Nbaxevanis

Europlan
KOSA
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπολογίστε το δώρο Χριστουγέννων εύκολα με μία εφαρμογή στο κινητό

ΜΗΛΟ
DROP Palermo TECH HUB
ZYGOS

Δώρο Χριστουγέννων περιμένουν οι δικαιούχοι και ήδη έχουν ξεκινήσει το ψάξιμο για το πώς υπολογίζεται το τελικό ποσό που θα κατατεθεί στον τραπεζικό τους λογαριασμό. Σημειώνεται ότι υπάρχει συγκεκριμένη προθεσμία για την καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων 2023, η οποία είναι μέχρι και την Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2023.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, δεν επιτρέπεται να καταβάλλεται το Δώρο Χριστουγέννων 2023 σε είδος, όπως είναι παράνομη οποιαδήποτε αξίωση του εργοδότη για επιστροφή των χρημάτων που έχει καταβάλει στον εργαζόμενο του ιδιωτικού τομέα. Σε περίπτωση μη καταβολής των χρημάτων, ο εργοδότης βρίσκεται αντιμέτωπος με πρόστιμα, με τον εργαζόμενο να έχει το δικαίωμα να προσφύγει στην Επιθεώρηση Εργασίας.

NOVA

Δώρο Χριστουγέννων και υπολογισμός με εφαρμογή για Android και IOS

Για τη διευκόλυνση των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, η ΓΣΕΕ και το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων & Ανέργων της Συνομοσπονδίας (ΚΕΠΕΑ) έχει δημιουργήσει online εφαρμογή για τον υπολογισμό των χρημάτων που δικαιούνται οι εργαζόμενοι. Ο υπολογισμός είναι απλός και γρήγορος. Βασική προϋπόθεση για την καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων 2023 (ολόκληρο ή ένα μέρος του) είναι ο εργαζόμενος να έχει απασχοληθεί μέσα στο χρονικό διάστημα από 1 Μαΐου 2023 έως και 31 Δεκεμβρίου 2023.

Επίσης, το ΚΕΠΕΑ της ΓΣΕΕ έχει δημιουργήσει εφαρμογή θέτοντας στη διάθεση των εργαζομένων σύγχρονα εργαλεία πληροφόρησης, ώστε να γνωρίζουν και να διεκδικούν τα δικαιώματά τους που συνδέονται με το Δώρο Χριστουγέννων.

ΤΕΝΤΟΤΕΧΝΙΚΗ

Πιο συγκεκριμένα:

Πώς υπολογίζεται το Δώρο Χριστουγέννων 2023

Βάση για τον υπολογισμό του Δώρου Χριστουγέννων αποτελούν οι αποδοχές που πραγματικά καταβάλλονται στους μισθωτούς κατά την 10η Δεκεμβρίου. Σε περίπτωση, όμως, που η εργασιακή σχέση έχει λυθεί πριν από τις παραπάνω ημερομηνίες λόγω παραίτησης ή απόλυσης τo Δώρο Χριστουγέννων υπολογίζεται με βάση τις αποδοχές που καταβάλλονταν την ημέρα που λύθηκε η εργασιακή σχέση.

Mechanical Solutions

Σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, καταβαλλόμενος μισθός ή ημερομίσθιο είναι το σύνολο των τακτικών αποδοχών. Προσοχή: Στην έννοια των τακτικών αποδοχών περιλαμβάνονται ο μισθός ή το ημερομίσθιο, καθώς και κάθε άλλη παροχή (είτε σε χρήμα είτε σε είδος, όπως τροφή, κατοικία κλπ.), εφόσον καταβάλλεται από τον εργοδότη σαν αντάλλαγμα της παρεχόμενης από τον μισθωτό εργασίας, τακτικά κάθε μήνα, ή κατ’ επανάληψη, περιοδικά, κατά ορισμένα διαστήματα του χρόνου. Στις τακτικές αποδοχές, βάσει νομολογίας των δικαστηρίων, εντάσσεται επίσης και το επίδομα αδείας. Σύμφωνα με το ΚΕΠΕΑ, για τον υπολογισμό στο δώρο της αναλογίας του επιδόματος αδείας πολλαπλασιάζεται το συνολικό ποσό του δώρου που δικαιούται ο μισθωτός επί τον συντελεστή 0,041666.

