Nbaxevanis

Χαλκιαδάκης

Europlan
KOSA
ΚΡΗΤΗ

Το πρωτοποριακό στην Ελλάδα πρόγραμμα «ΖΩΗ» παρουσιάστηκε στη Περιφέρεια Κρήτης | +Video

Θα τοποθετηθούν με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Κρήτης 270 απινιδωτές νέας γενιάς.

DROP 2
DROP Palermo TECH HUB
ΜΗΛΟ

Το πρόγραμμα πρόληψης με τίτλο «ΖΩΗ» της Περιφέρειας Κρήτης παρουσιάστηκε σήμερα σε ειδική εκδήλωση στη Περιφέρεια Κρήτης. Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο πρωτοποριακό πρόγραμμα που στοχεύει στην εκπαίδευση των πολιτών και στην παροχή πρώτων βοηθειών σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης με την χρήση αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή.

Την παρουσίαση με την συμμετοχή του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη και εκπροσώπων του ιατρικού συλλόγου Ηρακλείου, της ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, του ΕΚΑΒ, της δημόσιας εκπαίδευσης, του Ερυθρού Σταυρού, των νοσηλευτών Ελλάδας και εκπροσώπων Δήμων, έκανε ο αναπληρωτής Περιφερειάρχης Γιώργος Πιτσούλης.

NOVA

Όπως αναφέρθηκε με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Κρήτης, θα εγκατασταθούν το επόμενο διάστημα 270 απινιδωτές τελευταίας γενιάς σε αθλητικούς χώρους και πολυσύχναστα σημεία του νησιού μας.

Συγχρόνως με τη συνεργασία του Εργαστηρίου Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης του Πανεπιστημίου Κρήτης ολοκληρώνεται η χαρτογράφηση των ήδη εγκατεστημένων απινιδωτών στην Κρήτη.

ΤΕΝΤΟΤΕΧΝΙΚΗ

Παράλληλα έχουν δημιουργηθεί και δημοσιοποιηθεί στα κοινωνικά δίκτυα δύο βίντεο ενημερωτικού-εκπαιδευτικού χαρακτήρα σχετικά με τον τρόπο εφαρμογή της ΚΑΡΠΑ. Από την πλευρά του το Ι.Τ.Ε. υλοποιεί το σχεδιασμό της ηλεκτρονικής εφαρμογής η οποία θα είναι διαθέσιμη σε όλα τα λειτουργικά συστήματα των κινητών τηλεφώνων (Android και iOS) και θα δείχνει που έχουν τοποθετηθεί οι απινιδωτές και θα δίνει πληροφόρηση στο χρήστη οδηγίες για την πραγματοποίηση ΚΑΡΠΑ. Όπως ανακοινώθηκε σήμερα στα σχολεία του νησιού θα επεκταθεί το πρόγραμμα εκπαίδευσης «ΖΩΗ» ώστε οι μαθητές να μάθουν τον τρόπο παροχής πρώτων βοηθειών που αφορά την ΚΑΡΠΑ  και τη χρήση απινιδωτή.

Στη σημερινή πρώτη συνάντηση συμμετείχαν: η αναπληρώτρια Καθηγήτρια Αναισθησιολογίας και επικεφαλής του Εργαστηρίου  Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης του Πανεπιστημίου Κρήτης Αλεξάνδρα Παπαϊωάννου, ο Αναπληρωτής Δήμαρχος Ηρακλείου και πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Ηρακλείου Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Νίκος Γιαλιτάκης, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου Αλέξανδρος Πατριανάκος, ο Πρόεδρος του ΕΚΑΒ Κρήτης Νίκος Γιαννακουδάκης, ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης Μανώλης Καρτσωνάκης, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης Βαγγέλης Ζάχαρης, ο Αντώνης Παπαδάκης αναπληρωτής Διευθυντής Δημόσιας Υγείας της Περιφέρεια Κρήτης, ο Ροδιτάκης Ανδρέας Προϊσταμένος του τμήματος Πρόληψης και Προαγωγής της Υγείας της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρεια Κρήτης,  η Κατερίνα Βολιτάκη αναπληρώτρια Προϊσταμένη του τμήματος Πρόληψης και Προαγωγής της Υγείας της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρεια Κρήτης, ο Πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του περιφερειακού τμήματος Κρήτης Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος Βαγγέλης Παπαδάκης, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας και Αθλητισμού Δήμου Μινώα Πεδιάδας  Στέφανος Ψυλλάκης, η Αντιδήμαρχος Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού Δήμου Χερσονήσου Δέσποινα Πλευράκη, ο Αντιδήμαρχος Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής Δήμου Βιάννου Μιχάλης Ταβλαδάκης, η Πρόεδρος και υπεύθυνη σεμιναρίων APLS Κρήτης Έφη Ταβλαδάκη και η εκπρόσωπος του Δήμου Γόρτυνας Μαρία Σέγκου.

