Nbaxevanis

Europlan
KOSA
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα νέα μέτρα για την ακρίβεια – Έρχεται app στο κινητό κατά της αισχροκέρδειας

DROP 2
DROP Palermo TECH HUB
ΜΗΛΟ

Παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και της αισχοκέρδειας και την εύρυθμη λειτουργία της αγοράςανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, η ακρίβεια είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ελληνική οικογένεια, γι’ αυτό και η μάχη θα είναι συνεχής.

NOVA

«Οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν επίμονες σε συγκεκριμέρνες κατηγορίες προϊόντων, με αποτέλεσμα η ελληνική οικογένεια να πιέζεται» σημείωσε ο υπουργός, τονίζοντας ότι οι παρεμβάσεις που γίνονται στόχο έχουν:

-Την εντατικοποίηση ελέγχων κατά της αισχροκέρδειας.
-Την τόνωση του ανταγωνισμού.
-Την σταθεροποίηση αλλά και μείωση των τιμών στο ράφι σε αναγκαία για τη διαβίωση.

ΤΕΝΤΟΤΕΧΝΙΚΗ

Ο κ. Σκρέκας σημείωσε ότι ο στόχος του πρωθυπουργού είναι η επίτευξη ισχυρής ανάπτυξης, ενώ χαρακτήρισε το καλάθι των μαθητών πολύ σημαντικό.

«Όσοι παρανομήσουν θα το πληρώσουν ακριβά», δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, ενώ σχετικά με τα κλιμάκια ελέγχου και τις αυξημένες ανάγκες που υπάρχουν στην αγορά, σημείωσε ότι επισπεύδονται οι διαδικασίες για να συνεπικουρούν στους ελέγχους και ιδιώτες ελεγκτές.

Mechanical Solutions

«Έχουμε ακριβές τιμές στα σούπερ μάρκετ καθώς δεν έχουν εξαλείφει πλήρως οι παράγοντες αύξησης των τιμών. Έτσι οι αυξήσεις, εν μέρει δικαιολογούνται. Ωστόσο βλέπουμε ότι αρκετοί παράγοντες κόστους αποκλιμακώνονται (κόστος ενέργειας, μεταφορικά κλπ), οπότε τώρα δημιουργούνται οι συνθήκες κάποιος να θελήσει να εκμεταλλευτεί τις καταστάσεις και να οδηγηθούμε σε πληθωρισμό απληστίας. Με τα τέσσερα μέτρα που προωθούμε, δεν επιτρέπουμε αυτές τις ενέργειες» είπε ο κ. Σκρέκας .

Αναλυτικά τα τέσσερα νέα μέτρα για την ακρίβεια

-Εξασφαλίζεται μόνιμη μείωση τιμών στο ράφι με ειδική σήμανση. Η μείωση θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 5% και να διαρκεί τουλάχιστον έξι μήνες. Οι μειώσεις των τιμών πρέπει να είναι πάνω και πέρα από τις προωθητικές ενέργειες. Βάση μείωσης θα είναι οι χθεσινές τιμές στο ράφι. Θα επιβάλλονται πρόστιμα τουλάχιστον 20.000 ευρώ ανά κωδικό όπου δεν τηρούνται τα μέτρα.

-Ελέγχονται αυστηρά οι προμηθευτές και η εφοδιαστική αλυσίδα. Τα σούπερ μάρκετ με ετήσιο κύκλο άνω των 90 εκατ. ευρώ υποχρεούνται να κοινοποιούν στο υπουργείο τους τιμοκαταλόγους των προμηθευτών τους.

-Διαφάνεια στις τιμές για τα οπωροκηπευτικά. Τα σούπερ μάρκετ πρέπει να κοινοποιούν τις τιμές λιανικής στα λαχανικά και στα φρούτα.

-Αποφασιστική ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών και αναβάθμιση του τηλεφωνικού κέντρου 1520 και του ειδικού ιστότοπου για την υποβολή παραπόνων και καταγγελιών. Δημιουργία ειδικής εφαρμογής για την υποβολή παραπόνων και από κινητά τηλέφωνα που θα είναι έτοιμη πριν τα Χριστούγεννα. Το καλάθι του νοικοκυριού συνεχίζει και ενισχύεται.

Το «καλάθι του νοικοκυριού» θα εξακολουθήσει να υπάρχει και ενισχύεται. Μέχρι στιγμής από την αρχή του έτους έχουν γίνει 14.949 έλεγχοι από τη ΔΙΜΕΑ και έχουν επιβληθεί πρόστιμα 5,1 έκατ ευρώ.

Όπως δήλωσε ο κ. Σκρέκας οι αυξήσεις στα καύσιμα είναι αποτέλεσμα της ανόδου των διεθνών τιμών. Το ΥΠΕΝ θα συνεχίσει τους ελέγχους του περιθωρίου κέρδους των πρατηρίων, πρόσθεσε.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Μετάβαση στο περιεχόμενο