Ποιοι εργαζόμενοι παίρνουν ολόκληρο το Δώρο Χριστουγέννων

Οι εργαζόμενοι που η σχέση εργασίας τους με τον εργοδότη είχε διάρκεια χωρίς διακοπή όλη τη χρονική περίοδο που προαναφέρθηκε, δηλαδή από την 1η Μαΐου μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου κάθε έτους, δικαιούνται ολόκληρο το Δώρο Χριστουγέννων που είναι ίσο:

  • Με έναν μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό και
  • με 25 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο.

Για τους μισθωτούς, που η σχέση τους με τον εργοδότη δεν διήρκησε ολόκληρο το χρονικό διάστημα (από 1/5/2023 έως και 31/12/2023), δικαιούνται να λάβουν τμήμα του δώρου ανάλογο με τη χρονική διάρκεια της εργασιακής σχέσης τους. Σε αυτήν την περίπτωση, το Δώρο Χριστουγέννων υπολογίζεται ως ακολούθως:

  • 2/25 του μηνιαίου μισθού ή 2 ημερομίσθια -ανάλογα με το πώς αμείβονται- για κάθε 19 ημερολογιακές ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης.
  • Ακόμη και οι μισθωτοί που εργάστηκαν χρονικό διάστημα μικρότερο των 19 ημέρων δικαιούνται ανάλογο κλάσμα του δώρου.

Τα ποσά που καταβάλλονται σε ωρομίσθιους και όσους είναι με μερική απασχόληση

Για τους εργαζόμενους που αμείβονται με ωρομίσθιο ο υπολογισμός του Δώρου Χριστουγέννων γίνεται βάσει του μέσου όρου των αποδοχών του διαστήματος από 1-5-2023 μέχρι 31-12-2023. Διαιρούνται δηλαδή οι συνολικές αμοιβές που έλαβε ο μισθωτός μέσα στο διάστημα αυτό δια του αριθμού των ημερών του διαστήματος αυτού κατά τις οποίες ο μισθωτός εργάσθηκε η διατήρησε αξίωση για τις αποδοχές του. Το ποσό που προκύπτει πολλαπλασιάζεται επί τον αριθμό των ημερομισθίων που αναλογούν στη διάρκεια της εργασιακής σχέσης.

Για τους εργαζόμενους με μερική απασχόληση ισχύει το εξής: Παίρνουν όσα ημερομίσθια λαμβάνει και ο εργαζόμενος με πλήρη απασχόληση έχοντας όμως ως βάση υπολογισμού τις μειωμένες αποδοχές και αναλόγως με τον χρόνο απασχόλησης του τη χρονική περίοδο από 01/05/2023 έως 31/12/2023.

Oι εργαζόμενοι που απασχολούνται λιγότερες από 5 ημέρες τη βδομάδα (για τους απασχολούμενους με πενθήμερο) και λιγότερες από 6 ημέρες τη εβδομάδα (για τους απασχολούμενους με 6ήμερο) δικαιούνται δώρο Χριστουγέννων 1 ημερομίσθιο για κάθε 8 πραγματοποιηθέντα ημερομίσθια μέσα στο διάστημα από 01/05/2023 έως 31/12/2023.

Σημειώνεται ότι το Δώρο Χριστουγέννων 2023 έχουν πληρωθεί νωρίτερα εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, καθώς ο εργοδότης τους είχε προγραμματίσει να το καταβάλει πριν από την τελική προθεσμία της 21ης Δεκεμβρίου.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Stream+

Αλλάζουμε την ενημέρωση σας...

Σχετικά άρθρα

Back to top button