Nbaxevanis

Χαλκιαδάκης

Europlan
KOSA
ΚΡΗΤΗ

Sitia Bay Resort: Ποιο είναι το 5αστερο project που αναζητεί επενδυτή

DROP 2
DROP Palermo TECH HUB
ΜΗΛΟ

Κατά 10% με 15% αναμένεται να αυξηθεί η αξία του Sitia Bay Resort, η έκταση των 2.690 στρεμμάτων στη Σητεία της Κρήτης, που διατηρεί εδώ και χρόνια στο χαρτοφυλάκιο της η Ικτίνος και η οποία έχει αποτιμηθεί με στοιχεία του 2021 στα 30 εκατ. ευρώ.

Το πεντάστερο project, ωστόσο, ακόμη ψάχνει αγοραστή ή και τον κατάλληλο επενδυτή, ώστε να προχωρήσει η υλοποίησή του. Σύμφωνα, μάλιστα, με όσα δήλωσε πρόσφατα η Διοίκηση της ελληνικής εταιρείας μαρμάρων, που αναμένει για το 2024 τζίρο ύψους 32 εκατ. ευρώ, εάν ρευστοποιηθεί το εν λόγω project, θα προσφέρει σημαντική οικονομική «ανάσα» στα ταμεία της.

NOVA

Το Sitia Bay Resort, όπως ονομάζεται το πολυαναμενόμενο τουριστικό project,  θα αναπτυχθεί στις βόρειες ακτές του Ν. Λασιθίου στον Όρμο Φανερωμένης, σε απόσταση περίπου 5 χλμ  της πόλης της Σητείας και 3 χλμ από το αεροδρόμιο της. Η επένδυση μάλιστα που αφορά τη δημιουργία ξενοδοχείου 5 αστέρων, μαρίνας, τουριστικών κατοικιών και γηπέδου γκολφ είναι ώριμη αδειοδοτικά και πολεοδομικά και θα υλοποιηθεί σε δύο φάσεις.

Στην πρώτη φάση θα κατασκευαστεί το πολυτελές ξενοδοχείο 5 αστέρων στον όρμο της Φανερωμένης. Συγκεκριμένα, το ξενοδοχείο διαθέτει 202 δωμάτια και έχει συνολικά 409 κλίνες και αναπτυχθεί σε οικόπεδο 107.844τ.μ. με θέα τη θάλασσα. Επίσης, στα έργα αυτής της φάσης ανήκουν το spa, το συνεδριακό κέντρο, η μαρίνα με δυνατότητα ελλιμενισμού 85.

ΤΕΝΤΟΤΕΧΝΙΚΗ

Η οικιστική περιοχή  αναπτύσσεται σε μία μικρή χερσόνησο, η οποία εξασφαλίζει επίσης θέα προς την θάλασσα. Περιλαμβάνει 102 κατοικίες εκ των οποίων 54 είναι αυτόνομες βίλες μεγέθους από 200 τ.μ. έως 400 τ.μ. με ιδιωτικές πισίνες, ενώ 48 είναι συγκροτήματα κατοικιών με μέγεθος από 85 έως 115τ.μ. με επίσης ιδιωτικές ή κοινόχρηστες πισίνες. Ακόμη, περιλαμβάνει χώρους άθλησης, μία μονάδα ενοικιαζόμενων επιπλωμένων δωματίων και διαμερισμάτων κατηγορίας τεσσάρων ή πέντε κλειδιών με 12 διαμερίσματα, και ένα εμπορικό κέντρο – κέντρο αναψυχής με καταστήματα, εστιατόρια, παιδότοπο, πισίνες. Ο τύπος μάλιστα των σπιτιών ακολουθεί το τοπικό πρότυπο και ο σχεδιασμός τους συνδυάζει την τοπική παράδοση της Κρήτης και της Μεσογείου με τις σύγχρονες τάσεις του σχεδιασμού.

Η δεύτερη φάση της επένδυσης θα υλοποιηθεί σε έκταση 2.103 τ.μ. στις θέσεις Σωπάτα, Μεσορράχη, Πλακάλωνα. Η εν λόγω φάση προβλέπει τη δημιουργία ενός γηπέδου γκολφ 18 οπών και μια ακόμη  οικιστική ανάπτυξη που αφορά την ανέγερση σημαντικού αριθμού αυτοτελών πολυτελών βιλών που θα βρίσκονται περιμετρικά του γκολφ.

Mechanical Solutions

Υπενθυμίζεται ότι αρχικά στο πρότζεκτ συμμετείχε και η εισηγμένη στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου DCI Advisors Ltd (πρώην Dolphin Capital Investors Limited), η οποία όμως εκπληρώνοντας το σκοπό της, που ήταν  δημιουργία υπεραξίας και η απόδοση κερδών στους μετόχους της, πώλησε τα assets της, ανάμεσα στα οποία ήταν και η συμμετοχή στο Sitia Bay Resort. Έτσι η Ικτίνος αναγκάστηκε να αγοράσει το ποσοστό στην κυπριακή εταιρεία Latirus Enterprises Ltd,  που αντιστοιχούσε στη αγγλική εταιρεία που τότε συμμετείχε ακόμα ο Μίλτος Καμπουρίδης.

Η δεκαετής οικονομική κρίση και η πανδημία, δεν βοήθησε όπως τόνισε η Διοίκηση της εταιρείας να βρεθεί ο κατάλληλος επενδυτής, ωστόσο, όπως υποστηρίζει τώρα είναι κατάλληλη στιγμή που η Κρήτη βρίσκεται σε επενδυτικό αναβρασμό και αποτελεί το νούμερο έναν τουριστικό προορισμό. Μάλιστα, αν η Ικτίνος καταφέρει να πωλήσει το εν λόγω asset, θα εισπράξει σημαντικά έσοδα και θα καλύψει περαιτέρω το κενό που δημιουργήθηκε από την αγορά της Κρήτης.

Η δυναμικότητα της περιοχής φαίνεται και από το γεγονός ότι κατά το πρώτο δίμηνο του 2024 το Αεροδρόμιο Σητείας κατέγραψε μια εντυπωσιακή αύξηση της επιβατικής κίνησης κατά 87% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2023. Αυτό αποτελεί την καλύτερη επίδοση των τελευταίων 9 ετών για το πρώτο δίμηνο, με περισσότερους από 4.720 επιβάτες να το επιλέγουν για τα ταξίδια τους.

Είναι αξιοσημείωτο ότι η ποσοστιαία αύξηση της επιβατικής κίνησης στο Αεροδρόμιο Σητείας κατά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, υπερέβη κατά πολύ τον μέσο όρο της αύξησης της επιβατικής κίνησης στο σύνολο των αεροδρομίων της χώρας μας, η οποία ήταν 12,2%.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Μετάβαση στο περιεχόμενο