Δευτέρα, 14 Ιούν 2021
box cafe αδω 2021
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΤι είναι τα BRICS και ποια τα σχέδιά τους για την Αναπτυξιακή...

Τι είναι τα BRICS και ποια τα σχέδιά τους για την Αναπτυξιακή Τράπεζα

zuper adv 2021
kokolakis adv 2021 3
cosmos adv 2021
al dente
kingeight 2021a

O διεθνής πολιτικός σύνδεσμος με το ακρωνύμιο BRICS, αποτελεί ουσιαστικά έναν συνασπισμό πέντε χωρών και συγκεκριμένα της Βραζιλίας, της Ρωσίας, της Ινδίας, της Κίνας και σχετικά πρόσφατα και της Νοτίου Αφρικής. Από τα αρχικά μάλιστα των χωρών αυτών σχηματίζεται και το ακρωνύμιο BRICS.

Εμπνευστές του διεθνούς αυτού οργανισμού ήταν οι τέσσερις πρώτες χώρες, οι οποίος στις αρχές του 21ου αιώνα κατέγραφαν εντυπωσιακούς ρυθμούς ανάπτυξης και χαρακτηρίζοντας ως οι «αναδυόμενες αγορές», παράλληλα όμως είναι και χώρες με μεγάλο πληθυσμό και αχανείς εκτάσεις, γεγονός που τις καθιστά ακόμη πιο ισχυρές. Έτσι, πολύ γρήγορα οι περισσότεροι αναφέρονταν σε αυτές, εν συντομία, ως BRIC.

mechanical adv 2021

Το 2006, στη Νέα Υόρκη, οι υπουργοί εξωτερικών των συγκεκριμένων χωρών εγκαινίασαν έναν πολιτικό διάλογο ενώ ακολούθησαν αρκετές συναντήσεις, μεσημαντικότερη αυτή του Ιουνίου του 2009, στο Αικτερίνμπουργκ της Ρωσίας. Στην κοινή τους ανακοίνωση, ζητούσαν τη δημιουργία μιας «δίκαιης, δημοκρατικής και πολυπολικής παγκόσμιας τάξης». Βασική στόχευση ήταν η βελτίωση της οικονομικής κατάστασης σε παγκόσμιο επίπεδο και ζητούμενο ο ρόλος που θα μπορούσαν να διαδραματίσουν οι χώρες των BRICS. Κατά τη διάρκεια μάλιστα της Συνόδου Κορυφής, συμμετέχοντες είχαν δηλώσει ότι υπήρχε ανάγκη για ένα νέο παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα που να είναι «διαφοροποιημένο, σταθερό και προβλέψιμο».

apostolakis adv 2

Η Ν.Αφρική εντάχθηκε στον οργανισμό τον Δεκέμβριο του 2010.

Η Αναπτυξιακή Τράπεζα των BRICS

H ίδρυση της Αναπτυξιακής Τράπεζας από τον ΒRICS ήρθε το 2014 και ήταν το αποτέλεσμα των εργασιών και των συζητήσεων μιας ακόμη συνόδου κορυφής που είχε διεξαχθεί τον Μάρτιο το 2013 στη Ν.ΑΦρική. Αρχικά είχε αποφασιστεί πως αποστολή της θα ήταν πρωτίστως η χρηματοδότηση έργων υποδομών ενώ το αρχικό κεφάλαιο είχε προσδιοριστεί 50δισεκ. Δολάρια. Μάλιστα η Παγκόσμια Τράπεζα είχε εκφραστεί θετικά για την κίνηση αυτή και είχε εκφράσει την πρόθεσή της για στενή συνεργασία. Ωστόσο έχει χαρακτηριστεί ως το «αντίπαλον δέος» τόσο της Παγκόσμιας Τράπεζα όσο και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, οργανισμοί που σύμφωνα με τις χώρες των BRICS ελέγχονται σε μεγάλο βαθμό από τις ΗΠΑ.

Η τελική συμφωνία πάντως για την ίδρυση της Τράπεζας, ήρθε το 2014.

Τελικά το αρχικό κεφάλαιο της τράπεζας αποφασίστηκε να κυμαίνεται από 40 έως 80δισεκ. ευρώ ενώ η Κίνα έχει βαρύνοντα λόγο αφού είναι και ο μεγαλύτερος κάτοχος συναλλαγματικών αποθεμάτων. Η έδρα της συμφωνήθηκε να βρίσκεται στη Σανγκάη ενώ την προεδρία, για τα πέντε πρώτα χρόνια αναλαμβάνει η Ινδία.

zygos gif 2020b
001
Newsroomhttps://www.cna.gr
Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