ΔΕΤΟΡΑΚΗΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φορολογικές δηλώσεις: Είμαστε κοντά στην αυτόματη υποβολή

Σε πρώτη φάση, από το 2023, πριν υποβάλουν οι φορολογούμενοι τη φορολογική δήλωση θα γνωρίζουν τον φόρο που θα πρέπει να πληρώσουν

BOX CAFE
BBQ Stories


DROP Cafe Palermo TECH HUB

Karnagians ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ Kosa

Κοντά στην αυτόματη υποβολή της φορολογικής δήλωσης από την εφορία, χωρίς τη συμμετοχή τους, βρίσκονται οι φορολογούμενοι, καθώς βούληση του υπουργείου Οικονομικών και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων είναι όταν ολοκληρωθεί η πλήρης ψηφιοποίηση του φορολογικού μηχανισμού, να αυτοματοποιηθεί το σύνολο των συναλλαγών με την εφορία.

Σε πρώτη φάση, από το 2023, πριν υποβάλουν οι φορολογούμενοι τη φορολογική δήλωση θα γνωρίζουν τον φόρο που θα πρέπει να πληρώσουν.

“ΧΡΥΣΟΣ

Στόχος είναι η έκδοση μιας βασικής εκτίμησης για το ποσό που θα πρέπει να καταβάλουν ή ακόμα και να εισπράξουν, βάσει των στοιχείων που έχουν συγκεντρωθεί από την ΑΑΔΕ.

Ήδη από φέτος έγινε το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς ο φορολογούμενος έχει μια πλήρη εικόνα στον προσωπικό του λογαριασμό στο myaade.gr με όλα τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί και τα οποία τον αφορούν: εισοδήματα, δαπάνες, δάνεια, τόκοι καταθέσεων.

“IN_AND_OUT

Υποβολή δήλωσης με ένα «κλικ»

Το επόμενο βήμα θα είναι η πρώτη εκκαθάριση της δήλωσης με βάση όλα τα προσυμπληρωμένα στοιχεία. Όπως είναι εύλογο, ο φορολογούμενος θα εξακολουθήσει να παρεμβαίνει στη δήλωση αναγράφοντας, για παράδειγμα, τις επαγγελματικές του δαπάνες, ωστόσο θα έχει από πολύ νωρίς μια πρώτη εικόνα ώστε να μπορεί να κάνει τον οικονομικό του προγραμματισμό.

Ωστόσο θα υπάρχει ένας πολύ μεγάλος αριθμός φορολογουμένων που το μόνο που θα χρειαστεί να κάνει είναι ένα «κλικ» προκειμένου να υποβάλει τη φορολογική δήλωση.

Mechanical Solutions

Η κίνηση θα συνδυαστεί με την προσυμπλήρωση των δηλώσεων ΦΠΑ και εντάσσεται στο σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ για μια πλήρως αυτοματοποιημένη και ψηφιακή «εφορία», ώστε να περιοριστούν στο ελάχιστο οι επαφές των φορολογουμένων με τους εφοριακούς όχι μόνο για ζητήματα καθημερινότητας, αλλά και για τις φορολογικές δηλώσεις.

Ενας πλήρης φάκελος

Φέτος για κάθε φορολογούμενο η ΑΑΔΕ έχει δημιουργήσει έναν ολοκληρωμένο φάκελο με λεπτομερή οικονομικά στοιχεία και μπορεί να τον αξιοποιήσει δεόντως στην προσπάθεια πάταξης της φοροδιαφυγής. Ο φάκελος και τα στοιχεία που θα περιλαμβάνει θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για διευκόλυνση των συναλλαγών πολιτών με τις δημόσιες υπηρεσίες, τα ασφαλιστικά ταμεία κ.λπ. Πρόκειται για μια καινοτομία που εφαρμόζεται από φέτος και δίνει στον φορολογούμενο την εικόνα που έχει ήδη σχηματίσει η ΑΑΔΕ για τα εισοδήματά του, τους παρακρατούμενους φόρους, τους τόκους των καταθέσεων και άλλα στοιχεία που προκύπτουν από τον φάκελό του.

Προσυμπληρωμένες δηλώσεις ΦΠΑ

To φθινόπωρο θα ξεκινήσει και η προσυμπλήρωση δεδομένων για τις δηλώσεις ΦΠΑ. Είναι ένα σύνθετο έργο, που μπορεί να λειτουργήσει το myData χωρίς βέβαια οι εγγραφές αυτές να είναι δεσμευτικές σε πρώτη φάση.

Οι φορολογικές αρχές θα μπορούν να υπολογίζουν με ακρίβεια τον οφειλόμενο ΦΠΑ των επιχειρήσεων, βασιζόμενες στα στοιχεία που βρίσκονται στην ηλεκτρονική εφαρμογή myData.

Μειώνεται το κόστος για τις επιχειρήσεις

Όπως αναφέρουν από τη φορολογική διοίκηση, με τις προσυμπληρωμένες δηλώσεις ΦΠΑ μειώνεται το κόστος για τις επιχειρήσεις, ενώ ταυτόχρονα η Εφορία θα γνωρίζει τα έσοδα που θα πρέπει να εισπράξει από ΦΠΑ κάθε μήνα, ενώ θα περιοριστεί σημαντικά η φοροδιαφυγή και οι καθυστερήσεις στην αποπληρωμή των τιμολογίων από πολλές επιχειρήσεις.

Τα στοιχεία που διαθέτει το υπουργείο Οικονομικών δείχνουν ότι περισσότερες από 850.000 επιχειρήσεις έχουν ενταχθεί στο σύστημα mydata και 170.000 επιχειρήσεις χρησιμοποιούν το e-timologio  ενισχύοντας το σχεδιασμό για προσυμπλήρωση των δηλωσεων ΦΠΑ.

Η επιχείρηση δεν θα μπορεί να τροποποιήσει τα έσοδα και έτσι θα αποφεύγεται η φοροδιαφυγή ενώ θα γίνονται πολύ πιο εύκολα και οι επιστροφές ΦΠΑ. Η δήλωση ΦΠΑ δεν θα είναι κλειδωμένη αλλά τα λογιστήρια ως προς το σκέλος των εξόδων θα έχουν τη δυνατότητα να προσθέσουν όλα όσα δεν έχουν περάσει από τα ηλεκτρονικά βιβλία.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button