Nbaxevanis

ΔΕΤΟΡΑΚΗΣ
ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΣΚΕΨΗ

Aγιος Νικόλαος ο παντοπώλης, νεομάρτυς – Προστάτης των παντοπωλών

Η μνήμη του τιμάται στις 23 Σεπτεμβρίου

BOX CAFE
Τεντοτεχνική

DROP Cafe Palermo TECH HUB

Karnagians ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ Kosa

Με πλεκτάνη προσπάθησαν να εξισλαμίσουν τον Άγιο Νικόλαο τον Παντοπώλη, που μαρτύρησε για το Χριστό το 1672, αρνούμενος να προδώσει την πίστη του.

Γεννήθηκε στο Καρπενήσι το 1657 στην οικογένεια Καρανίκα, όπως διασώζεται προφορικά. Έφηβος έφυγε για την Κων/πολη για να εργαστεί στο παντοπωλείο του πατέρα του, εξ’ ου και το προσωνύμιο «παντοπώλης». Για να εξυπηρετεί καλύτερα τους πελάτες, άρχισε να μαθαίνει τούρκικα με τη βοήθεια ενός φίλου του κουρέα. Μια μέρα ο κουρέας του έδωσε να διαβάσει ένα χαρτί. Όταν τέλειωσε την ανάγνωση, οι παριστάμενοι Τούρκοι τον πληροφόρησαν ότι πλέον είχε γίνει Μουσουλμάνος, γιατί διάβασε την ομολογία της πίστεώς τους!!

“IN_AND_OUT

Ο Νικόλαος αντέδρασε, λέγοντας ότι το κείμενο το διάβασε επειδή το ζήτησε ο «δάσκαλός» του στα τουρκικά, προσθέτοντας ότι δεν αλλάζει με τίποτα τη χριστιανική του πίστη. Οι Τούρκοι τον κατήγγειλαν στον καΪμακάρη ότι κοροΪδεύει την πίστη τους κι’ εκείνος κάλεσε σε απολογία τον Νικόλαο, λέγοντάς του ότι τώρα έπρεπε ν’ αλλαξοπιστήσει. Ο Νικόλαος δήλωσε ότι είναι έτοιμος να πεθάνει για την πίστη του και δεν άλλαξε γνώμη παρόλα τα βασανιστήρια που υπέστη στη συνέχεια. Οι Οθωμανοί τον αποκεφάλισαν στα 15 του χρόνια, στις 23 Σεπτεμβρίο 1672. Οι Χριστιανοί τον έθαψαν στη Χάλκη στο μοναστήρι της Παναγίας.

Mechanical Solutions


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Ιωάννα Κρητσωτάκη

Ονομάζομαι Κρητσωτάκη Ιωάννα και διαμένω μόνιμα στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης. Είμαι παντρεμένη με το Χαρίδημο Δρακωνάκη και έχουμε ένα γιο 11 ετών, το Μιχάλη. Πτυχιούχος του τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κάτοχος πιστοποιητικού «Διοίκησης και οργάνωσης εκπαιδευτικών μονάδων» , καθώς και του «Ιnternational Diploma in Travel and Tourism» από τη Vellum International. Πρόσφατα έλαβα την πιστοποίηση από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου πάνω στη «Διαπολιτισμική και συμπεριληπτική εκπαίδευση». Γνωρίζω άριστα Αγγλικά (κάτοχος Proficiency) και υπολογιστές (ECDL) Έχω απασχοληθεί στο παρελθόν ως ωρομίσθια και αναπλήρωτρια θεολόγος σε σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην περιφεριακή ενότητα Κρήτης παράλληλα με την καλοκαιρινή μου απασχόληση σε ξενοδοχειακές μονάδες της περιοχής όπου κατοικώ. Έχω βραβευτεί με το βραβείο Δασκαλάκη, ως μια εκ των 70 καλύτερων ξενοδοχουπαλλήλων της Κρήτης το 2017, με ταυτόχρονη αρθογραφία θεολογικού περιεχομένου σε τοπικά ΜΜΕ, συμμετοχή σε εσπερίδες π.χ. 100 χρόνια από την κοίμηση του Αγίου Νεκταρίου συνεργασία Παγκρητίου Συνδέσμου Θεολόγων και Ι.Μ. Πέτρας και Χερρονήσου-Αύγουστος 2020 (διαδικτυακή επανάληψη σε συνεργασία με την Ι.Μ. Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου το Νοέμβριο 2020), διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων π.χ. Τα Πάθη τα Σεπτα, υπό την αιγίδα του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Αγίου Νικολάου το 2015), ομιλίες στο Σύλλογο Προστασίας Αγένητου Παιδιού «ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΠΑΝΤΑΝΑΣΣΑ» στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης.Αυτή την περίοδο βρίσκομαι σε αναμονή πρόληψης για την ερχόμενη σχολική περίοδο ως αναπληρώτρια θεολόγος, ενώ ταυτόχρονα παρακολουθώ μεταπτυχιακές σπουδές στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με ειδίκευση στη «Σχολική Θρησκευτική Αγωγή»

Σχετικά άρθρα

Back to top button