Nbaxevanis

Europlan
KOSA
ΚΡΗΤΗ

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τα αυγά της Χελώνας

ΜΗΛΟ
DROP Palermo TECH HUB
ZYGOS

SOS” για τα εκκολαπτόμενα χελωνάκια Καρέτα-καρέτα στην Κρήτη εκπέμπουν οι αρμόδιοι, οι οποίο επισημαίνουν τον κίνδυνο αποπροσανατολισμού των νεοσσών εξαιτίας των φώτων στις παραλίες ωοτοκίας.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση-έκκληση ο Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας “Αρχέλων”, παρά το ότι οι πρώτοι νεοσσοί Καρέτα στην Κρήτη εκκολάφθηκαν κι έφτασαν σώοι στη θάλασσα, τη φετινή περίοδο, είναι «αυξημένος ο κίνδυνος να βρεθούν αποπροσανατολισμένα τα εκκολαπτόμενα χελωνάκια από τα φώτα στις παραλίες ωοτοκίας Ρεθύμνου και Χανίων».

NOVA

Γι’ αυτόν τον λόγο, ο “Αρχέλων” ζητά να σβήνουν τα φώτα στις παραλίες ωοτοκίας!

«Δυστυχώς, λόγω των ταξιδιωτικών περιορισμών και των μέτρων προστασίας των συμμετεχόντων, οι ομάδες του “Αρχέλων” φέτος είναι εξαιρετικά ολιγομελείς. Λόγω αυτού, εκτιμάται ότι υπάρχουν αρκετές φωλιές που δεν έχουν εντοπιστεί και αναμένεται να εκκολαφθούν “απροειδοποίητα” τις επόμενες εβδομάδες. Αν όμως δε σβήσουν τα φώτα που φέγγουν στις παραλίες μετά τις 11 το βράδυ, για πολλά χελωνάκια θα είναι ήδη αργά», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του “Αρχέλων”.

ΤΕΝΤΟΤΕΧΝΙΚΗ

Το πρόβλημα στην Κρήτη

Πού εντοπίζονται, ωστόσο, τα περισσότερα προβλήματα αναφορικά με τους νεοσσούς;

Mechanical Solutions

«Οι παραλίες ωοτοκίας της Καρέτα στη Βόρεια Κρήτη δέχονται μεγάλες ανθρωπογενείς πιέσεις λόγω της αυξημένης τουριστικής ανάπτυξης που χαρακτηρίζει την παράκτια ζώνη. Οι βιότοποι έχουν υποστεί σημαντική υποβάθμιση και η διατήρηση του είδους απειλείται. Στην παραλία του Ρεθύμνου, τα περισσότερα προβλήματα για τον αποπροσανατολισμό των νεοσσών εντοπίζονται στον Αδελιανό Κάμπο, τον Πλατανιά και από το Σφακάκι μέχρι τη Σκαλέτα στο Ρέθυμνο. Στα Χανιά, η έντονη φωτορύπανση έχει επιπτώσεις κατά μήκος ολόκληρης της παραλίας», αναφέρουν οι άνθρωποι του “Αρχέλων”, οι οποίοι τονίζουν ότι τα χελωνάκια είναι «φωτοτακτικοί οργανισμοί», δηλαδή έλκονται από το φως.

Συγκεκριμένα, τα χελωνάκια εκκολάπτονται το βράδυ ή τις πρώτες πρωινές ώρες. Κινούνται, λοιπόν, προς το νερό, το οποίο καθρεφτίζει το φεγγάρι και τα αστέρια. Τα τεχνητά φώτα που βρίσκονται γύρω ή κοντά στις φωλιές λειτουργούν αποπροσανατολιστικά για τους νεοσσούς, οι οποίοι με τον τρόπο αυτό στέλνονται σε… αντίθετη κατεύθυνση από τη θάλασσα! Εάν τα χελωνάκια δε μεταβούν στη θάλασσα, αυτό αποβαίνει μοιραίο στη “μάχη” που δίνουν για την επιβίωσή τους από τα πρώτα κιόλας λεπτά της ζωής τους…

