L Maris

Europlan
KOSA
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποια είναι η πιο ανησυχητική παρενέργεια του πληθωρισμού για τους ανθρώπους;

«Το άγχος, η ανησυχία και η δυσφορία που βιώνουν οι άνθρωποι λόγω της οικονομικής τους κατάστασης» πλήττουν σοβαρά την ψυχική τους υγεία

ΜΗΛΟ
DROP Palermo TECH HUB
Cosmos

Με το κόστος ζωής να έχει χτυπήσει κόκκινο, το μόνο επάγγελμα που φαίνεται ότι θα έχει λαμπρό μέλλον και στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης είναι αυτό του ψυχολόγου.

Ο πληθωρισμός επιμένει, τα πάντα έχουν ακριβύνει, πλήττοντας τις τσέπες ακόμα και όσων μέχρι σήμερα δεν είχαν επηρεαστεί από την αστάθεια της παγκόσμιας οικονομίας, που τείνει να γίνει η νέα κανονικότητα.

Αυτό έχει και έναν ακόμα αντίκτυπο, την αύξηση της «οικονομικής ανησυχίας» των πολιτών, που οι ειδικοί προβλέπουν ότι θα είναι η νέα μάστιγα.

NOVA

Η οικονομική ανησυχία αφορά τους πάντες χωρίς εξαιρέσεις

Σαν όρος το παραπάνω μπορεί να μην είναι ευρύτερα γνωστός, ωστόσο τα συναισθήματα που απορρέουν από αυτόν αφορούν τους περισσότερους εντός της οικογένειας μας και έξω από αυτήν, γράφει το BBC.

«Το άγχος, η ανησυχία ή η δυσφορία που βιώνουν οι άνθρωποι λόγω της οικονομικής τους κατάστασης, συμπεριλαμβανομένων των ανησυχιών για τα χρήματα, τα χρέη, τα έξοδα και την σταθερότητα», λέει η Τζένα Βίας-Λι, κλινική ψυχολόγος και συνιδρύτρια της κλινικής Kove είναι αυτά που απαρτίζουν την λεγόμενη οικονομική ανησυχία, που θα απασχολήσει τα μέγιστα τα συστήματα υγείας του ανεπτυγμένου κόσμου πολύ σύντομα.

Mechanical Solutions

Αυτό το μεγάλο οικονομικό άγχος, που δεν αφήνει αυτόν που καταβάλλει να πάρει ανάσα, μπορεί να επηρεάσει τον οποιονδήποτε, από εκείνους που βρίσκονται στο κατώτερο άκρο της κοινωνικοοικονομικής κλίμακας και ζουν από επιταγή σε επιταγή, μέχρι αυτούς που θεωρούνται παραδοσιακά «ευκατάστατοι».

Χαμηλά εισοδήματα vs υψηλός πληθωρισμός

«Η ανεργία είναι εξαιρετικά χαμηλή μετά την πανδημία, οπότε το μεγαλύτερο μέρος της οικονομικής πίεσης προέρχεται από τα εισοδήματα που δεν συμβαδίζουν με τον πληθωρισμό, παρά από τους ανθρώπους που χάνουν τις δουλειές τους», σημειώνει η Κέρι Παπς, καθηγήτρια Οικονομικών στην Σχολή Επιχειρήσεων του πανεπιστήμιο Μπράντφορντ στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Γιατί με απλά λόγια σήμερα μπορεί περισσότεροι άνθρωποι να εργάζονται, όμως ολοένα και περισσότεροι είναι αυτοί που οι μισθολογικές τους απολαβές δεν φτάνουν ούτε για τα βασικά.

Η αβεβαιότητα που γεννούν αυτές οι καταστάσεις είναι το άγχος της απουσίας κατεύθυνσης, συμπληρώνει στο βρετανικό δίκτυο η Βίας-Λι.

«Το να μην υπάρχει ένα σχέδιο προς εκτέλεση, να μην είσαι εκεί που ήθελες να είσαι σε σχέση με τους στόχους σου, μπορεί να προκαλέσει έντονο άγχος, ανεξάρτητα από το πόσα χρήματα έχεις ή την κοινωνική σου θέση», υπογραμμίζει.

Μεγάλη πρόκληση με δύσκολη αντιμετώπιση

Κι ενώ όλα τα άγχη είναι δύσκολα διαχειρίσιμα, το οικονομικό στρες είναι μεγαλύτερη πρόκληση να αντιμετωπιστεί, επειδή συνδέεται στενά με την αυτοεκτίμηση μας, συνεχίζει η ίδια για να τονίσει ότι υπάρχει ένα αίσθημα ντροπής σε σχέση με την οικονομική κατάσταση των ανθρώπων που μπορεί και να τους οδηγήσει σε δυσλειτουργικές συμπεριφορές.

Για παράδειγμα μπορεί να ωθήσει κάποιον στην χαρτοπαιξία με την ελπίδα να λύσει τα προβλήματα του ή να έχει σοβαρές συνέπειες στην ψυχική του υγεία.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι πρόσφατη βρετανική μελέτη σε 2.000 Βρετανούς από την εταιρεία δανεισμού Creditspring έδειξε ότι το 30% δηλώνει ότι επιδεινώθηκε η ψυχική του υγεία από την έναρξη της τελευταίας οικονομικής κρίσης.

Μάλιστα, η ηλικιακή ομάδα που πλήττεται περισσότερο είναι οι 25-34 ετών σε ποσοστό 48%, ενώ από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού η απουσία αποταμιεύσεων για ώρα ανάγκης είναι αυτή που δημιουργεί τα περισσότερα προβλήματα ψυχικής υγείας στους Αμερικανούς όλων των ηλικιών.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Μέσω
Σόφη Λούκα

Σχετικά άρθρα

Back to top button