Nbaxevanis

Europlan
KOSA
ΚΡΗΤΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Μία καταστρεπτική απόφαση – Εκτός UNESCO το Ανάκτορο του Πετρά Σητείας

DROP 2 DROP 2
DROP Palermo TECH HUB
Europlan

Ο Βουλευτής Λασιθίου Μανόλης Θραψανιώτης κατέθεσε Κοινοβουλευτική Ερώτηση για την εξαίρεση του Ανακτόρου του Πετρά από τον κατάλογο μινωικών ανακτόρων που κατατέθηκε εκ μέρους του Υπουργείου στην UNESCO.

Την ερώτηση συνυπογράφουν όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην Κρήτη, γεγονός που αποδεικνύει έμπρακτα πως η επιζήμια αυτή απόφαση, δεν αφορά μόνο τη Σητεία, αλλά ολόκληρη την Κρήτη.

NOVA

Η UNESCO συγκεντρώνει τα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς που αναγνωρίζονται ως τόποι με μοναδική πολιτιστική και φυσική σημασία με κύριο σκοπό την ανάδειξη και την προστασία τους.

Είναι εξαιρετικής σημασίας ζήτημα το πως αντιμετωπίζουμε το παρελθόν, τι θα διαφυλαχτεί, τι θα προβληθεί, τι θα ονομαστεί μνημείο και τι όχι και τελικά πως ενσωματώνεται το παρελθόν στο παρόν.

Mechanical Solutions

Όταν η ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού και η Κυβέρνηση Μητσοτάκη λαμβάνουν μια τέτοια απόφαση αυθαίρετα, καταστρατηγούν την ίδια στοχοθεσία της υποψηφιότητας που δεν είναι άλλη από  την ολιστική ένταξη των μνημείων σε μια πολιτιστική διαδρομή που αναδεικνύει και αφομοιώνει την πλούσια ιστορία τους. Ο Πετράς στη Σητεία είναι το διαχρονικότερο ανακτορικό σύνολο της Κρήτης μετά την Κνωσό και με 3.000  χρόνια ιστορίας θα έπρεπε να περιλαμβάνεται στη λίστα των ανακτόρων που κατέθεσε η κ. Μενδώνη στην  UNESCO.

Δεν είναι μόνο τα οφέλη που θα μεγιστοποιούνταν για την πόλη της Σητείας και την Κρήτη γενικότερα, σε τομείς όπως ο τουρισμός και άλλες υποδομές, και δικαιολογημένα προκαλούν την αγανάκτηση των πολιτών για τη μη ένταξη. Είναι η συνεχής αδιαφορία – στα όρια της μεροληψίας –  για τον συγκεκριμένο αρχαιολογικό χώρο.

Να αγωνιστούμε όλοι για την ανατροπή της αβάσιμης αυτής απόφασης.

Αναλυτικά η Ερώτηση:

Με απογοήτευση πληροφορηθήκαμε ότι το Ανάκτορο του Πετρά εξαιρέθηκε από τον κατάλογο μινωικών ανακτόρων που κατατέθηκε στην UNESCO από το Υπουργείο Πολιτισμού.  Συγκεκριμένα στην κατάθεση φακέλου υποψηφιότητας για σειριακή εγγραφή στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO εντάσσονται 6 μινωικά ανάκτορα – Ζάκρου, Κνωσού, Φαιστού, Μαλίων, Ζωμίνθου, Κυδωνίας – με σκοπό την ανάδειξη  της μοναδικής πολιτιστικής ταυτότητας της Κρήτης, την προστασία των μνημείων, τη διασύνδεσή τους και τη δημιουργία πολιτιστικών διαδρομών.

Απουσιάζει όμως το μινωικό ανάκτορο του Πετρά, αυθαίρετα και χωρίς καμία τεκμηρίωση, τη στιγμή που η ένταξη του στα μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς θα το προστάτευε και θα το αναδείκνυε με ενιαίο τρόπο με τα υπόλοιπα μινωικά ανάκτορα, ενισχύοντας περαιτέρω την σημασία ενός χώρου που έχει χαρακτηριστεί δικαίως «Ναυαρχίδα της Μινωικής αρχαιολογίας» και θα συντελούσε στην διασφάλιση των επιδιώξεων της UNESCO για την προστασία τόπων με ιδιαίτερη πολιτιστική σημασία.

