Nbaxevanis

Europlan
KOSA
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζες: Στον SSM τα νέα business plans

ΜΗΛΟ
DROP Palermo TECH HUB
ZYGOS

Οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, την περασμένη Πέμπτη, οριστικοποίησαν τα επιχειρηματικά σχέδια των ελληνικών τραπεζών για την περίοδο 2022-2023, τα οποία κατατίθενται σήμερα, όπως και των υπόλοιπων τραπεζών του ευρωσυστήματος στον SSM.

Ετσι θα αποτελέσουν τη βάση για τα stress test της χρονιάς που έρχονται με στοιχεία ισολογισμών ως τις 31/12/2022 και ειδικότερα για τα σενάρια που θα καταρτίσουν η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΒΑ) και η ΕΚΤ.

NOVA

O υψηλός πληθωρισμός και η ενεργειακή κρίση θα επιχειρηθεί να αποτυπωθούν στα νέα business plans, τα οποία «ξαναγράφτηκαν» μετά από σύσταση του εποπτικού βραχίονα της ΕΚΤ προς όλα τα ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Υπενθυμίζεται ότι οι τράπεζες είχαν καταθέσει business plans τον περασμένο Μάρτιο, όταν τίποτα δεν προμήνυε τη δύσκολη πραγματικότητα των τελευταίων μηνών.

Με την αβεβαιότητα να αποτελεί το μόνο ίσως πραγματικό… δεδομένο, καθώς οι αναλυτές δεν προβλέπουν άμεσα το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία, οι εποπτικές αρχές κρούουν συχνά πυκνά «καμπανάκια» κινδύνου κυρίως σε ό,τι αφορά την ποιότητα των δανειακών χαρτοφυλακίων, ζητώντας στενή παρακολούθηση -κυρίως των δανείων του Σταδίου 2 (αυτών που βρίσκονται στην επικίνδυνη ζώνη), ώστε να παρεμβαίνουν άμεσα. Στόχος είναι να μην δημιουργηθεί ένα νέο μεγάλο απόθεμα «κόκκινων» δανείων.

ΤΕΝΤΟΤΕΧΝΙΚΗ

Σε διαχειρίσιμα επίπεδα τα NPEs

Οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών αισιοδοξούν ότι τα νέα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (ΝPEs) θα κινηθούν σε απόλυτα διαχειρίσιμα επίπεδα για δύο κυρίως λόγους:

Τα δάνεια των τελευταίων χρόνων χορηγήθηκαν με αυστηρότερα κριτήρια, καθώς τόσο οι ίδιες οι τράπεζες όσο και οι δανειολήπτες «έπαθαν και έμαθαν», αλλά και οι εποπτικοί κανόνες έγιναν πιο… σκληροί.
Το αποτύπωμα του τουρισμού ήταν ιδιαίτερα θετικό. Βέβαια υπάρχει και το δυσμενές σενάριο, το οποίο μάλλον θα το μάθουμε με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του 9μήνου, τις επόμενες ημέρες (8/11 Alpha Bank, 10/11 Eurobank και Εθνική Τράπεζα και 11/11 Τράπεζα Πειραιώς). Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι τράπεζες προβλέπουν άνοδο των προβλέψεων κατά περίπου 150 μονάδες βάσης επί του δανειακού χαρτοφυλακίου.

Mechanical Solutions

Ταυτόχρονα, παραμένει ο στόχος για περαιτέρω πιστωτική επέκταση και μπορεί η αύξηση των επιτοκίων να λειτουργεί… αποτρεπτικά, όμως από την άλλη το Ταμείο Ανάκαμψης, το ΕΣΠΑ και τα εγγυοδοτικά προγράμματα θα διατηρήσουν ζωντανή τη ζήτηση για τις επιχειρήσεις που είναι διατεθειμένες να επενδύσουν.

Φρένο στα στεγαστικά

«Φρένο» αναμένεται, σε απόλυτα νούμερα, για τα δάνεια προς ιδιώτες κυρίως σε ό,τι αφορά τα στεγαστικά, καθώς τα επιτόκια αλλά και οι τιμές των ακινήτων βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα, ενώ μεγάλες είναι και οι αποπληρωμές των δανείων που χορηγήθηκαν μεταξύ 2000-2007.

Υπενθυμίζεται ότι στα μέσα Σεπτεμβρίου ο επικεφαλής του SSM, Αντρέα Ενρία, είχε αναγνωρίσει την ευρωστία του τραπεζικού τομέα της Ευρωζώνης ενόψει μια πιθανής ύφεσης και ότι οι τράπεζες έχουν δημιουργήσει άφθονα κεφάλαια τα τελευταία χρόνια και αναμένεται να επωφεληθούν από την αύξηση των επιτοκίων. Ομως είχε προειδοποιήσει επίσης ότι μια σχεδόν βέβαιη ύφεση και το υψηλό ενεργειακό κόστος θα επιβαρύνουν τον κλάδο.

«Πιέζουμε τις τράπεζες να επικεντρωθούν πολύ στη συγκέντρωση των ανοιγμάτων τους σε τομείς που εξαρτώνται ιδιαίτερα από την ενέργεια και είναι εύθραυστοι σε ενεργειακά σοκ. Ζητάμε λοιπόν από τις τράπεζες να επανεξετάσουν τις κεφαλαιακές προβολές τους υπό σοβαρά, δυσμενή σενάρια και θα ξεκινήσουμε διάλογο μαζί τους» είχε πει ο Ενρία.

Οι επιχειρήσεις που εμπλέκονται στη χρηματοδότηση εμπορικού real estate, οικιστικών ακινήτων και καταναλωτικής χρηματοδότησης, είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένες στην αύξηση του κόστους δανεισμού και χρήζουν προσοχής, όπως σημειώνει ο επόπτης.

Και πριν από μερικές εβδομάδες ήταν η σειρά της ΕΒΑ να επιστήσει την προσοχή των ευρωπαϊκών τραπεζών στο στεγαστικό τους χαρτοφυλάκιο.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button