Nbaxevanis

Europlan
KOSA
ΚΡΗΤΗ

«Σύγχρονος Δήμος»: Χρήσιμα συμπεράσματα μετά την καταγραφή των τεχνικών μελετών

ΜΗΛΟ
DROP Palermo TECH HUB
ZYGOS

Η χρήσιμη καταγραφή και παράθεση των μελετών του Δήμου Αγίου Νικολάου οδηγεί στα παρακάτω συμπεράσματα:

1. Οι μελέτες που παρέλαβε η παρούσα Δημοτική αρχή, δεν αξιοποιήθηκαν, ή δεν ωρίμασαν όπου χρειάζεται, με αποτέλεσμα να χαθούν πολύτιμα χρόνια, κόπος και πόροι του Δήμου.

NOVA

2. Ενώ υπήρχε σοβαρή προετοιμασία για προώθηση της σχολικής στέγης και ενώ υπήρχαν Τοπικά ρυμοτομικά για το Β’ Λύκειο Αγ Νικολάου, το Γ’ Γυμνάσιο Αγίου Νικόλαου, το ΕΕΕΚ και το Δημοτικό Σχολείο Σισίου, δεν ωρίμασαν οι μελέτες. Το αποτέλεσμα είναι να μην εντάξουμε ΚΑΝΕΝΑ σχολείο στο ΕΣΠΑ που άνοιξε, σε αντίθεση με τους διπλανούς Δήμους Χερσονήσου και Ιεράπετρας που υπέβαλαν προτάσεις και εντάχθηκαν με σημαντικές υποδομές.

3. Αγνοήθηκαν έτοιμες μελέτες αναπλάσεων σε τρεις παλιές γειτονιές του Αγίου Νικολάου (Αράπικα, Μύλος, Κεφάλι) που ακουμπούν στο παραλιακό μέτωπο και μπορούσαν να αξιοποιηθούν και σημειακά.

ΤΕΝΤΟΤΕΧΝΙΚΗ

4. Σταμάτησαν οι διαδικασίες για Πεζογέφυρα στην είσοδο του Αγίου Νικολάου, ένα αίτημα ων περιοίκων που θα βοηθούσε τη διακίνηση των μαθητών και αποτελούσε αψίδα υποδοχής στην πόλη.

5. Αγνοήθηκε η μελέτη για σύγχρονο κολυμβητήριο 50 μέτρων στην Αμμούδα.

Mechanical Solutions

6. Μια αρκετά προχωρημένη μελέτη για ανοικτό θέατρο στον Άγιο Νικόλαο, αγνοήθηκε ενώ η πρόταση κάλυπτε αρκετά κριτήρια και τώρα αναζητείται , μετά από 3 ΧΡΟΝΙΑ !!! κατάλληλος χώρος για το θέατρο.

7. Ενώ υπήρχε πλήρης ετοιμότητα για προκήρυξη και κατασκευή έργων για ανάδειξη μονοπατιών και άλλων παρεμβάσεων στο πλαίσιο του προγράμματος LEADER, χάθηκαν τρία χρόνια και ακόμα να ενταχθούν στο νέο πρόγραμμα. Σε αντίθεση με τη Σητεία που προχώρησε και θα εντάξει τώρα νέες προτάσεις.

8. Ενώ είχαμε προχωρήσει σε σημαντικές παρεμβάσεις στο νέο σχέδιο Αγίου Νικολάου και στις Κοινότητες, δεν προχώρησε η κατασκευή έργων και αναπλάσεων. Στη Νεάπολη μετά το αποχετευτικό, στις Κοινότητες ως συνέχεια εκείνων που έγιναν καθώς και νέες. Επίσης στο νέο σχέδιο του Άγ Νικολάου που θα ολοκλήρωνε τις παρεμβάσεις που κάναμε. Αυτά θα βελτίωναν τις συνθήκες διαβίωσης των πολιτών σε όλο το Δήμο.

Το κρίσιμο παραλιακό μέτωπο αγνοήθηκε και έμειναν στο περιθώριο οι μελέτες που υπήρχαν.

