Nbaxevanis

Europlan
KOSA
ΚΡΗΤΗ

Το 2026 έτοιμο το Data Center στο Ηράκλειο

ΜΗΛΟ
DROP Palermo TECH HUB

Η Digital Realty είναι μία εταιρεία κολοσσός στον τομέα των data centers (κέντρα δεδομένων) που «διατηρεί» μια ιδιαίτερη σχέση με την Ελλάδα, καθώς ήταν μία από τις πρώτες εταιρείες τεχνολογίας παγκοσμίως που επένδυσαν στη χώρα μας, αποκτώντας έτσι αποτύπωμα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, με στρατηγικό στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της ψηφιακής υποδομής  προκειμένου να καταστεί κόμβος διασύνδεσης της Μεσογείου.

Ουσιαστικά η Digital Realty έπιασε το… νήμα των επενδύσεων από εκεί που το άφησε η Lamda Helix, εταιρεία που ξεκίνησε περίπου το 2000 από την καινοτόμο τότε για τα ελληνικά δεδομένα ιδέα της δημιουργίας ενός κορυφαίου παρόχου κέντρων δεδομένων στην Ελλάδα. Η Lamda Helix εξαγοράστηκε το 2020 από την Digital Realty και δύο χρόνια αργότερα ενσωματώθηκε πλήρως στην νέα εταιρική εικόνα και ταυτότητα, υπό το brand name της μητρικής της.

NOVA

Ενδεικτικές του μεγέθους της Digital Realty είναι οι οικονομικές της επιδόσεις: η εταιρεία είχε για το 2023 λειτουργικά έσοδα της τάξης των 5,477 δισεκατομμυρίων δολαρίων (από 4,691 δισ. δολάρια το 2022) με τα καθαρά της κέρδη να ξεπερνούν τα 950 εκατομμύρια δολάρια (από 380 εκατ. δολ. το 2022). Σε ότι αφορά το 2024 οι προβλέψεις θέλουν τα λειτουργικά της έσοδα να κινούνται μεταξύ 5,55 και 5,56 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η εταιρεία λειτουργεί στην Ελλάδα τρία data centers, το ATH1 (Athens 1), το ATH2 (Athens 2), και το υπερσύγχρονο ATH3 (Athens 3), το οποίο αποτελεί και το μεγαλύτερο στη χώρα, ικανό να υποστηρίξει έως και 6.8 MW χωρητικότητας εντός των εγκαταστάσεων έκτασης 8.600 τ.μ.. Οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας και προσφέρουν προηγμένες υπηρεσίες υποδομής και διαχείρισης δεδομένων σε πελάτες στην Ελλάδα, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

ΤΕΝΤΟΤΕΧΝΙΚΗ

Επιπλέον, η εταιρεία κατασκευάζει το ATH4 (Athens 4) το οποίο βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο ΑΤΗ3 και προβλέπεται να προσθέσει επιπλέον 6,8 MW ισχύος και υπολογίζεται να είναι πλήρως λειτουργικό το α’ τρίμηνο του 2026, όπως επίσης και το HER1 (Heraklion 1) στο Ηράκλειο της Κρήτης. Σε φάση σχεδιασμού βρίσκεται ένα ακόμη data center στην περιοχή της Αθήνας, το ATH5 (Athens 5).

Ειδικά για το HER1, το νέο αυτό data center αναμένεται να χρησιμεύσει ως κόμβος διασύνδεσης για διηπειρωτικά και περιφερειακά υποθαλάσσια καλώδια και ως κόμβος για την παγκόσμια διακίνηση δεδομένων. Αναμένεται να υποστηρίξει την ανάπτυξη ως και 6,5 MW εγκατεστημένου φορτίου IT, σε εγκαταστάσεις έκτασης 12.800 τ.μ., με την πρώτη φάση να έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί το α’ τρίμηνο του 2025.

Mechanical Solutions

Για το μελλοντικό Athens 5, υπάρχει προοπτική να φτάσει στα 15MW, με δεδομένο ότι υπάρχει η ανάλογη ζήτηση πελατών σε υπηρεσίες φιλοξενίας εξοπλισμού που δικαιολογεί την επένδυση. Όπως ανέφεραν στον Οικονομικό Ταχυδρόμο στελέχη της Digital Realty, αυτές οι επενδύσεις αναβαθμίζουν τη χώρα μας και γεωπολιτικά, με την Κρήτη να λειτουργεί ως κεντρικός κόμβος εξυπηρέτησης διάφορων φορτίων, όπως content delivery, edge-computing κ.α., καλύπτοντας ανάγκες για παγκόσμιους παίκτες στην ανατολική Μεσόγειο και τη βόρεια Αφρική.

