ΚΡΗΤΗ

Τουρισμός: Χαμηλές προσδοκίες από τη ρωσική αγορά

Μόλις 650 Ρώσοι τουρίστες πετούν το επόμενο διάστημα για το Ηράκλειο

Εξακόσιοι πενήντα Ρώσοι τουρίστες θα έρθουν συνολικά στο Ηράκλειο, πράγμα που αποτυπώνει με τον πιο γλαφυρό τρόπο την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο ελληνικός και ιδιαίτερα ο κρητικός τουρισμός εν μέσω της υγειονομικής κρίσης.

Η Ρωσία είναι μια μεγάλη αγορά. Κάθε χρόνο τροφοδοτεί εκατοντάδες χιλιάδες κόσμο. Η υγειονομική κρίση, ωστόσο, είχε ως αποτέλεσμα να μείνουν τα τουριστικά της σύνορα κλειστά για όλο το διάστημα του καλοκαιριού. Ωστόσο, μεθαύριο Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου η Ρωσία επιστρέφει… όχι δυναμικά, αλλά αναιμικά.

caffeine adv2020b

Μόνο 500 Ρώσοι τουρίστες θα έρχονται κάθε εβδομάδα στην Ελλάδα, οι οποίοι θα διαμοιράζονται στα αεροδρόμια Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Ηρακλείου. Σε συνδυασμό με το γεγονός πως οι Ρώσοι ολοκληρώνουν τις διακοπές τους μέχρι την πρώτη εβδομάδα του Οκτώβρη, το Ηράκλειο πρόκειται να υποδεχτεί σχεδόν 650 τουρίστες της συγκεκριμένης χώρας. Πρόκειται μια κατάσταση ιδιαιτέρως ανησυχητική που φανερώνει αφενός το μέγεθος του φόβου της πανδημίας και αφετέρου τη συρρίκνωση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος. Πολλοί τουριστικοί παράγοντες κάνουν λόγο για «ένα ανέκδοτο» όσον αφορά τον αριθμό των Ρώσων που θα έρθουν στη χώρα μας.

«Η Ρωσία είναι μια αγορά που φέτος ανοίγει με αριθμό τουριστών στα 500 άτομα σε τρία αεροδρόμια την εβδομάδα. Και συγκεκριμένα, το αεροδρόμιο Ηρακλείου θα δέχεται 160 τουρίστες την εβδομάδα. Είναι μια χώρα που μέχρι την πρώτη εβδομάδα του Οκτώβρη “κλείνει”. Άρα, το Ηράκλειο θα υποδεχτεί 650 άτομα συνολικά, όταν η Ρωσία μάς έφερνε 300.000 τουρίστες. Τον Ιούνιο λέγαμε να ανοίξει η αγορά της Ρωσίας με την προϋπόθεση οι εισερχόμενοι τουρίστες να είχαν αρνητικά τεστ. Δεν εισακουστήκαμε για διάφορους λόγους. Στον ελληνικό χώρο 650 Ρώσοι τουρίστες θα φτάσουν τον Σεπτέμβριο. Είναι πολύ μικρός ο αριθμός. Το λαμβάνω ως ένα ανέκδοτο. Δεν ανοίγει ουσιαστικά η αγορά της Ρωσίας», αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κρήτης, Μιχάλης Βλατάκης.

neratzoulis neo

Μόνο με αρνητικό τεστ

Την ίδια στιγμή, αεροπορική οδηγία που αφορά τους ταξιδιώτες από Ρωσία εξέδωσε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, σύμφωνα με την οποία επιτρέπεται η είσοδος στη χώρα μας μόνο με αρνητικό τεστ COVID-19 από τα αεροδρόμια Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Ηρακλείου.

Η αεροπορική οδηγία θα ισχύει από μεθαύριο Δευτέρα 7 έως και τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου τα μεσάνυχτα, ενώ τίθεται ανώτατο όριο 500 επιβατών την εβδομάδα.

Συγκεκριμένα προβλέπεται ότι όσοι ταξιδεύουν προς Ελλάδα μέσω του αεροδρομίου του Ηρακλείου με αεροπορική σύνδεση από Ρωσία θα εισέρχονται στη χώρα μας μόνο με αρνητικό τεστ COVID-19, το οποίο θα έχει διενεργηθεί με τη μέθοδο PCR (λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος), μέχρι 72 ώρες πριν την άφιξή τους.

Οι επιβάτες υποχρεούνται να επιδεικνύουν στις ελληνικές ελεγκτικές Αρχές αρνητικό αποτέλεσμα μοριακού ελέγχου (PCR) για τον COVID-19 από πιστοποιημένο διαγνωστικό κέντρο στην αγγλική γλώσσα, το οποίο θα περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμό τους και τον αριθμό διαβατηρίου ή ταυτότητάς τους.

Οι αεροπορικές εταιρείες πρέπει να ελέγξουν αν οι επιβάτες έχουν πιστοποιητικό με αρνητικό τεστ πριν την πτήση, καθώς η απουσία του υποχρεώνει την αεροπορική εταιρεία να μην επιβιβάσει τον επιβάτη.

Ταυτόχρονα παραμένει σε ισχύ η υποχρέωση συμπλήρωσης του Passenger Locator Form (PLF) στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://travel.gov.gr/ πριν την άφιξη στην Ελλάδα. Επισημαίνεται ότι, πριν από την αποδοχή των επιβατών για επιβίβαση, οι αεροπορικές εταιρείες πρέπει να ελέγξουν αν ο επιβάτης διαθέτει έγκυρη φόρμα PLF, με κωδικό QR, καθώς θεωρείται αναγκαίο ταξιδιωτικό έγγραφο. Αεροπορικές εταιρείες που δε συμμορφώνονται με αυτές τις υποχρεώσεις ελέγχου, θα είναι υπεύθυνες για τον επαναπατρισμό των επιβατών με έξοδα της εταιρείας.

Οι μόνιμοι κάτοικοι Ρωσίας που έρχονται στην Ελλάδα θα επανυποβάλλονται σε δειγματοληπτικό εργαστηριακό ιατρικό έλεγχο για COVID-19. Έως την έκδοση των αποτελεσμάτων του εργαστηριακού ελέγχου οι επιβάτες θα παραμένουν σε περιορισμό στον τόπο προσωρινής διαμονής τους. Επίσης όλοι οι επιβάτες πρέπει να φέρουν αποδεικτικό κράτησης ξενοδοχείου ή άλλα κατάλληλα έγγραφα, από τα οποία προκύπτει ο τόπος προσωρινής διαμονής τους στη χώρα.

Παράλληλα, η αεροπορική οδηγία προβλέπει ανώτατο όριο εισόδου 500 ατόμων την εβδομάδα από τη Ρωσία και μόνο στους αερολιμένες Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Ηρακλείου.

Από την αεροπορική οδηγία εξαιρούνται τα προγράμματα επαναπατρισμού Ελλήνων, ενώ στα πρόσωπα που παραβιάζουν το μέτρο της ελεγχόμενης εισόδου μόνιμων κατοίκων της Ρωσικής Ομοσπονδίας και χωρίς να θίγονται οι προβλεπόμενες ποινικές κυρώσεις επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 5.000 ευρώ.

Back to top button