ΔΕΤΟΡΑΚΗΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΝΦΙΑ: Μέχρι πότε μπορείτε να κάνετε τροποποιήσεις στο έντυπο Ε9

BOX CAFE
BBQ Stories


DROP Cafe Palermo TECH HUB

Karnagians ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ Kosa

Έως τις 31 Μαρτίου 2023 θα πρέπει να τροποποιήσουν το έντυπο Ε9 και να δηλώσουν στην εφορία τις αλλαγές που έγιναν έως και το 2022 στα στοιχεία των ακινήτων τους συγκεκριμένες κατηγορίες φορολογουμένων.

Η εν λόγω προθεσμία αφορά στους πολίτες που απέκτησαν ακίνητο με αγορά, γονική παροχή ή κληρονομιά ή πούλησαν ή αποκάλυψαν «ξεχασμένα» τετραγωνικά μέτρα στους δήμους.

“ΧΡΥΣΟΣ

Ποιοι θα πρέπει να επισκεφτούν την πλατφόρμα «Περιουσιολόγιο»

Επίσης επισημαίνεται πως την ηλεκτρονική πλατφόρμα «Περιουσιολόγιο» θα πρέπει να επισκεφτούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων που διαπίστωσαν λάθη στην περιουσιακή τους κατάσταση. Στην συνέχεια θα πρέπει προβούν στον προσωπικό τους λογαριασμό στο myAADE και να ελέγξουν τα στοιχεία των ακινήτων τους. Μερικές από τις διορθώσεις που μπορούν να γίνουν στα στοιχεία των ακινήτων των φορολογουμένων αφορούν μεταξύ άλλων τα λάθη που έχουν γίνει στα τετραγωνικά μέτρα αλλά και στο ποσοστό κυριότητας ή ακόμη μπορούν να δηλώσουν την αποπεράτωση εργασιών σε ημιτελή κτίσματα.

Τα SOS που πρέπει να γνωρίζετε

Συνεπώς οι παραπάνω θα πρέπει να προσέξουν κατά την τροποποίηση του εντύπου Ε9 τα εξής σημεία:

“IN_AND_OUT

Όροφος του διαμερίσματος

Εάν δεν συμπληρώσουν οι υπόχρεοι τον αριθμό ορόφου του διαμερίσματος ή συμπληρώσουν τον όροφο ακινήτου ως δώμα, τότε για τον υπολογισμό του φόρου θα ληφθεί υπόψη ο υψηλότερος συντελεστής που αντιστοιχεί στον 6ο όροφο. Επίσης επισημαίνεται πως εάν οι πολίτες διαμένουν σε μεζονέτα, τότε θα πρέπει να δηλώσουν τον υψηλότερο όροφο και όχι τον όροφο που βρίσκεται η είσοδος της κατοικίας.

Ποσοστό συνιδιοκτησίας

Εάν δεν δηλωθεί σωστά το ποσοστό συνιδιοκτησίας στο έντυπο Ε9, τότε ” θα φουσκώσει” το εκκαθαριστικό σημείωμα του ΕΝΦΙΑ. Σε περίπτωση μη αναγραφής για τον υπολογισμό του φόρου, τότε λαμβάνεται ποσοστό συνιδιοκτησίας 100%.

Mechanical Solutions

Ημιτελή κτίσματα

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, τα ημιτελή κτίσματα φορολογούνται με έκπτωση 60% και σε αυτά εφαρμόζεται ο συντελεστής 0,4. Υπενθυμίζεται δε πως ημιτελή κτίσματα χαρακτηρίζονται τα ακίνητα που δεν έχουν ηλεκτροδοτηθεί ποτέ και είναι κενά, δηλαδή δεν χρησιμοποιούνται ως κτίσματα αλλά και αυτά που ηλεκτροδοτούνται με εργοταξιακό ηλεκτρικό ρεύμα, δηλαδή δεν είχαν ποτέ άλλη παροχή ρεύματος και είναι κενά.

Αποθήκες – πάρκινγκ

Με έκπτωση 90% φορολογούνται οι βοηθητικοί χώροι, όπως είναι οι αποθήκες, τα υπόγεια πάρκινγκ αλλά και οι πισίνες είτε αυτές βρίσκονται σε μονοκατοικία και ανήκουν σε έναν ιδιοκτήτη είτε βρίσκονται σε πολυκατοικία και είναι κοινόκτητες. Επίσης σημειώνεται πως εφαρμόζεται συντελεστής 0,1 για τους βοηθητικούς χώρους.

Εμπράγματα δικαιώματα

Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να ελέγξουν εάν έχουν δηλώσει σωστά τα εμπράγματα δικαιώματά  τους (πλήρη ή ψιλή κυριότητα, επικαρπία).  Υπάρχουν περιπτώσεις φορολογουμένων που έχουν την ψιλή κυριότητα ή την επικαρπία επί ακινήτων και έχουν χρεωθεί με επιπλέον ΕΝΦΙΑ επειδή στο Ε9 δεν δήλωσαν ψιλή κυριότητα ή επικαρπία, αλλά πλήρη κυριότητα, αναγράφοντας τον κωδικό 1 αντί των κωδικών 2 ή 3 στις σχετικές στήλες του Ε9. Σε περίπτωση μη αναγραφής ή αναγραφής λανθασμένου είδους εμπράγματου δικαιώματος, το ακίνητο θεωρείται ότι ανήκει κατά πλήρη κυριότητα στον φορολογούμενο, εφόσον το έτος γέννησης επικαρπωτή για το συγκεκριμένο δικαίωμα είναι κενό.

ΕΝΦΙΑ: Πώς θα υπολογιστεί φέτος

Υπενθυμίζεται πως ο ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί φέτος με βάση την ακίνητη περιουσία που έχουν οι φορολογούμενοι από την 1η Ιανουαρίου 2023. Παράλληλα σημειώνεται πως τα εκκαθαριστικά σημειώματα του ΕΝΦΙΑ αναμένεται να εκδοθούν τον Απρίλιο, έτσι ώστε οι ιδιοκτήτες ακινήτων να μπορούν να  αποπληρώσουν το φόρο από τον Μάιο σε 10 ίσες μηνιαίες δόσεις.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button