ΔΕΤΟΡΑΚΗΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Bloomberg: Το 2023 θα είναι μία από τις χειρότερες χρονιές των τελευταίων 30 ετών για την οικονομία

BOX CAFE
BBQ Stories


DROP Cafe Palermo TECH HUB

Karnagians ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ Kosa

Η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται ενόψει ενός εκ των χειρότερων ετών των τελευταίων τριών δεκαετιών σύμφωνα με εκτίμηση του Bloomberg Economics.

Συγκεκριμένα, σε ανάλυσή του, ο οικονομολόγος Σκοτ Τζόνσον προβλέπει παγκόσμια ανάπτυξη μόλις 2,4% για το 2023. Πρόκειται για ένα ποσοστό χαμηλότερο από προηγούμενες εκτιμήσεις ενώ αν εξαιρεθούν το 2009 (οικονομική κρίση) και το 2020 (πανδημία) αποτελεί το πιο χαμηλό από το 1993.

“ΧΡΥΣΟΣ

Οι ρυθμοί της οικονομίας αναμένεται να παρουσιάσουν διαφορετικά χαρακτηριστικά ανά περιοχή του πλανήτη.

Στην Ευρωζώνη εκτιμάται ότι στις αρχές του 2023 θα υπάρξει ύφεση ενώ στις ΗΠΑ η ίδια κατάσταση προβλέπεται για το τέλος της χρονιάς. Από την άλλη, η Κίνα αναμένεται να φτάσει ρυθμούς ανάπτυξης άνω του 5%, όντας ενισχυμένη από τη χαλάρωση της πολιτικής μηδενικών κρουσμάτων και τη στήριξη της αγοράς ακινήτων της.

“IN_AND_OUT

Διακυμάνσεις θα είναι επίσης εμφανείς στον τομέα της νομισματικής πολιτικής, μετά από έναν χρόνο κατά τον οποίο οι κεντρικές τράπεζες «προχώρησαν από κοινού σε σημαντικούς περιορισμούς».

«Στις ΗΠΑ, με την αύξηση των μισθών να έχει ως στόχο να διατηρήσει τον πληθωρισμό πάνω από το στόχο, πιστεύουμε ότι η Fed κατευθύνεται προς ένα τελικό επιτόκιο 5% και θα παραμείνει εκεί μέχρι το 1ο τρίμηνο του 2024. Στην Ευρωζώνη, εν τω μεταξύ, μια πιο γρήγορη μείωση του πληθωρισμού θα σημαίνει χαμηλότερο τελικό επιτόκιο και πιθανότητα περικοπών στο τέλος του 2023», αναφέρει ο Σκοτ Τζόνσον.

Mechanical Solutions

Στην Κίνα, όπου οι αρχές διχάζονται ανάμεσα στο να υποστηρίξουν την ανάκαμψη και στην ανησυχία για την αδυναμία του νομίσματος, οι «περιορισμένες» μειώσεις των επιτοκίων είναι πιθανές.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button