Nbaxevanis

Europlan
KOSA
ΚΡΗΤΗ

Υποβάθμιση των περιφερειακών υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ προωθεί το Υπουργείο Υγείας

DROP 2
DROP Palermo TECH HUB
ΜΗΛΟ

Επίσκεψη στις Περιφερειακές Διευθύνσεις (ΠΕΔΙ) του ΕΟΠΥΥ στο Ρέθυμνο και στον Άγιο Νικόλαο, πραγματοποίησε ο βουλευτής Ρεθύμνου και τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ανδρέας Ξανθός.

Στην επίσκεψη στην ΠΕΔΙ Λασιθίου, συμμετείχε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο νομό Μανόλης Θραψανιώτης (βλ. φωτό). Στη συνάντηση στην ΠΕΔΙ Ρεθύμνου πήραν μέρος και εκπρόσωποι των εργαζομένων από την ΠΕΔΙ Χανίων.

NOVA

Αφορμή των επισκέψεων είναι η έγκριση από το ΔΣ του ΕΟΠΥΥ ενός νέου Οργανισμού που προβλέπει την κατάργηση:

1.     14 υφιστάμενων ΠΕΔΙ σε αντίστοιχους Νομούς της χώρας (μεταξύ των οποίων και του Ρεθύμνου) και τη μετατροπή τους σε αυτοτελή τμήματα.

ΤΕΝΤΟΤΕΧΝΙΚΗ

2.     111 Τμημάτων σε όλες τις ΠΕΔΙ (στα Χανιά αφορά τα τμήματα Γραμματείας και Φαρμακευτικής και στο Λασίθι τα ίδια τμήματα καθώς και Φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ).

3.     5 Γραφείων.

Mechanical Solutions

Οι εργαζόμενοι των ΠΕΔΙ ανέδειξαν τις πολλαπλώς αρνητικές επιπτώσεις αυτών των αλλαγών, όπως η δυσκολία στην εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων από την κατάργηση των τμημάτων Γραμματείας, ο πλημμελής διοικητικός έλεγχος των συνταγών που υποβάλλουν τα ιδιωτικά φαρμακεία από την κατάργηση των τμημάτων Φαρμακευτικής και μάλιστα σε μια φάση που επιβαρύνονται οι ΠΕΔΙ λόγω του υποχρεωτικού προληπτικού ελέγχου του 5% των συνταγών, αλλά και η γενικότερη καθυστέρηση στη διεκπεραίωση αιτημάτων των ασφαλισμένων και στην έγκριση των πληρωμών σύμφωνα με τον ΕΚΠΥ (κανονισμός παροχών του ΕΟΠΥΥ).

Ειδικά για το Ρέθυμνο, αντί για αναβάθμιση της ΠΕΔΙ με τη δημιουργία Τμήματος Φαρμακείου για την καλύτερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων, όπως είχε εισηγηθεί η αρμόδια Διεύθυνση του ΕΟΠΥΥ (είναι ο μόνος Νομός της Κρήτης που δεν λειτουργεί Φαρμακείο αλλά Σημείο Εξυπηρέτησης Ασφαλισμένων), η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ και το Υπουργείο Υγείας προχωρούν στην κατάργηση της ΠΕΔΙ και στη μετατροπή της σε απλό Τμήμα. Αυτό στην πράξη συνεπάγεται πλήρη υποβάθμιση και απαξίωση της συγκεκριμένης υπηρεσίας, κατάργηση θέσεων προϊσταμένων και προβλήματα στη διαχείριση της καθημερινότητας (υπογραφές για πληρωμή ενταλμάτων, έγκριση ατομικών αιτημάτων ασφαλισμένων, κλπ.) και ταλαιπωρία τόσο των εργαζομένων όσο και των πολιτών.

Ο Α. Ξανθός τόνισε ότι η αναγκαία έγκριση του Οργανογράμματος του ΕΟΠΥΥ, οφείλει να υπηρετεί τη διοικητική αναδιάρθρωση και την απαραίτητη στελέχωση του με εξειδικευμένο προσωπικό και όχι τη συρρίκνωση και υπονόμευση του. Η πρόταση της Διοίκησης για το νέο Οργανόγραμμα έρχεται σε συνέχεια της πρόσφατης κατάργησης της αυτοτελούς ελεγκτικής υπηρεσίας του ΕΟΠΥΥ (ΥΠΕΔΥΦΚΑ), καθώς και της «αναδιοργάνωσης» του ΕΟΠΥΥ κατά τα πρότυπα των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών υγείας. Η απαξίωση του ελεγκτικού μηχανισμού και η τάση εκχώρησης του real time ελέγχου των παρεχόμενων υπηρεσιών σε ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες, εντάσσεται στο γενικότερο κυβερνητικό σχέδιο της ιδιωτικοποίησης της κοινωνικής ασφάλισης και των αντίστοιχων φορέων (ΕΦΚΑ-ΕΟΠΥΥ).

Τέλος, ο Α. Ξανθός δήλωσε την κατηγορηματική του αντίθεση στην προωθούμενη κατάργηση ζωτικών τμημάτων των ΠΕΔΙ σε Χανιά, Ρέθυμνο και Λασίθι, δεσμεύτηκε ότι θα αναδείξει το θέμα στη Βουλή στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου και εξέφρασε την ισχυρή πολιτική βούληση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για ένα σύγχρονο Οργανόγραμμα του ΕΟΠΥΥ που θα ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις ενός Δημόσιου Ασφαλιστικού Φορέα Υγείας, ο οποίος θα εγγυάται την καθολική, ισότιμη και ποιοτική κάλυψη των υγειονομικών αναγκών της κοινωνίας. Ειδικά για το θέμα των ελλείψεων του ΕΟΠΥΥ σε ανθρώπινο δυναμικό, ο Α. Ξανθός τόνισε ότι πρέπει να προβλεφθεί η αυτόματη προκήρυξη και γρήγορη κάλυψη όλων των κενούμενων θέσεων λόγω συνταξιοδότησης, η μόνιμη εργασιακή προοπτική όλων των συμβασιούχων και η στοχευμένη πρόσληψη επιστημονικού προσωπικού (πχ γιατρών-φαρμακοποιών-ειδικών στα πληροφοριακά συστήματα, κλπ.).


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Μετάβαση στο περιεχόμενο