Nbaxevanis

Europlan
KOSA
ΚΡΗΤΗ

Ρέθυμνο: Χρηματοδοτήσεις για την ίδρυση και λειτουργία νέων τουριστικών επιχειρήσεων

BOX CAFE
DROP Palermo TECH HUB

Δυο νέα χρηματοδοτικά προγράμματα που αφορούν την ενίσχυση της ίδρυσης και λειτουργίας των νέων μικρομεσαίων επιχειρήσεων παρουσιάστηκαν σε ενημερωτική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Ρεθύμνου από τον ειδικό γραμματέα Διαχείρισης Προγραμμάτων του Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, του Ταμείου Συνοχής του υπουργείου Οικονομίας, Γιώργο Ζερβό.

Ειδικότερα η δράση: «Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας Νέων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων» αφορά στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, μέσω της δημιουργίας νέων πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, σε επιλεγμένους ΚΑΔ όλων των κλάδων της οικονομίας, πλην της εστίασης, του λιανικού εμπορίου και του τουρισμού προϋπολογισμού 190.000.000€, ενώ η Δράση: «Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας Νέων Μικρομεσαίων Τουριστικών Επιχειρήσεων» αφορά στην ενίσχυση της τουριστικής επιχειρηματικότητας μέσω της δημιουργίας νέων πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων επιλεγμένων ΚΑΔ του τουρισμού με προϋπολογισμό 160.000.000€.

Mechanical Solutions

Οι δράσεις, που βρίσκονται στο στάδιο της Προδημοσίευσης, συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και από το Ελληνικό Δημόσιο.

Όπως είπε ο κ. Ζερβός αρχές του μήνα θα ξεκινήσει η υποβολή των αιτήσεων: «Έχει γίνει εδώ και αρκετό καιρό η προδημοσίευση των δύο δράσεων που αφορούν νέες και μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις. Διακρίνεται σε δύο πυλώνες, στον τουρισμό και τους υπόλοιπους επιλέξιμους κλάδους και τομείς. Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται στα 350.000.000 ευρώ και το υπουργείο θέλοντας να διασφαλίσει όσο το δυνατόν τη μεγαλύτερη δημοσιοποίηση των προγραμμάτων αυτών και την ακριβή ενημέρωση των ενδιαφερομένων αναφορικά με τους όρους και της προϋποθέσεις συμμετοχής, κάνουμε αυτές τις ημερίδες σε όλη τη χώρα προκειμένου να υπάρξει η ακριβής και η απευθείας ενημέρωση των ενδιαφερομένων. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι όταν υπάρχει ένα ώριμο και βιώσιμο επενδυτικό σχέδιο από κάποιον νέο επενδυτή, αυτό να το χρηματοδοτήσουμε προκειμένου να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα της επένδυσης και να ενισχύσουμε την τοπική οικονομία. Το πρόγραμμα θα ανοίξει το πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκέμβρη και για δυο μήνες θα γίνεται υποβολή των προτάσεων. Ακολούθως θα γίνει αξιολόγηση των προτάσεων και έχουμε μια βασική καινοτομία που για πρώτη φορά εφαρμόζεται, κατά την οποία ο καθένας θα μπορεί να προαξιολογήσει και να προβαθμολογήσει την αίτησή του, γνωρίζοντας εκ των προτέρων με βάση τα αντικειμενικά κριτήρια ποια είναι η βαθμολογία του. Αυτό δεν έχει ξανά γίνει, το οποίο ενισχύει και τη διαφάνεια, αλλά και να γνωρίζει την τύχη της αίτησής του κάθε ενδιαφερόμενος» ανέφερε.

Την εκδήλωση διοργάνωσε το Επιμελητήριο Ρεθύμνης σε συνεργασία με το 15ο Περιφερειακό Τμήμα Δυτικής Κρήτης του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Ο πρόεδρος του ΕΒΕΡ, Γιώργος Γιακουμάκης, στο χαιρετισμό του σημείωσε μεταξύ άλλων:

«Ως Επιμελητήριο, τονίζουμε σε κάθε ευκαιρία τη σημασία της σταθερής και επαρκούς παροχής χρηματοδοτικών δράσεων για τις νέες επιχειρήσεις μας, ως εργαλείων ανάπτυξης για τη χώρα. Είναι ένας βασικός όρος, ειδικά για τις νέες επιχειρήσεις μας που επιθυμούν να πρωταγωνιστήσουν στο σημερινό ανταγωνιστικό περιβάλλον.

Η παρουσίαση γίνεται λόγω της ενεργοποίησης στο προσεχές διάστημα δύο πολύ σημαντικών δράσεων Ενίσχυσης της Ίδρυσης και Λειτουργίας Νέων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων καθώς και νέων Τουριστικών. Οι χρηματοδοτήσεις μέσω του «Ανταγωνιστικότητα 2021-2027» αφορούν στην ενίσχυση νέων πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, σε επιλεγμένους ΚΑΔ όλων των κλάδων της οικονομίας, πλην της εστίασης, του λιανικού εμπορίου. Βεβαίως, θα πρέπει να πω εδώ ότι οι εξαιρέσεις δεν μας βρίσκουν σύμφωνους, μιας και οι κλάδοι αυτοί βρίσκονται σχεδόν σταθερά εκτός των Κρατικών και Ενωσιακών χρηματοδοτήσεων.

Σε ό,τι μας αφορά, προσπαθούμε πάγια και συνεργατικά ως Επιμελητήρια της Κρήτης να υποστηρίξουμε τη δημιουργία μιας δυναμικής, νέας γενιάς, επιχειρηματικότητας. Τόσο με παρεμβάσεις μας ως προς την άρση των σχετικών διοικητικών εμποδίων, όσο και προσπαθώντας για την ενίσχυση της εξωστρέφειάς τους και της χρηματοδότησης των επενδύσεων που απαιτούνται. Είναι μία δύσκολη δουλειά η επιχειρηματικότητα σήμερα, αν σκεφτούμε τα σωρευμένα και γνωστά προβλήματα κατά την τελευταία δεκαετία -που είχαν ως αποτέλεσμα την έλλειψη σχετικών επενδύσεων σε επιχειρηματικά σχέδια.

Ευχόμαστε λοιπόν την αξιοποίηση του προγράμματος από τους ενδιαφερόμενους να μπουν στο επιχειρείν. Αναμένουμε σύντομα την προκήρυξη και άλλων συμπληρωματικών προγραμμάτων, που να συμπεριλαμβάνουν ως δυνητικούς δικαιούχους το σύνολο των επιχειρήσεών μας, προς όφελος της τοπικής οικονομίας και απασχόλησης».


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button