Mechanical Solutions

Η Περιφέρεια Κρήτης, και με αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου, είναι υπέρ του δημόσιου συστήματος υγείας, υπέρ της αναγέννησης του ΕΣΥ και πρέπει να στελεχωθούν τα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία με το απαραίτητο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Αυτό τόνισε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης κατά την διάρκεια της παρουσίασης του Προγράμματος «ΖΩΗ», ενώ έδωσε τα συγχαρητήρια του σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς της Αυτοδιοίκησης, της Εκπαίδευσης, τους εθελοντές που στηρίζουν και θα υλοποιήσουν το πρόγραμμα αυτό σε όλη την Κρήτη.

«Οι πολίτες που θα εκπαιδευτούν και ειδικά τα παιδιά είναι πολλαπλασιαστές και το πρόγραμμα θα επιτύχει. Θα πάει πάρα πολύ καλά, το στηρίζουμε όλοι μας γιατί και ένας άνθρωπος να σωθεί είναι μεγάλη προσφορά» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής Περιφερειάρχης Γιώργος Πιτσούλης αφού ευχαρίστησε τον Σταύρο Αρναουτάκη για τη σημαντική του στήριξη στην υλοποίηση και χρηματοδότηση του Προγράμματος «ΖΩΗ», καθώς και τους εκπροσώπους των φορέων που συμμετείχαν στη συνάντηση της ομάδας έργου ανέφερε ότι: «για την αποτελεσματική και επιτυχημένη διάχυση και υλοποίηση του προγράμματος απαιτείται η στενή συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Είστε οι πολλαπλασιαστές του προγράμματος για να μπορέσουν και οι μαθητές να εκπαιδευτούν στην παροχή των πρώτων βοηθειών». Ο κ. Πιτσούλης παράλληλα κάλεσε τους πολίτες να συμμετέχουν και να ψηφίσουν το λογότυπο του προγράμματος μεταξύ τεσσάρων, που από σήμερα είναι διαθέσιμα στο link: https://bit.ly/programazoi.

Επίσης στα κοινωνικά δίκτυα της Περιφέρεια Κρήτης είναι αναρτημένο βίντεο όπου καλούνται οι πολίτες να συμμετέχουν στην ψηφοφορία από σήμερα έως και τις 19 Απριλίου.

–       https://www.facebook.com/share/v/uS6aivtqSpeGu5rY/?mibextid=WC7FNe

–       https://www.instagram.com/reel/C5fzP0WMeGx/?igsh=MTRrbTNmaHJ4Y29idg==

Η αναπληρώτρια Καθηγήτρια Αναισθησιολογίας και επικεφαλής του Εργαστηρίου  Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης του Πανεπιστημίου Κρήτης Αλεξάνδρα Παπαϊωάννου ανέφερε, ότι, το πρόγραμμα «ΖΩΗ» αφορά την χαρτογράφηση και τοποθέτηση απινιδωτών που θα δημιουργήσει ένα δίκτυο προστασίας για τους κατοίκους της Κρήτης. «Είναι εξαιρετικά σημαντικό, όταν συμβεί η καρδιακή ανακοπή να γνωρίζει ο πολίτης το σημείο που βρίσκεται ο απινιδωτής και να είναι εκπαιδευμένος ώστε να ην διστάζει να τον χρησιμοποιήσει» είπε χαρακτηριστικά.

Να τονιστεί τέλος ότι όλοι οι εκπρόσωποι των φορέων αναφέρθηκαν στην σημαντικότητα του έργου που υλοποιεί η Περιφέρεια Κρήτης, επισημαίνοντας ότι θα συμμετέχουν ενεργά για την πλήρη επιτυχία του, ενώ και άλλες Περιφέρειες της χώρας έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους για την υλοποίηση του ανάλογου προγράμματος στην περιοχή τους.

Video από την σημερινή παρουσίαση του προγράμματος:


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Μετάβαση στο περιεχόμενο