ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συμφωνία για άρση του τραπεζικού απορρήτου

Η ιταλική κυβέρνηση παίρνει μέτρα κατά της φοροδιαφυγής. Η νέα συμφωνία που υπέγραψε με την Ελβετία για άρση του τραπεζικού απορρήτου έχει ως στόχο την τόνωση των δημόσιων ταμείων με φρέσκο χρήμα. Ο ιταλικός τύπος κάνει λόγο για τέλος εποχής. Ιταλία και Ελβετία υπέγραψαν συμφωνία για την άρση του τραπεζικού απορρήτου. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι η ιταλική οικονομική αστυνομία θα μπορεί στο εξής να συνεργάζεται με τις ελβετικές αρχές ζητώντας πληροφορίες και πρόσβαση σε λογαριασμούς ατόμων που, σύμφωνα με βάσιμες υποψίες, μπορεί να προχώρησαν σε παράνομη εξαγωγή συναλλάγματος.

«Υπογράψαμε τη συμφωνία με την Ελβετία. Πρόκειται για δισεκατομμύρια ευρώ που θα επιστρέψουν στα κρατικά ταμεία», έγραψε ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι στο διαδίκτυο.

Πιο συγκρατημένος εμφανίζεται ο υπουργός Οικονομικών Πιερ Κάρλο Πάντοαν, ο οποίος δηλώνει χαριτολογώντας ότι «οι θετικές επιπτώσεις για την οικονομία της χώρας θα ξεπεράσουν οπωσδήποτε το ένα ευρώ».

Θα προηγηθεί έγκριση από τα εθνικά κοινοβούλιαΗ συμφωνία αυτή θα πρέπει στο μεταξύ να επικυρωθεί από τα κοινοβούλια και των δύο χωρών, ωστόσο η συνεργασία των οικονομικών αρχών Ελβετίας και Ιταλίας ξεκινά άμεσα.

Σύμφωνα με σχολιαστές στα ταμεία του ιταλικού δημοσίου αναμένεται να εισρεύσουν τουλάχιστον 6,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Παράλληλα ευνοϊκές ρυθμίσεις και μειωμένες ποινές αναμένεται να εισαχθούν για όσους αποφασίσουν να φέρουν τα κεφάλαιά τους πίσω στην Ιταλία μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Την Πέμπτη η ιταλική κυβέρνηση θα υπογράψει ανάλογη συμφωνία και με το Λινχτεστάιν, ενώ, όπως γράφει ο ιταλικός τύπος, σύντομα θα ακολουθήσει και μια τρίτη συμφωνία με το Μονακό. Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση Ρέντσι θέλει να απαντήσει και σε όσους, μέχρι τώρα, την κατέκριναν για ελλιπή καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Αθανασία Συγγελλάκη

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close
Close