Nbaxevanis

ΔΕΤΟΡΑΚΗΣ
ΚΡΗΤΗ

Συναντήσεις για την ενίσχυση του ελαιολάδου από τον ΣΕΚ

BOX CAFE
BBQ Stories


DROP Cafe Palermo TECH HUB

Karnagians ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ Kosa

Σειρά συναντήσεων πραγματοποίησε ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Κρήτης κατά το τελευταίο διάστημα, με σκοπό την προστασία και την ενίσχυση του τυποποιημένου – επώνυμου ελαιολάδου.

Η πρώτη συνάντηση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου στο Ηράκλειο, μεταξύ του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κου Γ. Γεωργαντά, και φορέων της Περιφέρειας Κρήτης. Τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Κρήτης εκπροσώπησε ο Αντιπρόεδρος, κος Μανώλης Καρπαδάκης, ο οποίος συζήτησε με τον κο Υπουργό σειρά σημαντικών θεμάτων που αφορούν τα μέλη του ΣΕΚ και κατέθεσε υπόμνημα με τεκμηριωμένες προτάσεις.

“IN_AND_OUT

Επιγραμματικά, οι προτάσεις που κατατέθηκαν από τον κο Καρπαδάκη αφορούν την ενίσχυση των εξαγωγών, θεσμικές και νομοθετικές αλλαγές για τον εκσυγχρονισμό του κλάδου του ελαιολάδου, τη θέση της χώρας μας για τα συστήματα διατροφικής επισήμανσης εμπρόσθιας ετικέτας και την ενίσχυση της κατανάλωσης.

Ακολούθησε τηλεδιάσκεψη, η οποία διοργανώθηκε από τον ΣΕΒΙΤΕΛ και πραγματοποιήθηκε στις 26 Ιανουαρίου, με τη συμμετοχή εκπροσώπων όλων των εμπλεκόμενων φορέων, αλλά και εξαγωγικών επιχειρήσεων, με θέμα «Εξαγωγές Ελαιολάδου: Προβλήματα, εμπόδια, προκλήσεις και ευκαιρίες».

Mechanical Solutions

Τον ΣΕΚ εκπροσώπησε ο Πρόεδρος, κος Αλκιβιάδης Καλαμπόκης, ο οποίος σκιαγράφησε τα προβλήματα των εξαγωγών των ελαιοκομικών προϊόντων και τόνισε την ανάγκη συνεργειών μεταξύ των εμπλεκομένων, για την καλύτερη δυνατή εκπροσώπησή τους στην παγκόσμια αγορά. Επίσης, παρουσίασε τα θέματα που έχουν ήδη τεθεί στα Αρμόδια Υπουργεία από το σύνολο των επαγγελματικών οργανώσεων του τομέα (ΕΔΟΕ, ΣΕΒΙΤΕΛ, ΣΕΚ, ΣΥΤΕΚ), όπως  η ανάγκη καθιέρωσης του ηλεκτρονικού μητρώου καταγραφής των συναλλαγών, η εφαρμογή της νομοθεσίας και οι αυστηρότεροι έλεγχοι στη διακίνηση χύμα ελαιολάδου, η θέσπιση άδειας εξασκήσεως επαγγέλματος του ελαιουργού, η επίσπευση της επιστροφής ΦΠΑ, κ.α.

Μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης, αποφασίστηκε ομόφωνα η διεκδίκηση θέσπισης Επιτροπής Προώθησης Ελαιολάδου, υπό τον συντονισμό της αρμόδιας Διεύθυνσης του Υπουργείου Εξωτερικών και του εθνικού φορέα εξαγωγών ENTERPRISE GREECE, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελαιολάδου (ΕΔΟΕ) και των επαγγελματικών οργανώσεων ΣΕΒΙΤΕΛ – ΕΘΕΑΣ

Τέλος, τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση εκπροσώπων των παραπάνω φορέων με τον Σύμβουλο του Πρωθυπουργού, κο Γ. Βάρρα, ο οποίος έχει εκφράσει ενδιαφέρον για την ενίσχυση του επώνυμου ελαιολάδου. Η συνάντηση, στην οποία συμμετείχε ο Πρόεδρος κος Καλαμπόκης, πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια κοινής επιστολής που είχε αποσταλεί προς τον Υπουργό Επικρατείας, κο Σκέρτσο, και με την οποία παρουσιάστηκαν όλα τα υφιστάμενα προβλήματα που αφορούν στο εθνικό μας προϊόν.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης παρουσιάστηκαν όλα τα θέματα που έχουν συγκεντρωθεί από τους εμπλεκόμενους φορείς κατά το τελευταίο διάστημα και συζητήθηκαν οι προτάσεις επίλυσής τους. Πραγματοποιήθηκε διαλογική συζήτηση σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα και ο κος Βάρρας αντιλήφθηκε την αναγκαιότητα συνεργασίας των ιδιωτικών φορέων με τους κρατικούς φορείς εξωστρέφειας, με μοναδικό γνώμονα την προστασία και την ενίσχυση των αγροδιατροφικών προϊόντων και ειδικότερα του ελαιοκομικού τομέα.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button