Nbaxevanis

Europlan
KOSA
ΚΡΗΤΗ

Υπεγράφη η ίδρυση και λειτουργία Μουσείου στην Δήμο Αρχανών-Αστερουσίων

ΜΗΛΟ
DROP Palermo TECH HUB
ZYGOS

Σύμφωνο- μνημόνιο συνεργασίας για την κατασκευή και λειτουργία Μουσείου στις Αρχάνες του Δήμου Αρχανών Αστερούσιων υπέγραψαν η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και ο Δήμαρχος του ομώνυμου Δήμου Μανόλης Κοκοσάλης.

Το νέο Μουσείο θα αντικαταστήσει την από δεκαετίες υφιστάμενη Αρχαιολογική συλλογή που ιδρύθηκε από το ζεύγος των  Αρχαιολόγων, Γιάννη και Έφης Σακελλαράκη. Όπως αναφέρεται,  το νέο Μουσείο θα στεγαστεί στο Παλαιό κτίριο-εμφιαλωτήριο  του πρώην Συνεταιρισμού Αρχανών το οποίο θα παραχωρήσει ο Δήμος στο Υπουργείο Πολιτισμού για τον σκοπό αυτό. Για την κατασκευή του Μουσείου, σύμφωνα με το μνημόνιο συνεργασίας, ο Δήμος και το Υπουργείο θα συνεργαστούν για την ανάθεση- σύνταξης των  μελετών, ενώ την χρηματοδότηση του κόστους τους θα αναλάβουν από κοινού η Περιφέρεια Κρήτης και το Υπουργείο Πολιτισμού.

NOVA

Στο διαμορφωμένο χώρο του νέου Μουσείου θα στεγαστούν τα εκατοντάδες  ευρήματα από τις παλιές ανασκαφές  των Αρχανών, αλλά και όσα προκύπτουν από τις συνεχιζόμενες έρευνες της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου, και της επίτιμης Εφόρου Αρχαιοτήτων Έφης Σαπουνά -Σακελλαράκη, η οποία επανεκκίνησε την ανασκαφή του Ανακτόρου  στην Τουρκογειτονιά των Αρχανών. Το Μουσείο θα εξυπηρετήσει επιπλέον τις ανάγκες φύλαξης των αρχαιοτήτων της ευρύτερης περιοχής, της συντήρησης, της επιστημονικής μελέτης, καθώς και εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Οι τρεις συμβαλλόμενοι που υπέγραψαν το μνημόνιο, η Υπουργός, ο Περιφερειάρχης, και ο Δήμαρχος σε δηλώσεις τους επισήμαναν την σημαντικότητα του υπό δημιουργία έργου το οποίο έρχεται να καλύψει υπαρκτές ανάγκες της περιοχής, η οποία ως γνωστόν ερευνάται συστηματικά επί πολλές δεκαετίες και έχει ήδη αποδώσει σπουδαίο Αρχαιολογικό πλούτο. Ο Αρχαιολογικός αυτός πλούτος, πρόσθεσαν, ήρθε η ώρα να τύχει της οφειλόμενης  κρατικής μέριμνας και να αποδοθεί, μέσα από το νέο αρχαιολογικό Μουσείο, στους πολίτες της Κρήτης, της Ελλάδος και στους ξένους επισκέπτες.

ΤΕΝΤΟΤΕΧΝΙΚΗ

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και ο Δήμαρχος Αρχανών – Αστερουσίων Μανόλης Κοκοσάλης ευχαρίστησαν την υπουργό Λίνα Μενδώνη για τη συνεργασία τονίζοντας ότι, η υλοποίηση του έργου, θα είναι κιβωτός πολιτισμού που παράλληλα θα συμβάλλει στην Παιδεία, στην Εκπαίδευση, στην τοπική ανάπτυξη και οικονομία, αφού θα αποτελέσει πόλο έλξης επισκεπτών από όλη την Κρήτη, την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η υπογραφή του συμφώνου-μνημονίου συνεργασίας έγινε στο ιστορικό κτήριο του παλαιού εκπαιδευτηρίου  στις Αρχάνες , παρόντων, του Προέδρου του Δημοτικού συμβουλίου Μάνθου Πολιτάκη, του Αντιδημάρχου -υπεύθυνου για την Δημοτική Κοινότητα Αρχανών Μιχάλη Δακανάλη, του Δ/ντή της Διαχειριστικής Αρχής του Υπ. Πολιτισμού Γιάννη Μυλωνά, της Δ/ντριας της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Κρήτης Μαρίας Κασωτάκη, του Ειδικού συμβούλου του Περιφερειάρχη Κρήτης, Αρχαιολόγου Γιώργου Τζωράκη, του Γενικού Γραμματέα του Δήμου Μύρωνα Χιλετζάκη, του Δημοτικού Συμβούλου- Προέδρου ΟΚΑΠ Γιάννη Τζαγκαράκη, του Μανόλη Σημαντηράκη Προϊσταμένου Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών & Περιβάλλοντος Δήμου και της Δικηγόρου, συνεργάτιδας του Δήμου Κέλλης Γαρεφαλάκη.

Mechanical Solutions


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button