ΚΡΗΤΗ

ΤΕΕ/ΤΑΚ | Ζητά την ένταξη της Σπιναλόγκας στην UNESCOΤην ένταξη της Σπιναλόγκας στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, ζητά με επιστολή της προς την υπουργό πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη η διοίκηση του ΤΕΕ/ΤΑΚ.

Το περιεχόμενο της επιστολής – που κοινοποιείται μεταξύ άλλων στον δήμαρχο Αγίου Νικολάου και στους βουλευτές – αναφέρει:

mechanical adv 2021

apostolakis adv 2

Αξιότιμη κ. Υπουργέ,

Πρόσφατα ενημερωθήκαμε από τον τοπικό τύπο ότι το ICOMOS, εισηγείται αρνητικά για την αποδοχή της πρότασης και την ένταξη της Σπιναλόγκας στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

swell adv 2021

Το θέμα αυτό μας απασχολεί ως ΤΕΕ/ΤΑΚ. καθώς η προσπάθεια της σύνταξης φακέλου ένταξη της Σπιναλόγκα στον κατάλογο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, μπήκε σε επιστημονική βάση με πρωτοβουλία του ΤΕΕ-ΤΑΚ, σε συνεργασία με την τότε Νομαρχία Λασιθίου το 2010 και συνεχίστηκε με τη διάδοχο κατάσταση της Περιφέρειας Κρήτης.

kingeight 2021a detorakis adv jul2021< bakaliko lagos

Η Α΄ φάση της μελέτης ολοκληρώθηκε το 2012, παραδόθηκε στην Περιφέρεια Κρήτης και στάλθηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο και προώθησε το θέμα προς την UNESCO.

Τον Ιανουάριο του 2014, η Σπιναλόγκα εντάχθηκε στον προκαταρκτικό κατάλογο της UNESCO. Οι φήμες της απόρριψης έχουν προκαλέσει ανησυχία και απογοήτευση στους μηχανικούς της Ανατολικής Κρήτης, αλλά και σε όλη την κοινωνία της Κρήτης.

Η ένταξη της Σπιναλόγκας στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO είναι πάρα πολύ σημαντική όχι μόνο για την περιοχή του Αγίου Νικολάου και του Λασιθίου αλλά και για την Κρήτη και την Ελλάδα. Οφείλουμε όλοι να συμβάλουμε σε αυτήν.

Στη φάση αυτή , θα εκτιμούσαμε ιδιαίτερα μια ενημέρωση για τους λόγους απόρριψης και θα παρακαλούσαμε να είχαμε μια τηλεδιάσκεψη μαζί σας.

Ως Τμήμα επαναλαμβάνουμε τη διαχρονική διάθεσή μας να συμβάλουμε με κάθε τρόπο στην προσπάθειά σας για ένταξη της Σπιναλόγκα στον Κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.


Σχετικά άρθρα

Back to top button