Nbaxevanis

Europlan
KOSA
ΚΡΗΤΗ

Το 2027 τα offshore αιολικά και στην Κρήτη – Ανάμεσα σε Άγιο Νικόλαο-Σητεία και ανοικτά της Σητείας

DROP 2
DROP Palermo TECH HUB
ΜΗΛΟ

Με «σφιχτό» χρονοδιάγραμμα προγραμματίζεται να συνεχιστούν οι επόμενες διαδικασίες για την υλοποίηση των πρώτων offhore αιολικών σε ελληνικές θάλασσες, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος που θέτει το αναθεωρημένο ΕΣΕΚ για την ανάπτυξη ενός χαρτοφυλακίου έργων 1,9 Γιγαβάτ μέχρι το 2030.

Είναι ενδεικτικό ότι στελέχη του ΥΠΕΝ τοποθετούν χρονικά στο 2027 τη διεξαγωγή του πρώτου «γύρου» διαγωνισμών για την παραχώρηση θαλάσσιων οικοπέδων, ώστε να προκύψουν οι επενδυτές που θα αναλάβουν να υλοποιήσουν (και να λειτουργήσουν στη συνέχεια) τα αντίστοιχα πάρκα.

NOVA

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ίδιο χρονικό ορόσημο για τη διεξαγωγή των διαγωνισμών είχε θέσει η ΕΔΕΥΕΠ, ήδη από τα τέλη του περασμένου έτους. Μιλώντας τότε σε συνέδριο με αντικείμενο την εκμετάλλευση του αιολικού δυναμικού των ελληνικών θαλασσών, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΔΕΥΕΠ, Αριστοφάνης Στεφάτος, είχε παραθέσει ένα ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα για την πραγματοποίηση του portfolio έως το 2030, τοποθετώντας στο 2027 τις δημοπρασίες και την ανακήρυξη μειοδότη για κάθε θαλασσοτεμάχιο που θα παραχωρηθεί.

Στο διάστημα που μεσολάβησε, η ΕΔΕΥΕΠ «σάρωσε» τις ελληνικές θάλασσες, εντοπίζοντας τις εκτάσεις στις οποίες είναι δυνατόν να αναπτυχθούν έργα εκμετάλλευσης του αιολικού δυναμικού. Οι εκτάσεις αυτές περιλαμβάνονται στο Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων, το οποίο παρουσιάστηκε από την ΕΔΕΥΕΠ την προηγούμενη εβδομάδα, μαζί με τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

ΤΕΝΤΟΤΕΧΝΙΚΗ

Μάλιστα, στην παρουσίαση του Εθνικού Προγράμματος, η σύμβουλος της Διαχειριστικής Εταιρείας, Φλώρα Καραθανάση, προσδιόρισε ποιες από τις 10 εν δυνάμει Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων (ΠΟΑΥΑΠ), που περιλαμβάνονται στη μεσοπρόθεσμη φάση μεσοπρόθεσμη φάση ανάπτυξης (έως 2030-2032) προκρίνονται για την επίτευξη του στόχου του 2030.

Όπως επισήμανε η κ. Καραθανάση, πρόκειται για 6 περιοχές, οι οποίες βρίσκονται στο βορειανατολικό τμήμα της Ρόδου, περιμετρικά της Γυάρου, ανοικτά των Αγίων Αποστόλων στην Εύβοια, στη βορειανατολική Κρήτη μεταξύ Αγ. Νικολάου και Σητείας και στην ανατολική Κρήτη ανοικτά της Σητείας. Με βάση την παρουσίαση του Εθνικού Προγράμματος, από τις 6 αυτές εν δυνάμει ΠΟΑΥΑΠ, στις 5 πρόκειται να εγκατασταθούν πλωτές ανεμογεννήτριες και μόνο σε μία (σε τμήμα της έκτασης στη βορειανατολική Κρήτη, το «Κρήτη 2α») ανεμογεννήτριες σταθερής έδρασης.

Mechanical Solutions

Οι υπολογισμοί της ΕΔΕΥΕΠ τοποθετούν τη δυνατότητα εγκατάστασης πάρκων στις εν λόγω εκτάσεις αθροιστικά στα 3.270 Μεγαβάτ. Ωστόσο, με ορίζοντα το 2030 και με βάση τη δυνατότητα σύνδεσης offshore στο ΕΣΜΗΕ έως τότε, πρόκειται να αναπτυχθούν σε αυτές πάρκα 2 Γιγαβάτ περίπου, δηλαδή στα επίπεδα που προβλέπει το αναθεωρημένο ΕΣΕΚ.

Μιλώντας στο 5ο Renewable & Storage Forum, η κ Καραθανάση αναφέρθηκε στα βήματα που θα ακολουθήσουν την ολοκλήρωση του Εθνικού Προγράμματος και της ΣΜΠΕ, σημειώνοντας ότι η ΚΥΑ για το Εθνικό Πρόγραμμα αναμένεται να έχει υπογραφεί μέχρι τις αρχές του 2024. Στη συνέχεια, θα ακολουθήσουν οι τεχνικές μελέτες και οι επιμέρους στρατηγικές μελέτες σε επίπεδο περιοχής. Όπως είχε επισημανθεί στα αποκαλυπτήρια του Εθνικού Προγράμματος, στόχος είναι σε ένα περίπου έτος να έχουν οριοθετηθεί με προεδρικό διάταγμα οι ΠΟΑΥΑΠ που θα «φιλοξενήσουν» τα έργα έως το 2030, και στις οποίες εκτός απροόπτου θα περιλαμβάνονται οι παραπάνω 6 περιοχές.

Θερμό ενδιαφέρον

Την ίδια στιγμή, τα αποκαλυπτήρια του Εθνικού Προγράμματος συμπίπτουν με την αναθέρμανση του διεθνούς επενδυτικού ενδιαφέροντος στην προοπτική δραστηριοποίησης στις ελληνικές θάλασσες. Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις του Επικεφαλής Επιχειρηματικής Ανάπτυξης της Hexicon, Henrik Baltscheffsky, στη συνέντευξή του στο energypress, όπου επισήμανε ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει ευρωπαϊκό κέντρο πλωτής αιολικής ενέργειας. Σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκε και λίγα 24ωρα αργότερα η ομιλία του στο 5ο Renewable & Storage Forum.

Παράλληλα, την ερχόμενη Πέμπτη (9 Νοεμβρίου) θα εγκαινιάσει τα γραφεία της στην Αθήνα η ελληνική θυγατρική της Copenhagen Offshore Partners (COP) από τη Δανία. Η COP συμπράττει με την εταιρία διαχείρισης κεφαλαίων Copenhagen Infrastructure Partners (CIP), με την οποία έχει συμπήξει συμμαχία η Mytilineos.

Επίσης, πρόθεση να εμπλακεί στον νέο εγχώριο «πράσινο» κλάδο εξέφρασε κι επίσης αποκάλυψε η Corio Generation (η θυγατρική της Macquarie στον τομέα των offhore αιολικών), γνωστοποιώντας ότι συνάπτει κοινοπραξία με την ελληνική Globalsat.

Οι κινήσεις αυτές έρχονται μετά από μία σειρά ανακοινώσεων εγχώριων εταιρειών με μεγάλους διεθνείς «παίκτες» του κλάδου (ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή- Ocean Winds, Helleniq Energy-RWE, Intrakat- Parkwind, Motor Oil- Maasdar).


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Πηγή
energypress.gr

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Μετάβαση στο περιεχόμενο