ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Βυθίζεται» η τουρκική οικονομία και το νόμισμά της

Την ώρα που η τουρκική οικονομία βυθίζεται, με την τουρκική λίρα να αγγίζει ιστορικά χαμηλά, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμβουλεύει τους Τούρκους να μετατρέψουν το ξένο συνάλλαγμα σε χρυσό ή τουρκικές λίρες, για να τονωθεί η ανάπτυξη.

«Δεν υπάρχει άλλη επιλογή από την μείωση των επιτοκίων και δεν λέω τίποτα περισσότερο. Θα ανοίξουμε το δρόμο για τους επενδυτές με χαμηλά επιτόκια», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος και απευθυνόμενος σε όσους «κρατούν ξένο συνάλλαγμα κάτω από το μαξιλάρι τους» ζήτησε να προχωρήσουν στην μετατροπή.

Όποιος μετέτρεψε νόμισμα, πριν από μία εβδομάδα, έχει ήδη χάσει περισσότερο από το 2% της αξίας των αποταμιεύσεων του, καθώς η τουρκική λίρα αποδυναμώθηκε πιο γρήγορα.

Εν μέσω ρευστοποιήσεων, οι εφημερίδες ανέφεραν πως υπήρξαν ουρές σε ανταλλακτήρια συναλλάγματος, με τους πολίτες να ενθαρρύνονται από τους υπουργούς στις εθνικές εφημερίδες και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.Ο Τσεμίλ Ερτεμ, ανώτερος οικονομικός βοηθός, σε άρθρο του ανέφερε την Παρασκευή για το θέμα: «Το δολάριο είναι ένας ιός που εξαπλώνει αμερικανικές κρίσεις σε όλο τον κόσμος», υπογραμμίζοντας πως η μετατροπή σε χρυσό θα μπορούσε να σώσει την Τουρκία από την «παγκόσμια παγίδα».

Σύμφωνα με το Bloomberg, η τουρκική λίρα έχει εξασθενήσει πιο γρήγορα το τρέχουν έτος από οποιαδήποτε αναδυόμενη αγορά εκτός της Αργεντινής, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα και την καταστολή που ακολούθησε, με τους ξένους επενδυτές να «τρομάζουν», επιδεινώνοντας τις επιπτώσεις του ισχυρότερου δολαρίου που χαιρέτησε τη νίκη Τραμπ. Όλα αυτά την ώρα που το τουρκικό χρηματιστήριο να έχει χάσει το 60% της αξίας του από το 2013.

Ο περασμένος Νοέμβριος εκτιμάται πως ήταν ο χειρότερος μήνας από το 2008, με το νόμισμα να επηρεάζεται από την ένταση εντός και εκτός Τουρκίας.

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Close