλυπτικά πλέον από την Καινή Διαθήκη, μέσα στον Υιό, βρίσκεται και ο Πατήρ και το Άγιο Πνεύμα. Όταν ο Φίλιππος λέγει στον Χριστό: Δείξε μας τον Πατέρα, ο Χριστός του απαντά: Τόσο καιρό μαζί μου Φίλιππε και δεν βλέπεις τον Πατέρα; Ο εμέ εώρακε, εώρακε και τον Πατέρα. Εγώ εν τω Πατρί και ο Πατήρ εν εμοί εστί. Δηλαδή λέει ο Χριστός: Αυτός που βλέπει εμένα βλέπει και τον Πατέρα. Γιατί εγώ βρίσκομαι μέσα στον Πατέρα και ο Πατέρας μέσα σε μένα. Και ο απ. Παύλος γράφει προς του Κολασσαείς: “Μέσα στον Χριστό κατοικεί όλο το πλήρωμα της θεότητος σωματικώς”. Δηλαδή μέσα στον Χριστό κατοικεί ολόκληρη η Αγία Τριάδα. Έτσι οι θεούμενοι και οι προφήτες της Π. Διαθήκης έβλεπαν τον Πατέρα και το Άγιο Πνεύμα μέσα στον άσαρκο Λόγο. Βλέποντας τον άσαρκο Λόγο, καταλάβαιναν και την ύπαρξη των άλλων δύο προσώπων. Έτσι ο Αβραάμ, αξιώθηκε να φιλοξενήσει την Αγία Τριάδα, στο πρόσωπο του άσαρκου Λόγου.

Γι αυτό και η Ορθόδοξη αγιογράφηση της Αγίας Τριάδος είναι η απεικόνηση της φιλοξενίας του Αβραάμ. Εμείς όμως στους περισσότερους ναούς, μη πω σε όλους σχεδόν, έχουμε την εικόνα της Αγίας Τριάδος, που εικονίζει, δύο ανθρώπους και ένα περιστέρι. Συνεπώς πρώτο λάθος, τα πρόσωπα δεν είναι όμοια. Αφού οι δύο είναι άνθρωποι και το τρίτο πτηνό. Άρα δεν υπάρχει ομοουσιότητα στην Αγία Τριάδα. Άλλο λάθος. Ο Πατήρ εικονίζεται με άσπρα μαλλιά και ο Υιός με μαύρα. Συνεπώς ο ένας είναι γεροντότερος και ο άλλος νεώτερος. Συνεπώς βάζουμε κτιστό χρόνο μέσα στην άκτιστη Αγία Τριάδα. Λέμε δηλαδή αυτό που έλεγε ο Άρειος και αυτό που λένε τα εγγόνια του Αρείου, οι μάρτυρες του Ιεχωβά. Ότι ο υιός είναι κτίσμα , αφού είναι νεώτερος χρονικά του Πατέρα. Άλλο λάθος.

Εικονίζονται ο Πατέρας και το Πνεύμα με σάρκα. Ανθρώπινη ο Πατέρα και πτηνού το Πνεύμα. Εμείς γνωρίζουμε όμως από τη διδασκαλία της Καινής Διαθήκης, ότι μόνο ο Υιός σαρκώθηκε, φόρεσε σάρκα. Αν σαρκώνονται και τα άλλα δύο πρόσωπα, τότε έχουμε πρόβλημα στα υποστατικά ιδιώματα, προσωπικά γνωρίσματα , των τριών προσώπων της Αγίας Τριάδος. Ο Πατήρ γεννά τον Υιό και εκπορεύει το Άγιο Πνεύμα. Μόνο ο Πατήρ γεννά και εκπορεύει. Ο Υιός γεννάται. Μόνο ο Υιός γεννάται. Και το άγιο Πνεύμα εκπορεύεται. Μόνο το Άγιο Πνεύμα εκπορεύεται. Γι αυτό σαρκώθηκε ο Υιός, γιατί μόνο αυτός έχει το ιδίωμα να γεννάται. Αν σαρκώνονται, δηλ. γεννιώνται και τα άλλα δύο πρόσωπα, τότε έχουμε σύγχηση προσώπων μέσα στην Αγία Τριάδα, με πολυθεϊστικές προεκτάσεις.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Πηγή
eyxh.gr

Ιωάννα Κρητσωτάκη

Ονομάζομαι Κρητσωτάκη Ιωάννα και διαμένω μόνιμα στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης. Είμαι παντρεμένη με το Χαρίδημο Δρακωνάκη και έχουμε ένα γιο 11 ετών, το Μιχάλη. Πτυχιούχος του τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κάτοχος πιστοποιητικού «Διοίκησης και οργάνωσης εκπαιδευτικών μονάδων» , καθώς και του «Ιnternational Diploma in Travel and Tourism» από τη Vellum International. Πρόσφατα έλαβα την πιστοποίηση από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου πάνω στη «Διαπολιτισμική και συμπεριληπτική εκπαίδευση». Γνωρίζω άριστα Αγγλικά (κάτοχος Proficiency) και υπολογιστές (ECDL) Έχω απασχοληθεί στο παρελθόν ως ωρομίσθια και αναπλήρωτρια θεολόγος σε σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην περιφεριακή ενότητα Κρήτης παράλληλα με την καλοκαιρινή μου απασχόληση σε ξενοδοχειακές μονάδες της περιοχής όπου κατοικώ. Έχω βραβευτεί με το βραβείο Δασκαλάκη, ως μια εκ των 70 καλύτερων ξενοδοχουπαλλήλων της Κρήτης το 2017, με ταυτόχρονη αρθογραφία θεολογικού περιεχομένου σε τοπικά ΜΜΕ, συμμετοχή σε εσπερίδες π.χ. 100 χρόνια από την κοίμηση του Αγίου Νεκταρίου συνεργασία Παγκρητίου Συνδέσμου Θεολόγων και Ι.Μ. Πέτρας και Χερρονήσου-Αύγουστος 2020 (διαδικτυακή επανάληψη σε συνεργασία με την Ι.Μ. Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου το Νοέμβριο 2020), διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων π.χ. Τα Πάθη τα Σεπτα, υπό την αιγίδα του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Αγίου Νικολάου το 2015), ομιλίες στο Σύλλογο Προστασίας Αγένητου Παιδιού «ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΠΑΝΤΑΝΑΣΣΑ» στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης.Αυτή την περίοδο βρίσκομαι σε αναμονή πρόληψης για την ερχόμενη σχολική περίοδο ως αναπληρώτρια θεολόγος, ενώ ταυτόχρονα παρακολουθώ μεταπτυχιακές σπουδές στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με ειδίκευση στη «Σχολική Θρησκευτική Αγωγή»

Σχετικά άρθρα

Back to top button