ΚΡΗΤΗ

Σητεία: Αναζήτηση επενδυτή στον όρμο Φανερωμένης

Στο προσκήνιο, με νέα πια δεδομένα, επανέρχεται η πολυσυζητημένη μεγάλη τουριστική επένδυση στον όρμο Φανερωμένης της Σητείας, καθώς ο αρχικός ιδιοκτήτης της, η εταιρεία «Ικτίνος», πήρε πίσω στα χέρια του την έκταση των 2.800 στρεμμάτων και αναζητά νέο επενδυτή για να βάλει μπρος το πολυσύνθετο τουριστικό πρότζεκτ…

Πρότζεκτ που είναι ώριμο από πλευράς αδειοδοτήσεων-εγκρίσεων (ο σχετικός επενδυτικός φάκελος διαθέτει ακόμα και πολεοδομική έγκριση με Προεδρικό Διάταγμα) και ουσιαστικά έχει «κολλήσει» στην ένδεια χρημάτων και την επενδυτική δυστοκία, ένεκα του όλου οικονομικού κλίματος στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια.

Η «Ικτίνος» είχε αγοράσει την έκταση το 2000 για μελλοντική, τουριστική αξιοποίηση. Το 2006 πούλησε ποσοστό 79% στον όμιλο της Dolphin για την από κοινού υλοποίηση του έργου.

Η τελευταία μάλιστα, για το συγκεκριμένο project, φερόταν να είχε προχωρήσει σε καταρχήν συμφωνία για το κομμάτι της διαχείρισης του ξενοδοχείου με τη «Waldorf Astoria» του ομίλου της Hilton.Οι εταιρείες «Ικτίνος Τεχνική και Τουριστική Α.Ε.» και «Dolphin Capital» είχαν λοιπόν πριν από λίγα χρόνια βάλει από κοινού πλώρη για μια μεγάλη, σύνθετη τουριστική επένδυση στον όρμο της Φανερωμένης, στη Σητεία.

Οι δύο εταιρείες είχαν αποφασίσει να δημιουργήσουν μια 5άστερη επένδυση στην έκταση των 204,7 στρεμμάτων και να ανεγερθούν βίλες σε συνολική έκταση 4.000 τ.μ., που θα αποτελούσαν τουριστικές κατοικίες.

Παράλληλα, στην υπόλοιπη έκταση επρόκειτο να αναπτυχθεί το συγκρότημα «Sitia Bay Resort».

Οι επενδυτές εξασφάλισαν τις πολεοδομικές άδειες και το «ναι» από το Δημοτικό Συμβούλιο της Σητείας, ενώ το 2014 πήραν και το «πράσινο φως» από το υπουργείο Περιβάλλοντος. Και ενώ όλα έδειχναν πως θα ξεκινούσε η επένδυση, η «Dolpin Capital Investors» ανακοίνωσε ότι πουλά τη συγκεκριμένη επένδυσή της στην Κρήτη!

Υπήρξε ριζική αλλαγή της στρατηγικής του ομίλου της Dolphin, o οποίος αποφάσισε να ρευστοποιήσει πλέον συμμετοχές του σε «μη κύριες δραστηριότητες», σε μια προσπάθεια άντλησης εσόδων. Έτσι η έκταση στη Φανερωμένη βγήκε στο «σφυρί», για να καταλήξει τελικά ξανά στα χέρια του αρχικού ιδιοκτήτη της, της «Ικτίνος».

Η οικογένεια Χαϊδά, της γνωστής μαρμαροβιομηχανίας «Ικτίνος», αποφάσισε να πάρει ξανά στα χέρια της, από τον όμιλο της Dolphin, το έργο για το «Sitia Bay Golf Resort».

