ΚΡΗΤΗ

Σπιναλόγκα: Σειριακή αποτύπωση του μνημείου και μόνιμος ηλεκτροφωτισμόςΤο ζήτημα της ένταξης της νήσου Σπιναλόγκας, στον κατάλογο κληρονομιάς των μνημείων της UNESCO, αποτέλεσε  αντικείμενο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, παρουσία της Γ.Γ του Υπουργείου Πολιτισμού κ.Μ.Βλαζάκη καθώς και φορέων της Κρήτης που συμμετείχαν στην συνάντηση αυτή,  παράλληλα με την συνάντηση που πραγματοποιήθηκε (27/7) με αφορμή την συζήτηση  για τον  μόνιμο ηλεκτροφωτισμό του νησιού.

Όπως έκανε γνωστό ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Αντώνης Ζερβός, θετικά μέχρι σήμερα, εκτιμάται η κοινή προσπάθεια όλων των νομών της  Κρήτης  για την ένταξη μνημείων όπως επιβάλλει η σειριακή εγγραφή τους. Είναι προφανές –είπε- ότι το βάρος της ανάλογης προετοιμασίας των μνημείων τα οποία είναι σε προχωρημένο στάδιο, έχει αναλάβει  η τοπική αυτοδιοίκηση.

mechanical adv 2021

apostolakis adv 2

«Έθεσα το συγκεκριμένο θέμα στην Γ.Γ του Υπουργείου Πολιτισμού, προκειμένου να εξεταστεί μέσω των υπηρεσιών του υπουργείου,  η δυνατότητα υποβολής φακέλλου την  ερχόμενη χρονιά. Είναι δεδομένο –τόνισε- ότι από την στιγμή που το μνημείο ανήκει  στο Δήμο Αγίου Νικολάου- ο Δήμος καλείται  και θα έχει πρωτεύοντα και καθοριστικό ρόλο!

Και αποτελεί αδήρητη ανάγκη να ενώσουμε τις δυνάμεις μας (Περιφέρεια –ΤΕΕ) δεδομένης  και της  επεφρασμένης  βούλησης του Περιφερειάρχη Κρήτη, για την στήριξη της προσπάθειας αυτής. Έχω την αίσθηση –είπε- ότι αρχίζουν να μπαίνουν και άλλα ζητήματα στο «τραπέζι», γι αυτό και θα πρέπει να επιταγχύνουμε τις διαδικασίες,  αφού πλέον  ετοιμάζεται η σειριακή εγγραφή των μνημείων της Κρήτης  (Σπιναλόγκα- Κνωσός-Φαιστός-Μάλλια –Ζάκρος –Κυδωνία ), γεγονός που σηματοδοτεί γρήγορη προετοιμασία, ευέλικτες κινήσεις, προσήλωση στον στόχο,  ετοιμότητα, για την ολοκλήρωση των διαδικασιών που απαιτούνται».

swell adv 2021

Την ερχόμενη εβδομάδα όπως έκανε  γνωστό, προγραμματίζεται συνάντηση με πρωτοβουλία του Δημάρχου Αγίου Νικολάου  και συμμετοχή της  Αντιπεριφεριάρχου Λασιθίου κ.Π.Πετράκη, του προέδρου του ΤΕΕ/ΤΑΚ  κ.Γ, Χαρωνίτη  και εμπλεκομένων φορέων της περιοχής, προκειμένου να εξεταστούν σχετικά ζητήματα.

kingeight 2021a detorakis adv jul2021< bakaliko lagos

Πόντιση καλωδίου

Ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου αναφερόμενος στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Υπ. Πολιτισμού παρουσία των Γ.Γ Πολιτισμού – Τουρισμού: κ.κ.Μ. Βλαζάκη- Γ. Ζαχαράτου, καθώς και των κ. Μ. Τερζάκη Πλουμάκη, (ΕΤΑΔ) Γ. Χαρωνίτη (προέδρου ΤΕΕ), ενημέρωσε ότι από την πλευρά των επιχειρηματιών της περιοχής, έγινε γνωστή η πρόθεση από την κ. Κ.Σμπώκου, που εκπροσωπεί τους επιχειρηματίες της περιοχής για την συνδρομή των επιχειρηματιών, στην σύνταξη μελέτης για τον φωτισμό του νησιού, προκειμένου να αντιμετωπιστεί κατά τον καλύτερο τρόπο, το κόστος λειτουργίας,  αλλά και τα προβλήματα συντήρησης του υποθαλάσσσιου φωτισμού.

Αναφορικά με την πόντιση καλωδίου και το θέμα εξεύερσης χρημάτων ο κ.Ζερβός επανέλαβε την δέσμευση της Περιφέρειας Κρήτης για την διάθεση του 50% της σχετικής δαπάνης,  δηλώνοντας παράλληλα ότι ενδεχομένως θα πρέπει και ο Δήμος να συμμτάσχει με ένα ποσό καθώς και οι επιχειρηματίες της περιοχής.

Τις επόμενες μέρες ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου, αναμένεται να αποστείλει σχετική με το χρηματοδοτικό σχήμα επιστολή στα αρμόδια υπουργεία.


Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button