ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κρήτη: Ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων της Μεσαράς

Τη δημιουργία ενός ενιαίου δικτύου διαδρομών για την ενοποίηση των Αρχαιολογικών Χώρων Μεσαράς, με συμβολικό επίκεντρο και αφετηρία το νέο Μουσείο Μεσαράς, αποφάσισε η Περιφέρεια Κρήτης.

Eπί της ουσίας, το δίκτυο Πολιτιστικών Διαδρομών Αρχαιολογικών Χώρων Μεσαράς συνιστά τη δημιουργία ενός νέου τουριστικού προϊόντος της Κρήτης, προσανατολισμένου και έτοιμου να ανταποκριθεί και να εξυπηρετήσει τους στόχους συμπληρωματικότητας και διαφοροποίησης του τοπικού αλλά και του Kρητικού τουριστικού προϊόντος.

caffeine adv2020b

Το εν λόγω δίκτυο πολιτιστικών διαδρομών, εκτός του ότι θα συμβάλει στη δημιουργία συνεργειών με το νέο αρχαιολογικό Μουσείο Μεσαράς, στοχεύει επιπλέον στη δημιουργία προϋποθέσεων ανάπτυξης θεματικών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, καθώς και στην ανάπτυξη θεματικού τουρισμού στην Κρήτη, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τα ιδιαίτερα και μοναδικά στοιχεία της περιοχής, τα οποία θα συμβάλλουν στην ανάδειξη της Μεσαράς ως έναν προορισμό που επιφυλάσσει μοναδικές εμπειρίες στον επισκέπτη και δίνει τη δυνατότητα ανάπτυξης εναλλακτικών και ποικίλων δραστηριοτήτων.

Η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου δικτύου διαδρομών που θα καλύπτει το σύνολο σχεδόν των μνημείων και αρχαιολογικών Χώρων της Μεσαράς, οργανώνεται σε επιμέρους θεματικές διαδρομές ανάλογα με τα ιδιαίτερα γνωρίσματα της κάθε περιοχής, ενώ ταυτόχρονα λειτουργεί συμπληρωματικά με υφιστάμενα έργα αλλά και με νέα τουριστικά προϊόντα, όπως είναι για παράδειγμα το Ευρωπαϊκό Ορειβατικό Μονοπάτι Ε4 στην περιοχή του Ζαρού, Βοριζίων και Καμαρών, τοπικές φυσιολατρικές διαδρομές των δήμων Φαιστού και Γόρτυνας, Δρόμοι του Κρασιού και Θρησκευτικές Διαδρομές Κρήτης.

neratzoulis neo

Μεταξύ άλλων, η νέα δράση περιλαμβάνει τα εξής: Έρευνα και αξιολόγηση πληροφοριακού υλικού για τους αρχαιολογικούς χώρους, τα λαογραφικά στοιχεία και τις υποδομές, φωτογράφηση και βιντεοσκόπηση των χώρων που δεν εποπτεύονται από το Υπουργείο Πολιτισμού, δημιουργία ενιαίου δικτύου σήμανσης και δημιουργία πακέτου έντυπης και ηλεκτρονικής προβολής.

Τέλος, η ανωτέρω δράση συνολικού προϋπολογισμού 700.000 ευρώ, θα υποβληθεί προς έγκριση χρηματοδότησης στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτη 2014-2020.

CNA Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-
Back to top button