ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Την ανασκαφή του αρχαίου θεάτρου Γόρτυνας χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Κρήτης

Την ολοκλήρωση της ανασκαφής του αρχαίου θεάτρου της Γόρτυνας χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Κρήτης με 240.000 ευρώ που διατίθενται από ίδιους πόρους.

Το έργο θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης με το Υπουργείο Πολιτισμού. Η σύμβαση υπογράφηκε στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης από την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού και Απόδημου Ελληνισμού Κώστα Φασουλάκη.

caffeine adv2020b

Η Προγραμματική Σύμβαση με τίτλο «Ολοκλήρωση Αποκάλυψης και αποκατάσταση του μεγάλου θεάτρου Γόρτυνας» περιλαμβάνει την συνέχιση και ολοκλήρωση των εργασιών αποκάλυψης και αποκατάστασης του Μεγάλου Θεάτρου της Γόρτυνας, οι οποίες υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο προηγούμενης προγραμματικής σύμβασης, με τίτλο «Αποκάλυψη και αποκατάσταση του μεγάλου θεάτρου Γόρτυνας» μεταξύ της Περιφέρειας Κρήτης και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου.

Οι ανασκαφικές εργασίες που πραγματοποιήθηκαν κατά τις περιόδους 2011, 2012 και 2014-2015 επικεντρώθηκαν στους χώρους του κάτω κοίλου και της ορχήστρας, στην περιοχή της νότιας παρόδου καθώς και στο κεντρικό τμήμα του προσκηνίου και της σκηνής με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Κατά την τρίτη ανασκαφική περίοδο εκπονήθηκαν επίσης μελέτη αποτύπωσης, αρχιτεκτονική μελέτη αποκατάστασης, γεωτεχνική και στατική μελέτη.

neratzoulis neo

Το θέατρο, όπως προέκυψε μέσα από την ανασκαφική έρευνα και τις εκπονηθείσες μελέτες, ανήκει στην κατηγορία των μεγάλων ρωμαϊκών θεάτρων, με μέγιστη διάμετρο περίπου 93μ. και εκτιμώμενη χωρητικότητα περίπου 7.500 θεατών. Σώζεται το μεγαλύτερο μέρος του κοίλου που χωρίζεται με δύο διαδρόμους σε τρία μέρη, η ορχήστρα και το σκηνικό οικοδόμημα.

Προκειμένου να εφαρμοσθούν οι εκπονηθείσες μελέτες που αφορούν τη στατική βελτίωση καταρχήν και την αποκατάσταση και ανάδειξη του μνημείου στη συνέχεια, θα πρέπει να προηγηθεί η ολοκλήρωση της αποκάλυψη των μερών του, ιδιαίτερα του σκηνικού οικοδομήματος και των διαδρόμων του κοίλου τα οποία διαθέτουν πολυποίκιλο αρχιτεκτονικό και γλυπτό διάκοσμο.

Σκοπός της προγραμματικής σύμβασης είναι η προβολή και αξιοποίησή του Μεγάλου Θεάτρου για την ενίσχυση της αειφόρου ανάπτυξης της περιοχής, με ιδιαίτερη έμφαση στην τόνωση της επισκεψιμότητας και της τοπικής οικονομίας, με την ποιοτική αναβάθμιση του προσφερόμενου πολιτιστικού και τουριστικού προϊόντος.

Στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης συζητήθηκαν θέματα Πολιτισμού, δράσεων και υποδομών που αφορούν τη συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού και της Περιφέρειας Κρήτης.

Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-
Back to top button