Υπηρεσίες για όλους

Σε ερώτημα του OT για το είδος των συνεργατών της Digital Realty, τονίστηκε ότι τις υπηρεσίες που προσφέρει η εταιρεία μπορούν να απολαύσουν κυριολεκτικά όλες οι εταιρείες, ανεξαρτήτου μεγέθους και κλάδου στον οποίο δραστηριοποιούνται, καταρρίπτωντας έτσι και ένα… μύθο ότι τα data centers απευθύνονται μόνο σε μεγάλες επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τους ανθρώπους της Digital Realty, η εταιρεία δίνει μεγάλη έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ειδικά στην Ελλάδα, δημιουργώντας ένα ευρύ οικοσύστημα που περιλαμβάνει πολλά μέλη. Μάλιστα, μας έδωσαν και ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: όπως σε ένα εμπορικό κέντρο που προσελκύει πολλούς πελάτες με ποικιλία καταστημάτων, έτσι και τα data centers της Digital Realty δίνουν εύκολα τη δυνατότητα σε μικρές επιχειρήσεις να ενταχθούν, ενισχύοντας την παρουσία της στην αγορά.

Πιο συγκεκριμένα, η αυξημένη προσέλευση μικρομεσαίων επιχειρήσεων προσελκύει τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, οι οποίοι επενδύουν περισσότερο, δημιουργώντας οικονομίες κλίμακας που διευκολύνουν την προσέλκυση ακόμη περισσότερων μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ειδικότερα για τις μεγάλες επιχειρήσεις, η Digital Realty αναφέρει ότι οι μεγάλοι πελάτες έχουν τόσο αυστηρές προδιαγραφές λειτουργίας που γενικά απαιτούν εταιρείες με πολύ υψηλή τεχνογνωσία και αποδεδειγμένη εμπειρία, εταιρείες που έχουν δοκιμαστεί και έχουν ξανακάνει με επιτυχία αυτό που ψάχνουν, αλλά και εταιρείες που να μπορούν να υπογράψουν μαζί τους τα SLAs και τα liabilities που απαιτούνται. Τέτοιου είδους πελάτες φέρνουν μαζί τους εκατομμύρια εξοπλισμού στο colocation που παίρνουν από την Digital Realty και μπορεί να είναι service providers (π.χ. cloud providers) αλλά και μεγάλα enterprises.

Προστασία υποδομών και ασφάλεια δεδομένων
Η προστασία των υποδομών και η ασφάλεια των δεδομένων των πελατών μας αποτελούν το θεμέλιο της ύπαρξης των κέντρων δεδομένων, σημειώνουν οι άνθρωποι της Digital Realty, διευκρινίζοντας ότι οι χώροι φιλοξενίας των data centers είναι σχεδιασμένοι για υψηλή διαθεσιμότητα και ασφάλεια. Αυτό σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις μπορούν να αποφύγουν ζητήματα που μπορεί να προκύψουν από προβλήματα στην in-house υποδομή τους, όπως διακοπές ρεύματος ή προβλήματα ψύξης.

Επιπλέον, οι πελάτες μπορούν να επωφεληθούν από την τελευταία λέξη της τεχνολογίας χωρίς το κόστος και το ρίσκο που συνεπάγεται η ανάπτυξη και η συντήρηση της δικής τους υποδομής. Μάλιστα, όπως μας επισημάνθηκε στα κέντρα δεδομένων της εταιρείας είναι διαθέσιμοι όλοι οι διαδικτυακοί και τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι της χώρας ενώ η παγκόμια παρουσία της, παρέχει στις επιχειρήσεις πρόσβαση σε δίκτυα και υπηρεσίες που δύσκολα θα μπορούσαν να αποκτήσουν με τη δική τους υποδομή.

Η πρόκληση της τεχνητής νοημοσύνης

Η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, σε συνδυασμό με τις τεράστιες ποσότητες υπολογιστικής ισχύος που απαιτεί, αυξάνει τη ζήτηση για τη δημιουργία νέων και υπερσύγχρονων κέντρων δεδομένων, αυτή είναι μία πραγματικότητα. Από την άλλη, τα ίδια τα κέντρα δεδομένων υιοθετούν την τεχνητή νοημοσύνη για να βελτιώσουν τη λειτουργικότητά τους, ενισχύοντας την αποδοτικότητα, την ασφάλεια, τις δικτυακές υπηρεσίες, τη συνεχή λειτουργία και την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών.

Όπως μας επισήμαναν οι άνθρωποι της Digital Realty, η πρόβλεψη ότι η εφαρμογή μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης θα κοστίσει 76 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2028 έχει σημαντικές επιπτώσεις για τον κλάδο. Άρα ένα data center για να ανταποκριθεί στις αυξανόμενες απαιτήσεις θα πρέπει να εστιάσει σε προηγμένες τεχνικές διαχείρισης δεδομένων, στον περαιτέρω εκσυγχρονισμό των υποδομών και στην υιοθέτηση συστημάτων που ενισχύουν την αποδοτικότητα των υπηρεσιών.

Αναμένουμε, είπαν οι άνθρωποι της Digital Realty, ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα συμβάλει στην ενίσχυση της απόδοσης των κέντρων δεδομένων, εξυπηρετώντας τόσο τους παρόχους όσο και τους τελικούς χρήστες.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Πηγή
ot.gr

Σχετικά άρθρα

Back to top button