ΚΡΗΤΗ

ΒΟΑΚ: Ο πιο φονικός δρόμος στην Ελλάδα

Θλιβερή πραγματικότητα αποτελεί πλέον για το νησί η συνεχώς αυξανόμενη λίστα των θυμάτων στο φονικό Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης. Και ενώ η άσφαλτος εξακολουθεί να βάφεται με αίμα, οι αρμόδιοι συνεχίζουν να αδιαφορούν, καθώς οι δεσμεύσεις δεκαετιών για την αναβάθμιση του ΒΟΑΚ έπεσαν στο απόλυτο κενό.

Χαρακτηριστικό της αδιαφορίας της Πολιτείας είναι ότι μόλις 373 εκατομμύρια ευρώ έχουν διατεθεί από τη δεκαετία του ’80 μέχρι σήμερα για την κατασκευή 93 χιλιομέτρων στο ΒΟΑΚ, από το σύνολο των 301χιλιομέτρων!

caffeine adv2020b

Για την πορεία του ΒΟΑΚ και την οδική ασφάλεια, ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης σχεδιάζει τη διοργάνωση συνεδρίου στο νησί, το οποίο πρόκειται να διεξαχθεί στις 13 και 14 Νοεμβρίου.

Αναλυτικότερα, σε δρόμο φάντασμα εξακολουθεί να παραμένει ο Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης, ο οποίος θεωρείται από τους πιο επικινδύνους οδικούς άξονες στην Ευρώπη.

neratzoulis neo

Για το φονικό Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης διατέθηκαν μόλις 373 εκατομμύρια ευρώ από τρία κοινοτικά πλαίσια για την κατασκευή και αναβάθμισή του τα τελευταία 20 χρόνια, όταν για την Εγνατία Οδό, που έχει διπλάσιο μήκος, δόθηκαν την ίδια περίοδο περί τα 7 δισ. ευρώ.

Δεκάδες θύματα

Χαρακτηριστικό της τραγικής κατάστασης είναι ότι από τα 301 χιλιόμετρα έχουν κατασκευαστεί μόνο τα 93 χιλιόμετρα, με τους Κρητικούς να εξακολουθούν να θρηνούν τα δεκάδες θύματα της ασφάλτου, κάθε χρόνο, ενώ θα χρειαστεί να περιμένουν αρκετές δεκαετίες ακόμα για έργα υποδομής στα υπόλοιπα 208 χιλιόμετρα του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης.

Άλλη θλιβερή διαπίστωση είναι ότι, παρά τις διαβεβαιώσεις των αρμοδίων, δεν έχει ακόμα εκπονηθεί μελέτη στρατηγικού σχεδιασμού για το Βόρειο Οδικό Άξονα, η οποία θα καθορίζει τη χάραξη του δρόμου, τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις και τις απαλλοτριώσεις εκτάσεων, από το ένα άκρο της Κρήτης στο άλλο.

Σήμερα για το ΒΟΑΚ εκπονούνται μελέτες συνολικού μήκους περί τα 107 Km, ενώ για 78 χιλιόμετρα δεν έχει γίνει το παραμικρό προς αυτή την κατεύθυνση.

Στις 13 και 14 Νοεμβρίου, ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης διοργανώνει συνέδριο για το ΒΟΑΚ, στο οποίο θα προσκληθούν στελέχη του υπουργείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button