Nbaxevanis

Europlan
KOSA
ΔΙΕΘΝΗΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακρίβεια: Στην Ισπανία μηδενικός ΦΠΑ σε τρόφιμα!

BOX CAFE
DROP Palermo TECH HUB

Την ώρα που στην Ελλάδα ο πληθωρισμός τροφίμων «καλπάζει», η Ισπανία πρότεινε μια σειρά μέτρων που σχεδιάστηκαν προκειμένου να μπορέσουν οι πολίτες να ανταπεξέλθουν στο υψηλό κόστος διαβίωσης και στο 2024.

Ειδικότερα το πακέτο μέτρων περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την απαγόρευση έξωσης  ευάλωτων ατόμων και την αναστολή των βασικών προμηθειώ , καθώς και την επέκταση των εκπτώσεων στο κοινωνικό επίδομα ηλεκτρικής ενέργειας  και τη μείωση του  ΦΠΑ στα βασικά τρόφιμα.  Ωστόσο, οι φόροι στο ρεύμα και στο φυσικό αέριο θα αυξηθούν ξανά σταδιακά, σύμφωνα με το RTVE.

Mechanical Solutions

Ένα μέτρο που παραμένει σε ισχύ, τουλάχιστον μέχρι τον Ιούνιο του 2024, είναι η μείωση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) στα βασικά τρόφιμα. Όσα είχαν παραδοσιακά μειωμένο συντελεστή (4%) μηδενίζεται ο φόρος (ψωμί, αλεύρι, γάλα, τυρί, αυγά, φρούτα, λαχανικά, όσπρια, πατάτες, δημητριακά κ.λπ.), ενώ στα ζυμαρικά και το λάδι παραμένει ο μειωμένος ΦΠΑ 5%, από το συνηθισμένο 10%.

Παράλληλα ένας φόρος στα λεγόμενα απροσδόκητα κέρδη των εταιρειών ενέργειας, που απέφερε περίπου 3 δισεκατομμύρια ευρώ το 2023, υπέστη ορισμένες αλλαγές προκειμένου να επιτρέψει στις εταιρίες να αντισταθμίσουν εν μέρει τον φόρο 1,2% εφόσον επενδύσουν σε σχέδια ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Όπως αναφέρουν οι Financial Times ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι ο διετής φόρος θα εφαρμοστεί και για τρίτο χρόνο, μετά την τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για το 2023, μια κίνηση που θα εξοργίσει τις εταιρείες που τον έχουν επικρίνει ως άδικο και επιβλαβές για τις επιχειρήσεις.

Ο φόρος εισήχθη για τη χρηματοδότηση μέτρων για την άμβλυνση των επιπτώσεων του πληθωρισμού στους Ισπανούς πολίτες, μεταξύ άλλων με τη χρηματοδότηση επιδοτήσεων για καύσιμα και τις δημόσιες συγκοινωνίες. Επικεντρώθηκε σε επιχειρήσεις που η κυβέρνηση είπε ότι επωφελήθηκαν περισσότερο από τα υψηλά επιτόκια και τις τιμές της ενέργειας. Σε μια σημαντική τροποποίηση του φόρου ο Σάντσεθ είπε ότι το υπουργικό συμβούλιο συμφώνησε να αφήσει τις ενεργειακές εταιρείες να αφαιρέσουν την αξία ορισμένων επενδύσεων από το φορολογητέο εισόδημα ή τα έσοδά τους.

Ένας παρόμοιος φόρος στις τράπεζες θα παραμείνει χωρίς αλλαγές το 2024 έπειτα από συμφωνία ανάμεσα στους Σοσιαλιστές του Σάντσεθ και τον μικρότερο εταίρο στον κυβερνητικό συνασπισμό, το αριστερό Sumar.

Ο Σάντσεθ είπε πως το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν αναμένεται να αυξηθεί σχεδόν κατά 2,5% φέτος. Η προηγούμενη πρόβλεψη της κυβέρνησης ήταν για αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,4%. Οι συντάξεις θα αυξηθούν κατά 3,8% το 2024 ώστε να αντισταθμίσουν τον μέσο πληθωρισμό όπως διαμορφώθηκε τον περασμένο χρόνο, πρόσθεσε ο Σάντσεθ. Σύμφωνα με μια ανακοίνωση του υπουργείου Κοινωνικής Ασφάλισης, η αύξηση αυτή θα έχει εκτιμώμενο κόστος 7,3 δισ. ευρώ.

Στα μέτρα περιλαμβάνεται η επέκταση της επιδότησης της μετακίνησης ανηλίκων και νέων με τα δημόσια μέσα μεταφοράς σε όλους τους τακτικούς χρήστες και η παράταση της μείωσης του ΦΠΑ σε βασικά είδη όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, τα ζυμαρικά και τα μαγειρικά έλαια, σύμφωνα με το Reuters.

Ο ΦΠΑ στους λογαριασμούς ενέργειας, που μειώθηκε στο 5% στη διάρκεια του 2023, θα επανέλθει με αργούς ρυθμούς στο 21%, είπε ο Σάντσεθ. Το ποσοστό 21% ΦΠΑ στους λογαριασμούς αερίου θα επανέλθει τον Απρίλιο, σύμφωνα με πηγή του υπουργείου Προϋπολογισμού. Ο φόρος στον ηλεκτρισμό θα αυξηθεί στο 10% για το 2024, ανέφερε σε μια ανακοίνωση η κυβέρνηση.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button