Nbaxevanis

Europlan
KOSA
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρεύμα: Παράθυρο για επιστροφή των επιδοτήσεων αν αυξηθούν κι άλλο οι τιμές

ΜΗΛΟ
DROP Palermo TECH HUB
ZYGOS

Δύσκολο προμηνύεται το καλοκαίρι για την ενεργειακή αγορά, με το νέο ράλι στις τιμές ηλεκτρικού ρεύματος να απειλεί και πάλι με «ηλεκτροσόκ» νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Οι προβλέψεις για τα τιμολόγια Ιουλίου είναι δυσοίωνες, με τα σημάδια να γίνονται ήδη εμφανή: αυξημένες τιμές φυσικού αερίου, περιορισμένη παραγωγή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και αυξημένη ζήτηση λόγω υψηλών θερμοκρασιών έχουν επηρεάσει τις χονδρεμπορικές τιμές ρεύματος, οι οποίες διαμορφώνουν και το λιανεμπόριο ηλεκτρικής ενέργειας.

NOVA

Οι επιδοτήσεις στο ρεύμα

Πάντως, η κυβέρνηση φαίνεται ότι προτίθεται να ενεργοποιήσει και πάλι, εάν χρειαστεί, τον μηχανισμό των επιδοτήσεων όπως είχε κάνει και κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης. «Παρατηρούμε τις αλλαγές στην τιμή της χονδρεμπορικής, οι οποίες, όμως, φαίνεται ότι δεν οδηγούν σε τιμές μεγαλύτερες από τον Δεκέμβριο», επεσήμανε χθες απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Παύλος Μαρινάκης.

ΤΕΝΤΟΤΕΧΝΙΚΗ

Ωστόσο, όπως ανέφερε, πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι «αν φτάσουμε σε σημεία μεγάλων αυξήσεων στο ρεύμα για τους καταναλωτές θα επέμβουμε».

Αν χρειαστεί κάποια στήριξη των τιμολογίων, όπως είπε χαρακτηριστικά, «εμείς δεν πρόκειται να κλείσουμε τα μάτια». Σε κάθε περίπτωση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εκτίμησε ότι «δεν φαίνεται ότι θα φτάσουμε σ’ αυτό το σημείο». Όπως τόνισε η μέση λιανική τιμή της κιλοβατώρας ήταν τον Ιούνιο μειωμένη κατά 12,5% σε σχέση με τον Ιανουάριο και κατά 18% σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο.

Mechanical Solutions

«Θα παρατηρούνται αυξημένα επίπεδα τιμών στη χονδρική τιμή του ρεύματος, η οποία θα κρατήσει κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και φαίνεται ότι θα επιστρέψει στις προ καλοκαιριού τιμές το φθινόπωρο», σημείωσε.

Έρχονται αυξήσεις τιμολογίων τον Ιούλιο

Πάντως, για τον Ιούλιο αναμένονται «τσιμπημένες» τιμές καθώς η μέση τιμή Ιουνίου στο Χρηματιστήριο Ενέργειας διαμορφώνεται μέχρι στιγμής στα 99,38 ευρώ/MWh (μεγαβατώρα) δηλαδή περίπου 23% ακριβότερα από τη μέση τιμή του Μαΐου που ήταν στα 81,08 ευρώ/MWh και πολύ υψηλότερα από την αντίστοιχη του Απριλίου που είχε διαμορφωθεί στα 60,11 ευρώ/ΜWh.

Χθες Τρίτη, η μέση τιμή ηλεκτρισμού στην Αγορά Επόμενης Ημέρας του Χρηματιστηρίου Ενέργειας ήταν στα 131,74 ευρώ/MWh, ενώ σήμερα διαμορφώνεται, κατάτι χαμηλότερα, στα 125,22 ευρώ/MWh.

Όσο για την προηγούμενη εβδομάδα (17 Ιουνίου – 23 Ιουνίου) η μέση χονδρεμπορική τιμή ρεύματος ήταν στα 102,32 ευρώ/MWh, καταγράφοντας υψηλό 23 εβδομάδων, με τη μέγιστη τιμή να διαμορφώνεται στα 270,79 ευρώ/MWh. Δεν ήταν τυχαίο ότι οι τιμές φυσικού αερίου στο ευρωπαϊκό hub TTF είχαν αυξηθεί το προηγούμενο επταήμερο.

Το ΙΕΝΕ

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης, μια σειρά παραγόντων που επιτείνουν την ανησυχία στην ευρωπαϊκή ενεργειακή σκακιέρα ανεβάζουν τις τιμές του αερίου στην περιοχή, με το TTF να διαπραγματεύεται πάλι κοντά στα 34 ευρώ/MWh.

Χθες η τιμή αερίου κινήθηκε μεταξύ 34,2 και 35 ευρώ/MWh. Σύμφωνα με ενεργειακούς αναλυτές, μία παράμετρος που δρα καταλυτικά στις τιμές του φυσικού αερίου, πυροδοτώντας τις αυξήσεις κατά το τελευταίο τρίμηνο, σύμφωνα με το Ινστιτούτο, είναι η πρόβλεψη για σημαντική αύξηση της ζήτησης που οφείλεται στην έκρηξη της κατανάλωσης στην τεχνητή νοημοσύνη και στον κρίσιμο ρόλο ενεργειακής μετάβασης.

Όσο για τη ζήτηση που επίσης διαμορφώνει τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, έχει αυξηθεί εξαιτίας της κατανάλωσης των κλιματιστικών. Έτσι, το ενεργειακό τοπίο που διαμορφώνεται μέχρι στιγμής, προμηνύει αυξήσεις των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος για τον Ιούλιο, με τους πολίτες να πρέπει να αποφασίσουν και πάλι ποιο χρώμα τιμολογίου ταιριάζει καλύτερα στο καταναλωτικό τους προφίλ.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button