Είναι αναντίρρητη η μοναδικότητα του αρχαιολογικού χώρου του Πετρά  στην Ανατολική Κρήτη, καθώς αποτελεί σημαντική θέση από την Εποχή του Χαλκού, ενώ ο οικισμός αναπτύσσεται την εποχή της ακμής του μινωικού πολιτισμού. Ο χώρος κατοικείται από το 3.400 π.Χ. έως και το 1.100 π.Χ. και συνεχίζεται και στη βυζαντινή περίοδο, με ασύλητο νεκροταφείο του 12ου μ.Χ. αι. Έχουν διασωθεί σπίτια – αγροτικά και επαύλεις -, τμήματα πλακόστρωτων δρόμων, αποχετευτικό σύστημα, μοναδικά “κυκλώπεια” τείχη, ιδιαίτερες αρχιτεκτονικές μορφές, ιερά,  αποθήκες, το μεγαλύτερο αρχείο πινακίδων  Κρητικής ιερογλυφικής (και μάλιστα το μόνο που βρέθηκε σε πρωτογενή απόθεση), παραγωγικές εγκαταστάσεις και νεκροταφείο, το μεγαλύτερο ελίτ ασύλητο  νεκροταφείο της Κρήτης 2900-1750.

Στον Πετρά είναι παρούσες όλες οι λειτουργίες των ανακτόρων, με όλα τα αρχιτεκτονικά στοιχεία (αποθήκευση, ιερό, κεντρική αυλή, 3 όροφοι).

Ο αδικαιολόγητος αποκλεισμός του ανακτόρου του Πετρά γίνεται μετά την ουσιαστική απαγόρευση ολοκλήρωσης της ανασκαφής στο μοναδικό ασύλητο ελίτ νεκροταφείο στη θέση Κεφάλα, που συνδέεται άμεσα με το ανάκτορο και έχει βάλει σε κίνδυνο την ασφάλεια του μνημείου, καθώς δεν έχουν ολοκληρωθεί οι αναγκαίες συντηρήσεις. Η συγκεκριμένη ανασκαφή, που έχει προκαλέσει τεράστιο διεθνές ενδιαφέρον και χρηματοδοτήθηκε από μεγάλα ιδρύματα του εξωτερικού, έχει σταματήσει τα τελευταία τρία χρόνια με ευθύνη του Υπουργείου Πολιτισμού και της τοπικής Εφορείας Αρχαιοτήτων.

Επειδή  ο Πετράς αποτελεί το διαχρονικότερο ανακτορικό σύνολο της Κρήτης μετά την Κνωσό, με ιστορία  3000 ετών

Επειδή η ένταξή του στα μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς θα συντελούσε στην ανάδειξη της σημασίας του και την αύξηση της επισκεψιμότητας του αρχαιολογικού χώρου σε συνδυασμό με τη Ζάκρο, ενώ παράλληλα θα ευαισθητοποιούσε τους κατοίκους της Σητείας για το πλούσιο παρελθόν της πόλης.

Επειδή η ανάδειξή του, σε συνδυασμό με άλλα μνημεία της περιοχής θα καθιστούσε την Σητεία  ιδιαίτερο πόλο ήπιας τουριστικής ανάπτυξης

Ερωτάται η αρμόδια κ. Υπουργός

Με ποιο σκεπτικό εξαίρεσε από την ετοιμασία φακέλων για τη σειριακή εγγραφή των μινωικών ανακτόρων της Κρήτης στην UNESCO, τα ανάκτορα του Πετρά της Σητείας

Αν προτίθεται έστω και τώρα να προβεί σε αναθεώρηση της απόφασής της, τη στιγμή που είναι έντονο το διεθνές ενδιαφέρον για τον αρχαιολογικό χώρο όπως δείχνουν και οι διεθνείς χρηματοδοτήσεις

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Μανόλης Θραψανιώτης

Βαρδάκης Σωκράτης

Ηγουμενίδης Νικόλαος

Μαμουλάκης Χαράλαμπος

Ξανθός Ανδρέας

Πολάκης Παύλος


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button