ΔΕΤΟΡΑΚΗΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συντάξεις: Ποιοι θα δουν αύξηση και ποιοι όχι

BOX CAFE
BBQ Stories


DROP Cafe Palermo TECH HUB

Karnagians ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ Kosa

«Ξεπαγώνουν» οι συντάξεις από 1/1/2023 για τους περίπου 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους με βάση όσα ορίζει ο νόμος, κάτι που επανέλαβε και χτες ο Κ. Μητσοτάκης, μιλώντας στη Βουλή για την κοινωνική πολιτική.

Ετσι οι συνταξιούχοι θα δουν από τα τέλη Δεκεμβρίου του 2022 το εισόδημά τους να αυξάνεται, μετά από 12 χρόνια που είχαν μείνει στον «πάγο» ή είχαν υποστεί δραματικές περικοπές εξαιτίας των μνημονίων.

“ΧΡΥΣΟΣ

Οι πρώτες αυξήσεις θα δοθούν τον ερχόμενο Δεκέμβρη με τις συντάξεις Ιανουαρίου, καθώς όπως είναι γνωστό οι συντάξεις προπληρώνονται .

Οι κυβερνητικές αποφάσεις θα ληφθούν ανάλογα με την πορεία των οικονομικών μεγεθών. Η αύξηση θα προκύψει με βάση τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη και εκτιμάται (με τα σημερινά πάντα δεδομένα) πως θα είναι για όλους 5%-6%.

“IN_AND_OUT

Ειδικότερα, ο νόμος  4670/2020 (νόμος Βρούτση), προβλέπει τα εξής: «Το συνολικό ποσό της σύνταξης αυξάνεται από την 1-1-2023 κατ’ έτος, με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με βάση συντελεστή που προκύπτει από το άθροισμα του ετήσιου ποσοστού μεταβολής του ΑΕΠ συν το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του προηγούμενου έτους, διαιρούμενου διά του δύο και δεν υπερβαίνει το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή».

Πόσοι θα δουν αύξηση στην… τσέπη

Οι πρώτοι υπολογισμοί αναφέρουν πως περίπου 1,2 έως 1,5 εκατομμύριο συνταξιούχοι θα δουν αυξήσεις στην τσέπη από την 1/1/2023. Πρόκειται για συνταξιούχους που δεν έχουν προσωπική διαφορά ή έχουν αρνητική προσωπική διαφορά.

Mechanical Solutions

Άλλοι 250.000 θα δουν πολύ μικρές αυξήσεις, καθώς έχουν μικρή προσωπική διαφορά, η οποία θα «ροκανιστεί» ολόκληρη και θα δουν λίγα παραπάνω χρήματα στη μηνιαία καταβολή.

Όσοι συνταξιούχοι έχουν μεγαλύτερη προσωπική διαφορά θα δουν μόνο λογιστική αύξηση της σύνταξης, καθώς η αύξηση που δικαιούνται από 1/1/2023 θα συμψηφιστεί με την προσωπική διαφορά και δεν θα δουν αυξήσεις στην τσέπη. Υπολογίζεται πως πρόκειται για περίπου 650.000 συνταξιούχους που έχουν «μεγάλη» προσωπική διαφορά και, τελικά, θα δουν μόνο λογιστικές αυξήσεις και μηδενική πραγματική αύξηση στην τσέπη.

Συνταξιούχοι τριών ταχυτήτων

Με βάση, λοιπόν, τα δεδομένα, δημιουργούνται 3 ταχύτητες συνταξιούχων:

  1. Συνταξιούχος με σύνταξη 1.000 ευρώ και μηδενική προσωπική διαφορά: Με αύξηση 6% θα λάβει αύξηση 60 ευρώ, υπολογίζεται ότι στη συγκεκριμένη κατηγορία βρίσκονται περίπου 1,2 εκατ. συνταξιούχοι.
  2. Συνταξιούχος με σύνταξη 1.000 ευρώ και προσωπική διαφορά 100 ευρώ: Με αύξηση 6% δεν θα λάβει αύξηση στην τσέπη, αλλά η προσωπική του διαφορά θα μειωθεί στα 40 ευρώ. Έτσι το 2024 θα είναι πιο κοντά στο να λάβει αύξηση στην τσέπη. Υπολογίζεται ότι στη συγκεκριμένη κατηγορία βρίσκονται περίπου 650.000 συνταξιούχοι.
  3. Συνταξιούχος με σύνταξη 700 ευρώ και προσωπική διαφορά 30 ευρώ: Με αύξηση 6% δικαιούται αύξηση 42 ευρώ. Θα λάβει αύξηση στην τσέπη 12 ευρώ και θα μηδενιστεί η προσωπική του διαφορά. Υπολογίζεται ότι στη συγκεκριμένη κατηγορία βρίσκονται περίπου 250.000 συνταξιούχοι.

Η φόρμουλα των αυξήσεων

Οι αυξήσεις θα δίνονται πλέον σύμφωνα με το νόμο κάθε χρόνο με την εξής φόρμουλα:

Το ποσοστό της αύξησης προκύπτει κατά 50% από το ποσοστό αύξησης του ΑΕΠ και  κατά 50% από την αύξηση του ΔΤΚ (πληθωρισμός) του προηγούμενου έτους


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button