Nbaxevanis

Europlan
KOSA
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυτός είναι ο μηνιαίος μισθός του κάθε ευρωβουλευτή: 14.000 ευρώ και 9 επιπλέον παροχές

ΜΗΛΟ
DROP Palermo TECH HUB
ZYGOS

Αξίζει να δούμε αναλυτικά, ποιες είναι οι απολαβές και τα προνόμια των 720 ευρωβουλευτών, εκ των οποίων οι 21 είναι Έλληνες και οι 6 Κύπριοι. Διεξοδική έρευνα δείχνει το εξής: Ο μισθός κάθε ευρωβουλευτή είναι 10.075,18 ευρώ το μήνα, από τον οποίο μετά την αφαίρεση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών μένουν καθαρά 7.853,89. Με προ διετίας μάλιστα απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, στην Ελλάδα δεν μπορεί να επιβληθεί επιπλέον φορολόγηση στο ποσό αυτό. Οι ευρωβουλευτές δεν πληρώνουν δηλαδή εδώ φόρο εισοδήματος ή εισφορά αλληλεγγύης.

Τα χρήματα που εισπράττουν από τις Βρυξέλλες, πάντως, δεν περιορίζονται εκεί. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τους παρέχει επίσης 4.950 ευρώ μηνιαίως για να καλύψουν έξοδα γραφείου (λογαριασμοί τηλεφώνου σταθερού και κινητού, κόστος αλληλογραφίας, αγορά και συντήρηση λογισμικών και ηλεκτρονικού εξοπλισμού), αλλά και οργάνωση ημερίδων, εκδηλώσεων, κλπ.). Η συγκεκριμένη παροχή κόβεται κατά 50% αν ο ευρωβουλευτής δεν παρίσταται τουλάχιστον στις μισές συνεδριάσεις της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Τα έξοδα αυτά αφορούν κυρίως στο πολιτικό γραφείο που διατηρεί κάθε ευρωβουλευτής στη χώρα του, καθώς στις Βρυξέλλες το ευρωκοινοβούλιο παρέχει στους ίδιους και στους συνεργάτες τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, τηλεφωνικές συσκευές, κλπ.

NOVA

Παράλληλα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δίνει στους ευρωβουλευτές επιπλέον 350 ευρώ ανά εργάσιμη ημέρα, μια ιδιαίτερα γενναία αποζημίωση για τη συμμετοχή τους στις επιτροπές ή στην ολομέλεια ή για τη συνεδρίαση κάποιου ευρωπαϊκού οργάνου. Ο σκοπός της εν λόγω παροχής είναι να καλύπτει τη διαμονή και τα γεύματα και άλλα μικροέξοδα για κάθε ημέρα που βρίσκεται στις Βρυξέλλες ή στο Στρασβούργο για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αν συμμετέχουν σε κάποια αποστολή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο εξωτερικό (εκτός Ε.Ε.), λαμβάνουν το 50% αυτής της ημερήσιας αποζημίωσης (δηλαδή 175 ευρώ), συν τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής τους.

Τα ταξίδια

ΤΕΝΤΟΤΕΧΝΙΚΗ

Παράλληλα, το Ευρωκοινοβούλιο τους καλύπτει τη δαπάνη για το εβδομαδιαίο αεροπορικό εισιτήριο από και προς τη χώρα τους, εν προκειμένω την Ελλάδα. Συνήθως οι περισσότεροι φεύγουν από τις Βρυξέλλες κάθε Πέμπτη το απόγευμα και επιστρέφουν τη Δευτέρα το πρωί. Παράλληλα, δικαιούνται 4.886 ευρώ ετησίως για ταξίδια (μετακίνηση και διαμονή) που κάνουν εκτός της χώρας τους, σε κάποια αποστολή δηλαδή στο εξωτερικό (όχι επίσημη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για τις οποίες προαναφέραμε τι ισχύει). Δικαιούνται ωστόσο και αποζημίωση για μέχρι και 24 ταξίδια μετ’ επιστροφής ετησίως που κάνουν στο εσωτερικό της χώρας τους – στην περίπτωση της Ελλάδας δηλαδή αν πάνε π.χ. αεροπορικώς από την Αθήνα στην Κρήτη για ένα συνέδριο ή μια ημερίδα. Τέλος, το ευρωκοινοβούλιο τους καλύπτει τα 2/3 κάθε ιατρικής δαπάνης.

Οι συνεργάτες

Mechanical Solutions

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δίνει σε κάθε ευρωβουλευτή 28.696 ευρώ (μικτά) το μήνα για να πληρώνουν τους μισθούς των συνεργατών και βοηθών τους, οι οποίοι απαγορεύεται να είναι στενοί συγγενείς τους. Ο ευρωβουλευτής συμφωνεί με κάθε συνεργάτη τις μηνιαίες απολαβές του και στη συνέχεια το Ευρωκοινοβούλιο πληρώνει το ποσό απευθείας στους λογαριασμούς των συνεργατών.

Παράλληλα, ο ευρωβουλευτής έχει το δικαίωμα να απασχολεί στο γραφείο του στην Αθήνα δύο μετακλητούς υπαλλήλους, τρεις δημοσίους υπαλλήλους (με απόσπαση) και δύο αστυνομικούς, που όλοι πληρώνονται από τη Βουλή των Ελλήνων, όπως ακριβώς και των 300 βουλευτών δηλαδή.

14.000 ευρώ και καλυμμένα τα έξοδα

Συμπερασματικά, κάθε ευρωβουλευτής, αν είναι τυπικός στα καθήκοντά του και δεν χάνει καμία συνεδρίαση, λαμβάνει περί τις 14.000 ευρώ το μήνα, την ώρα που για τα βασικά του έξοδα (και όχι μόνο) έχει το κεφάλι του ήσυχο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση του καλύπτει τα αεροπορικά του εισιτήρια, όλες τις δαπάνες που απαιτούνται για τη λειτουργία των πολιτικών του γραφείων στις Βρυξέλλες και στην Αθήνα και περίπου δέκα συνεργάτες συνολικά για τα δύο γραφεία.

Το μεταβατικό επίδομα και η σύνταξη στα 63 χρόνια

Όταν, μάλιστα, λήξει η θητεία του, δεν τον περιμένει αμέσως το ταμείο ανεργίας: Κάθε ευρωβουλευτής, εφόσον δεν επανεκλεγεί ούτε στις Βρυξέλλες ούτε στο εθνικό του κοινοβούλιο, αλλά ούτε αναλάβει κάποιο δημόσιο αξίωμα, δικαιούται το λεγόμενο «μεταβατικό επίδομα». Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι για τους επόμενους έξι μήνες τουλάχιστον (έως δύο χρόνια το πολύ) συνεχίζει να παίρνει κανονικά το μισθό του.

Πρόνοια υπάρχει και για τη συνταξιοδότησή του, όταν συμπληρώσει την ηλικία των 63 ετών. Οι πρώην ευρωβουλευτές δικαιούνται σύνταξη ίση με το 3,5% του μισθού τους για κάθε πλήρες έτος της θητείας τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (με «ταβάνι» το 70% συνολικά). Άρα, ένας ευρωβουλευτής με θητεία από το 2014 ως το 2019 π.χ., μόλις γίνει 63 θα παίρνει από το ευρωκοινοβούλιο σύνταξη 1.532 ευρώ το μήνα, επιπλέον προφανώς της όποιας σύνταξης θα λαμβάνει στην Ελλάδα.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button