9. Το παραλιακό του Αγίου Νικολάου: Υπήρχαν μελέτες για μικρές παρεμβάσεις στα πεζοδρόμια, την κατασκευή πεζοδρομίων, ασφαλτοστρώσεις κλπ που θα βοηθούσαν στην καλυτέρευση τη εικόνας. Ακόμα και μελέτες που έγιναν από την νέα διοίκηση του Λιμενικού αγνοήθηκαν. Μόνο πως χάθηκαν τρία χρόνια.

10. Για την στήριξη της Κρουαζιέρας αγνοήθηκε η Μελέτη του Λιμενικού για κατασκευή Λιμενικού Περιπτέρου Υπηρεσιών και Υποδοχής, για το οποίο υπάρχουν μελέτες προχωρημένες.

11. Τρία Χρόνια ακούμε για ανάπλαση του παραλιακού μετώπου Αγ Νικολάου αλλά καμιά μελέτη δεν έχουμε δει. Και φυσικά σε τέτοιο κρίσιμο τομέα απαιτείται σοβαρή και διευρυμένη μελέτη και όχι ασκήσεις επί χάρτου και προσωπικές απόψεις . Τώρα θα έρεπε να έχει τελειώσει η αρχιτεκτονική μελέτη με αναθέσεις. Κάτι ανάλογο που κάναμε στη πλατεία Ελούντας.

12. Στο Καλό Χωριό η σοβαρότερη πρόταση είναι το αλιευτικό καταφύγιο που θα αλλάξει τη σχέση της περιοχής με τη θάλασσα. Αντ αυτού είδαμε πρόταση για μια αμφιλεγόμενη παρέμβαση στο Βούλισμα που απορρίπτει όμως η τοπική κοινωνία!! Προφανώς χρειαζόμαστε μια συνολικότερη διαχείριση των παραλιών της περιοχής.

13. Στην Ελούντα έγιναν ανεπίτρεπτες παρεμβάσεις στον Πανελλήνιο Αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, χωρίς παράλληλα να δούμε καμία παρέμβαση με βάση τον διαγωνισμό.

14. Η μελέτη στο παραλιακό μέτωπο της Ελούντας (Μέγαρο – Αποθ. Μαυροφόρου) , που ωριμάσαμε με πολύ κόπο και πολλές εγκρίσεις για την ετοιμασία του φακέλου, αγνοήθηκε ενώ ήταν στην τελική φάση.

15. Ανάλογη είναι εικόνα με τη μελέτη για το παραλιακό μέτωπο Σισίου Μιλάτου που είχε ξεκινήσει η Κοινότητα Βραχασίου. Ενώ έχει φτάσει σε σημαντική ωριμότητα, δεν προχώρησαν οι διαδικασίες ενώ αποτελεί την απάντηση στη διαχείριση του παραλιακού μετώπου.

16. Σοβαρό πρόβλημα φυσικά είναι οι πολεοδομικές μελέτες που καθυστερούν πολλά χρόνια σε αρκετές περιοχές. Θεωρούμε ότι με τις δυσκολίες που υπάρχουν ο Δήμος πρέπει να επιδιώξει την προώθηση τους όπως επίσης και την επέκταση του σχεδίου του Αγίου Νικολάου όπου ουσιαστικά δεν υπάρχει κρίσιμος χώρος.

17. Υποτίθεται πως ένα από τα βασικά θέματα και στόχους σ αυτή τη φάση, ήταν η ανέγερση Δημαρχιακού Καταστήματος που να αποτελεί σημείο αναφοράς σε μια μικρή πόλη όπως ο Άγιος Νικόλαος με μικρό απόθεμα δημόσιων κτιρίων. Αντ αυτού μετά από τρία χρόνια !! επιλέχτηκε η λύση της ενοικίασης Κτιρίου, έξω από την πόλη χωρίς ένα σχέδιο για απόκτηση του κατάλληλου χώρου για ανέγερση του καταστήματος.

Οι παρατηρήσεις αυτές καταδεικνύουν με το καλύτερο τρόπο την έλλειψη στόχων και την αδυναμία να αντιμετωπισθούν τα κρίσιμα προβλήματα. Κατανοητή η έλλειψη επαρκούς προσωπικού όμως αυτό δεν δικαιολογεί το χάσιμο ευκαιριών και το τεράστιο χρηματικό απόθεμα. Είναι φανερό ότι αυτή η Δημοτική Αρχή δεν μπορεί….

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2017

ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΔΗΜΟΣ


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button