ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέο Ε1: Ξεχωριστό εκκαθαριστικό για κάθε σύζυγο υποχρεωτικάΗ απόφαση για τη νέα μορφή και το περιεχόμενο της φετινής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος δημοσιεύτηκε στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως και περιλαμβάνει μια σημαντική αλλαγή σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Για τους φορολογούμενους που υποβάλουν κοινή φορολογική δήλωση, δηλαδή τα έγγαμα ζευγάρια, θα εκδίδεται από φέτος υποχρεωτικά ξεχωριστό εκκαθαριστικό και ο κάθε σύζυγος θα καταβάλει το φόρο ή θα εισπράττει την επιστροφή του χωρίς να γίνονται συμψηφισμοί.

mechanical adv 2021

apostolakis adv 2

Ειδικότερα, σε περίπτωση που οι ετήσιες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2018 των συζύγων υποβάλλονται ως κοινές, δεν απαιτείται καμία επιπλέον ενέργεια από τους συζύγους.

Σε αυτή την περίπτωση διενεργείται ξεχωριστή βεβαίωση του φόρου και εκδίδονται δύο πράξεις προσδιορισμού φόρου, μία για κάθε σύζυγο. Πιστωτικά ποσά του ενός συζύγου δεν συμψηφίζονται με τυχόν χρεωστικά του άλλου και στην περίπτωση που έχουν και οι δύο πιστωτικά ποσά επιστρέφονται στον κάθε δικαιούχο χωριστά.

swell adv 2021

Oι σύζυγοι ωστόσο δύνανται να υποβάλουν χωριστή δήλωση, κατά τα οριζόμενα στην περ. β’ της παρ. 4 του άρθρου 67 του ν. 4172/2013, με την διαδικασία που περιγράφεται στην Α. 1017/2019 απόφαση του Διοικητή ΑΑΔΕ (Β’ 63).

kingeight 2021a detorakis adv jul2021< bakaliko lagos

Στο νέο έντυπο δεν υπάρχουν άλλες ουσιαστικές αλλαγές σε σχέση με  πέρυσι, πέραν των διαγραφών κάποιων κωδικών, λόγω κατάργησης ορισμένων φορολογικών διατάξεων.

Η υπογραφή της σχετικής απόφασης έγινε φέτος νωρίς, φέρνοντας πιο κοντά και το άνοιγμα της ηλεκτρονικής εφαρμογής για την υποβολή των φετινών δηλώσεων. Σημειώνεται ότι ο σχεδιασμός της ΑΑΔΕ είναι η σχετική εφαρμογή να ανοίξει ακόμη και στα μέσα Μαρτίου. Στην απόφαση δεν προβλέπεται καμία αλλαγή στο ημερολόγιο πληρωμής του φετινού φόρου εισοδήματος και ο φόρος θα  πληρωθεί όπως και πέρυσι, δηλαδή σε 3 μηνιαίες δόσεις τον Ιούλιο, Σεπτέμβριο και Νοέμβριο.


Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Σχετικά άρθρα

Back to top button