Οι φωλιές

Πάντως, παρά τις μεγάλες δυσκολίες εξαιτίας του COVID-19, τις τελευταίες εβδομάδες επιπλέον εθελοντές-ερευνητές πλαισίωσαν τις τοπικές ομάδες του “Αρχέλων” στην Κρήτη. Τα εν λόγω άτομα έδωσαν το “παρών” στις παραλίες, καταγράφοντας τις φωλιές των Καρέτα.

«Στο Ρέθυμνο έχουν σημανθεί περισσότερες από 120 φωλιές και γίνεται προσπάθεια να προστατευτούν όλες με τη μέθοδο της σκίασης. Σύμφωνα όμως με τα περσινά στοιχεία, υπολογίζεται ότι υπάρχουν περισσότερες από 60 φωλιές που δεν έχουν εντοπιστεί, δηλαδή δεν καταγράφηκαν και δεν προστατεύτηκαν, λόγω της φετινής μείωσης των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα του “Αρχέλων”. Παρομοίως, στα Χανιά έγινε δυνατό να καταγραφούν περίπου 65 φωλιές, ωστόσο υπολογίζεται ότι μαζί με τις φωλιές που δεν εντοπίστηκαν, ο συνολικός αριθμός ίσως ξεπεράσει τις 130», αναφέρει ο “Αρχέλων”, ο οποίος κάνει έκκληση στις τοπικές Αρχές και τις επιχειρήσεις «να χαμηλώσουν, καλύψουν ή σβήσουν τελείως τα φώτα τους μετά τις 11 το βράδυ, ώστε εκατοντάδες νεοσσοί να μη χάσουν τον δρόμο τους και να καταλήξουν νεκροί στις εγκαταστάσεις τους ή στον δρόμο, την επόμενη μέρα».

Υπάρχουν οι προστατευτικές διατάξεις

Εξάλλου, σημειώνεται ότι υπάρχουν νομικές διατάξεις που “υπαγορεύουν” την «αποφυγή φωτορύπανσης και την εξασφάλιση πως δε θα υπάρχει διαρροή φωτός από ιδιωτικές και δημόσιες φωτεινές πηγές προς την παραλία, ώστε να μην αποπροσανατολίζονται νεοσσοί» στις παραλίες ωοτοκίας θαλάσσιων χελωνών όλης της χώρας (ΦΕΚ Β 2198_5 -6 -2020 ΚΥΑ παραχώρησης αιγιαλού 2020-2022, νέο παράρτημα).

«Οι περισσότεροι έχουμε δει σε ντοκιμαντέρ πόσο συγκινητικό αλλά και ευάλωτο είναι αυτό το πρώτο ταξίδι ενός νεοσσού προς τη ζωή, τη θάλασσα, την επιβίωση. Ας δώσουμε και φέτος την ευκαιρία στη φύση να βρει τον δρόμο της, σβήνοντας τα φώτα. Είναι μία πρωτοβουλία που προάγει τις αξίες μας και την οικολογική μας συνείδηση. Κι αν τύχει και βρεθούμε μπροστά σε μια τέτοια συγκλονιστική στιγμή που τα χελωνάκια βγαίνουν από την άμμο, εκτός από ενθουσιασμό, προθυμία και συγκίνηση, ας δράσουμε υπεύθυνα ειδοποιώντας το Λιμεναρχείο της περιοχής που έχει τις πληροφορίες να δράσει κατάλληλα, σε συνεργασία με τον “Αρχέλων”. Η βοήθεια σ’ ένα άγριο ζώο δεν είναι τόσο αυτονόητη στον χειρισμό της όσο πιστεύουμε πολλές φορές», αναφέρουν, εν κατακλείδι, οι αρμόδιοι του “Αρχέλων”.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button