Nbaxevanis

Europlan
KOSA
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ψηφιακή κάρτα εργασίας: «Aυτόματη» διεκδίκηση δεδουλευμένων

BOX CAFE
DROP Palermo TECH HUB

Με την ψηφιακή κάρτα εργασίας να εφαρμόζεται πιλοτικά σε μεγάλα σούπερ μάρκετ και πιστωτικά ιδρύματα, οι προσδοκίες είναι υψηλές για μια μεταρρύθμιση που υπόσχεται να αλλάξει άρδην τα πράγματα ως προς την αδήλωτη εργασία και την τήρηση του ωραρίου εργασίας

Συναφής με την εισαγωγή του θεσμού αυτού είναι και μια νέα, σημαντική ρύθμιση που αφορά την εκτέλεση εργατικών απαιτήσεων και στην οποία δεν έχει δοθεί η δέουσα προσοχή.

Mechanical Solutions

Πρόκειται για τη διάταξη του άρθρου 122§8 του ν. 4808/2021 με τίτλο «Επιτάχυνση επίλυσης διαφορών με την Επιθεώρηση Εργασίας», η οποία για πρώτη φορά προβλέπει δυνατότητα εκτέλεσης επί τη βάσει πορίσματος της Επιθεώρησης Εργασίας στο πλαίσιο εργατικής διαφοράς.

Μέχρι σήμερα, το πόρισμα της Επιθεώρησης στερείτο εντελώς εκτελεστότητας και ο εργαζόμενος που είχε οικονομικές απαιτήσεις από τον εργοδότη δεν είχε άλλη διέξοδο από την προσφυγή στα πολιτικά δικαστήρια, με όλη τη χρονική καθυστέρηση, τα έξοδα, και την ψυχική ταλαιπωρία που αυτό συνεπάγεται.

Τι προβλέπει η νέα ρύθμιση για την Επιθεώρηση Εργασίας

Πλέον, με την νέα ρύθμιση, προκειμένου για οικονομικές απαιτήσεις:

  • από την παροχή εργασίας,
  • από την αποζημίωση απόλυσης και
  • από την αποζημίωση μη ληφθείσας άδειας,
  • εφόσον η απασχόληση προκύπτει από την ψηφιακή κάρτα εργασίας και εφόσον οι οφειλές προκύπτουν από τις καταθέσεις στον τραπεζικό λογαριασμό του εργαζόμενου, εν συγκρίσει με τις δηλωμένες στο ΕΡΓΑΝΗ αποδοχές ή ακόμη κι αν δεν προκύπτουν από τραπεζικές καταθέσεις, αλλά από άλλα έγγραφα, μπορεί να εκδοθεί διαταγή πληρωμής επί του πορίσματος του επιθεωρητή.

Περαιτέρω, σύμφωνα με τον νόμο: «Στην περίπτωση αυτή, ο Επιθεωρητής Εργασιακών Σχέσεων οφείλει να καταγράψει επακριβώς τα ποσά για κάθε χρονολογική περίοδο και για τον υπολογισμό των ποσών μπορεί να ζητήσει βεβαίωση, που προσκομίζει ο επισπεύδων ακόμα και μετά τη συζήτηση και μέχρι την έκδοση του πορίσματος, υπογεγραμμένη από λογιστή ή δικηγόρο, η οποία ενσωματώνεται στο πόρισμα». Τέλος, με το τελευταίο εδάφιο της παραγράφου επισημαίνεται ότι η έκδοση διαταγής πληρωμής στην περίπτωση αυτή δεν προϋποθέτει προηγούμενη έγγραφη όχληση διά δικαστικού επιμελητή (άρθρο 636Α ΚΠολΔ).

Πιο εύκολη η διεκδίκηση των απαιτήσεων

Eτσι, λοιπόν, στην μετά την ψηφιακή κάρτα πραγματικότητα, ο εργαζόμενος που θα αποδεικνύει π.χ. υπερωριακή απασχόληση μέσω της κάρτας, η οποία δεν θα προκύπτει να έχει αμειφθεί, και θα επιτυγχάνει την έκδοση πορίσματος της Επιθεώρησης υπέρ αυτού, θα προβαίνει στην κατάθεση αίτησης διαταγής πληρωμής στα δικαστήρια (ΚπολΔ 623 επ.). Αφού το δικαστήριο εκδώσει τη διαταγή, ο εργαζόμενος θα την επιδίδει στον εργοδότη.

Εάν δεν γίνει κάποια καταβολή, θα καταθέσει την έκθεση επίδοσης στο δικαστήριο και θα αποκτά έτσι α’ εκτελεστό απόγραφο της διαταγής. Το απόγραφο αυτό επιδίδει με επιταγή προς εκτέλεση στον εργοδότη, δίνοντάς του 3 ημέρες για να συμμορφωθεί εκουσίως και να καταβάλει. Αν αυτό δεν συμβεί, θα είναι σε θέση να προβεί σε πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης, όπως ιδίως κατάσχεση εις χείρας τρίτου στις τράπεζες ή κατάσχεση ακινήτων και εκπλειστηριασμό.

Πρόκειται για μια καινοτόμο ρύθμιση που θα μπορούσε να συμβάλει στη μερική αποσυμφόρηση των πολιτικών δικαστηρίων. Πράγματι, δεν υπάρχει λόγος σε περίπτωση ύπαρξης τόσο αδιάσειστων στοιχείων για την ύπαρξη οφειλής, και σε ένα ζήτημα όπου δεν τίθενται ιδιαίτερα νομικά προβλήματα, ούτε ιδιαίτερα ερμηνευτικά ζητήματα, να μην είναι δυνατή η έκδοση εκτελεστού τίτλου μέσω της Επιθεώρησης.

Μένει να φανεί, ωστόσο, αν αυτή η μεταρρύθμιση θα αποδώσει πραγματικά καρπούς στην πράξη.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button