Η διοίκηση της εισηγμένης μαρμαροβιομηχανίας σκοπεύει να αναζητήσει πλέον η ίδια νέο επενδυτή, θεωρώντας προφανώς από την πλευρά της ότι η σημερινή συγκυρία, δεδομένης και της μεγάλης ανόδου του τουρισμού, ευνοεί σαφώς περισσότερο τις διαπραγματεύσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια…

Ειδικότερα, σύμφωνα με το euro2day.gr, η «Ικτίνος» ανακοίνωσε πως υπέγραψε συμφωνία με την εταιρεία «Dolphin CI Thirteen Ltd», συμφερόντων του κ. Μίλτου Καμπουρίδη, για την εξαγορά του ποσοστού 79,656% που κατέχει στην κυπριακή εταιρεία «Latirus Ltd».

H εισηγμένη κατέχει ήδη το υπόλοιπο 20,344% της ίδιας εταιρείας και, με την εξαγορά αυτή, θα κατέχει το σύνολο των μετοχών της εταιρείας «Latirus Ltd».

Η κυπριακή εταιρεία «Latirus Ltd» κατέχει το ποσοστό 97,60% της εταιρείας «Iκτίνος Ελλάς Τεχνική & Τουριστική Α.Ε.», η οποία πρόκειται να αναπτύξει τη σύνθετη τουριστική εγκατάσταση στη θέση «Όρμος Φανερωμένης» της κοινότητας Σκοπής του δήμου Σητείας, σε έκταση 2.800 στρεμμάτων περίπου, που θα περιλαμβάνει:

* Ξενοδοχείο 5 αστέρων,

* Κέντρο θαλασσοθεραπείας (spa), 100 ατόμων,

* Συνεδριακό κέντρο 200 ατόμων,

* Γήπεδο Golf, 18 οπών,

* Μαρίνα 85 τουριστικών σκαφών,

* Δύο οικιστικές περιοχές, όπου θα ανεγερθούν 300 περίπου μεζονέτες.

«Μέχρι την ολοκλήρωση της παραπάνω συμφωνίας, θα δοθεί η δυνατότητα στην «Ικτίνος» να αναζητήσει ένα νέο δυναμικό επενδυτή, ο οποίος, σε συνεργασία μαζί της, θα θελήσει να επενδύσει στο τουριστικό αυτό έργο και να ολοκληρώσει την τουριστική επένδυση στον Όρμο Φανερωμένης, η οποία είναι αδειοδοτημένη και έτοιμη για κατασκευή, μετά από δεκαετή αγώνα για τη λήψη των σχετικών αδειών», αναφέρεται σε ανακοίνωση.

Η τιμή εξαγοράς του ποσοστού αυτού (79,656%), ανέρχεται σε 14-15 εκατ. ευρώ, ανάλογα με τον τρόπο καταβολής. Με την υπογραφή της συμφωνίας καταβλήθηκε το ποσό του 1,4 εκατομμυρίου ευρώ και εξαγοράστηκε ποσοστό 7,966% της εταιρείας, και έτσι σήμερα η «Ικτίνος» κατέχει το 28,31% της «Latirus Ltd».

Η υπογραφείσα συμφωνία θα ολοκληρωθεί έως 30/4/2018, μετά την εξόφληση του τιμήματος.

Το ιστορικό

Η εταιρεία «Ικτίνος Μάρμαρα» είχε ξεκινήσει διαδικασία αδειοδοτήσεων για μεγάλη τουριστική επένδυση στη Φανερωμένη, πριν από 12 περίπου χρόνια.

Στη συνέχεια πούλησε το 80% της επένδυσης στον όμιλο της Dolphin Capital, και μάλιστα είχε συμφωνηθεί να εισπράξει επιπλέον 4,15 εκατ. ευρώ σε περίπτωση που ολοκληρωθούν κάποιες αδειοδοτήσεις:

α) Χορήγηση οικοδομικής άδειας ανέγερσης της ξενοδοχειακής μονάδας από την αρμόδια υπηρεσία Πολεοδομίας του Δήμου Σητείας.

