Nbaxevanis

Europlan
KOSA
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υποχρεωτικά POS σε 35 νέους επαγγελματικούς κλάδους

ΜΗΛΟ
DROP Palermo TECH HUB

Στη διεύρυνση των ηλεκτρονικών συναλλαγών προχωρά το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με την υποχρεωτική εγκατάσταση POS από την 1η Ιανουαρίου 2024 σε 35 νέες κατηγορίες επαγγελματιών που σήμερα εξαιρούνται από το μέτρο.

Στόχος η περιστολή της φοροδιαφυγής με την καθολική χρήση των POS. Σήμερα Πέμπτη αναμένεται να δημοσιευτεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία θα καθορίζονται οι κατηγορίες επαγγελμάτων που θα πρέπει να διαθέτουν μηχανήματα πληρωμών με κάρτες καθώς και τα πρόστιμα στους παραβάτες.

NOVA

«Μέσα στο πρώτο τετράμηνο του 2024 θα πρέπει όλοι οι επαγγελματίες να έχουν POS» είχε τονίσει ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, σε τηλεοπτική του συνέντευξη.

Η λίστα με τους νέους επαγγελματικούς κλάδους

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη λίστα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων ταξί, παραγωγοί λαϊκών αγορών και πωλητές σε πανηγύρια, ιδιοκτήτες περιπτέρων, ψιλικών, παντοπωλείων, μεσίτες και ασφαλιστικοί πράκτορες στις αγοραπωλησίες ακινήτων, θέατρα, κινηματογράφοι, συναυλίες, τραγουδιστές, μουσικά συγκροτήματα, χορευτές, ιδιωτικά πανεπιστήμια, επισκευές υποδημάτων, οργάνωση συνεδρίων κ.α. Επίσης θα προβλέπεται η υποχρέωση όλων των επαγγελματιών να δέχονται πληρωμές από τους πελάτες τους μέσω υπηρεσιών άμεσης πληρωμής (σύστημα IRIS).

ΤΕΝΤΟΤΕΧΝΙΚΗ

Το πρόστιμο μη συμμόρφωσης θα ανέρχεται σε έως και 1.500 ευρώ αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αφορά μόνον όσους μέχρι 31 Ιανουαρίου 2023 δεν έχουν προβεί σε ενέργειες για να παραγγείλουν και να εφοδιαστούν με τερματικό για την επιχείρησή τους, ακόμα και αν η διαδικασία ολοκληρωθεί τον Φεβρουάριο.

Διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές

Παράλληλα οι επιχειρήσεις υποχρεούνται, το αργότερο έως τις 29 Φεβρουαρίου 2024, να έχουν προχωρήσει στην αναβάθμιση των ταμειακών μηχανών, εφόσον απαιτείται, και να ολοκληρώσουν τη διασύνδεση με τα POS. Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ στο μέτρο εμπίπτουν 356.000 εταιρίες. Με τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS, ο έλεγχος θα είναι ακόμη πιο εύκολος και ουσιαστικός, καθώς σε πραγματικό χρόνο οι ελεγκτές θα μπορούν να βλέπουν χρεώσεις στα τερματικά μηχανήματα, εισπράξεις στην ταμειακή και εισροές στον τραπεζικό λογαριασμό με τον οποίο είναι συνδεδεμένα τα αυτόματα μηχανήματα.

Mechanical Solutions

Σύμφωνα με στελέχη της φορολογικής διοίκησης με την «on line» διασύνδεση τα τερματικά αποδοχής καρτών πληρωμών (EFT POS) δεν θα λειτουργούν αυτόνομα για χρεωστικές συναλλαγές. Δηλαδή σε οποιαδήποτε συναλλαγή με πιστωτική κάρτα δεν θα επιτρέπεται να εισάγεται με πληκτρολόγηση στο POS το ποσό της πληρωμής. Με αυτό τον τρόπο καθίσταται σχεδόν αδύνατη η παραποίηση των στοιχείων αλλά και τα λογιστικά «κόλπα» με την απόκρυψη του πραγματικού τζίρου.

Οι νέες παρεμβάσεις αποτελούν κομμάτι του ευρύτερου σχεδιασμού για την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών με στόχο να κλείσει το «κενό» στο ΦΠΑ και να έρθουν στα ταμεία τουλάχιστον 2,5 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια από την κλοπή και την απάτη στο φόρο.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button