β) Χορήγηση της τελικής άδειας κατασκευής του καταφυγίου τουριστικών σκαφών από την αρμόδια Δ/νση Δημόσιων Έργων Περιφέρειας Κρήτης. Η επένδυση έχει υπαχθεί στον αναπτυξιακό νόμο 3299 με την απόφαση 57486/27.12.2011.

γ) Χορήγηση της βεβαίωσης του άρθρου 24 του Νόμου 2508/1997 για την ιδιωτική πολεοδόμηση με το μηχανισμό ΠΕΡΠΟ της πράξης οικιστικής περιοχής στον Όρμο Φανερωμένης.

δ) Δημιουργία δεύτερης οικιστικής περιοχής στη θέση «Σώπατα-Μεσορράχη».

ε) Δημιουργία γηπέδου golf στη θέση «Σώπατα-Μεσορράχη».

Τα διαδικαστικά των αδειοτήσεων, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ολοκληρωθεί σχεδόν στο σύνολό τους, κάτι που καθιστά απόλυτα ώριμο το φάκελο της επένδυσης.

Το κομβικό βήμα έγινε το 2016, όταν και υπογράφτηκε το Προεδρικό Διάταγμα για την έγκριση πολεοδομικής μελέτης περιοχής τουρισμού και αναψυχής σε έκταση ιδιοκτησίας της «Ικτίνος Τεχνική και Τουριστική Α.Ε.» στη θέση «Όρμος Φανερωμένης» στη Σητεία.

Το σχετικό Διάταγμα εγκρίνει τη μελέτη για την αξιοποίηση περίπου 204,7 στρεμμάτων της «Ικτίνος». Το σχέδιο καθορίζει οικοδομήσιμους χώρους, οδούς πεζοδρόμων, χώρων αθλητισμού, κοινόχρηστων χώρων πρασίνου, κοινόχρηστων χώρων στάθμευσης αυτοκινήτων και χώρων αθλητισμού.

Θυμίζουμε ότι το επενδυτικό πρότζεκτ περιλαμβάνει πεντάστερη ξενοδοχειακή επένδυση στην έκταση των 204,7 στρεμμάτων, ενώ θα ανεγερθούν βίλες σε συνολική έκταση 4.000 τ.μ., που θα αποτελέσουν τουριστικές κατοικίες.

Παράλληλα, στην υπόλοιπη έκταση των 2.800 συνολικά στρεμμάτων θα αναπτυχθεί το συγκρότημα «Sitia Bay Resort», που θα περιλαμβάνει ξενοδοχείο 177 δωματίων, συμπεριλαμβανομένων 26 συγκροτημάτων δωματίων και σουιτών, μαρίνας για 45 σκάφη, κέντρου θαλασσοθεραπείας και γηπέδου γκολφ.

Θ. Πατεράκης: «Έντονη επενδυτική κινητικότητα»

Οι εξελίξεις γύρω από τη σύνθετη τουριστική επένδυση στον Όρμο Φανερωμένης δεν έχουν περάσει απαρατήρητες από το Δήμο Σητείας, που παρακολουθεί διακριτικά την υπόθεση. Ερωτηθείς από τη «Ν.Κ.», ο δήμαρχος Σητείας Θοδωρής Πατεράκης σχολίασε:

«Υπάρχει πράγματι μια έντονη κινητικότητα και ένα γενικότερο επενδυτικό ενδιαφέρον στην περιοχή μας, συμπεριλαμβανομένου και της εν λόγω μικτής τουριστικής επένδυσης στον Όρμο της Φανερωμένης. Το επενδυτικό ενδιαφέρον και η κινητικότητα καταγράφονται μετά την αναβάθμιση του αεροδρομίου «Βιτσέντζος Κορνάρος», με την ολοκλήρωση του νέου αεροσταθμού, ενώ μετρά και το ότι αλλάζουν πλέον τα οικονομικά δεδομένα»…

Μπάμπης Σαββίδης

CNA Stream

Αλλάζουμε την ενημέρωση σας...

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Close
Close