Nbaxevanis

Χαλκιαδάκης

Europlan
KOSA
ΚΡΗΤΗ

Πανεπιστήμιο Κρήτης: Επίσημα στο ΦΕΚ το τμήμα Φιλοσοφίας

DROP 2
DROP Palermo TECH HUB
ΜΗΛΟ

Δημοσιεύθηκε επίσημα στις 7 Απριλίου 2024, στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης το Προεδρικό Διάταγμα μετονομασίας, με αλλαγή αντικειμένου, του Τμήματος Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών (ΦΚΣ) σε Τμήμα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Στην ανακοίνωση τονίζεται:

NOVA

“Αυτό αποτελεί σημαντικό γεγονός, καθώς το Πανεπιστήμιο Κρήτης αποκτά για πρώτη φορά ένα Τμήμα που καλλιεργεί αυτοδύναμα το ενιαίο και συνεκτικό επιστημονικό αντικείμενο της φιλοσοφίας, διδακτικά και ερευνητικά. Το ΠΚ εντάσσεται επιτέλους στην χορεία των Πανεπιστημίων διεθνώς που καλλιεργούν την φιλοσοφία αυτόνομα και ενισχύει το συγκριτικό πλεονέκτημα των ελληνικών Πανεπιστημίων στην διδασκαλία της αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας. Ταυτόχρονα συνεχίζει και αξιοποιεί από μια πιο στέρεη επιστημονικά και θεσμικά θέση την σχέση της φιλοσοφίας με τα υπόλοιπα επιστημονικά αντικείμενα στα οποία η φιλοσοφία παρέχει τα εννοιολογικά θεμέλια, με κορυφαίο παράδειγμα την οργάνωση του εξαιρετικά επιτυχημένου Διιδρυματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Βιοηθική».

Σε αυτό το πνεύμα έχουμε διαμορφώσει ένα σύγχρονο και ευέλικτο Πρόγραμμα Προπτυχιακών Σπουδών (ΠΠΣ) Φιλοσοφίας, το οποίο βαθμολογήθηκε από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) με «Άριστα» σε όλες τις επιμέρους παραμέτρους του! Είμαστε υπερήφανοι για το δύσκολο αυτό επίτευγμα, όπως είναι και το ΠΚ και η τοπική κοινωνία, η οποία πρόκειται να ωφεληθεί από αυτή τη θεσμική ενίσχυση του Ιδρύματός μας. Το νέο αυτό ΠΠΣ τέθηκε σε εφαρμογή από το περασμένο Χειμερινό Εξάμηνο.

ΤΕΝΤΟΤΕΧΝΙΚΗ

Παράλληλα τα μέλη ΔΕΠ και ΕΔΙΠ από τα οποία στελεχώνεται το νέο Τμήμα Φιλοσοφίας συνεχίζουμε να φροντίζουμε να λαμβάνουν οι φοιτήτριες και οι φοιτητές μας όλα εκείνα τα εφόδια που τους επιτρέπουν να κατευθύνονται στον χώρο απασχόλησης της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ως φιλόλογοι (κατηγορία ΠΕ02). Επιπλέον οι απόφοιτοί μας θα είναι και στον μέγιστο βαθμό καταρτισμένοι να συνεχίζουν τις σπουδές τους σε ανώτερο επίπεδο, μεταπτυχιακών και διδακτορικών σπουδών, σε μια πολύ μεγάλη σειρά από πεδία των ανθρωπιστικών επιστημών και κοινωνικών επιστημών, εκμεταλλευόμενοι μάλιστα και τα μαθήματα ελεύθερης επιλογής και σε πεδία πέρα από τη φιλοσοφία. Η φιλοσοφία εφοδιάζει τους αποφοίτους της με «μεταβιβάσιμες δεξιότητες» απαραίτητες για απασχόληση σε μια σειρά από επαγγελματικά πεδία όπως συμβουλευτική, συγγραφή κειμένου και ψηφιακές τεχνολογίες, πεδία του πολιτισμού, τομείς που σχετίζονται με την επιχειρηματικότητα κλπ.

Στο μηχανογραφικό του τρέχοντος έτους εμφανίζεται το Τμήμα Φιλοσοφίας υπό το νέο ΠΠΣ Φιλοσοφίας. Με βάση όσα αναφέρθηκαν για τη φυσιογνωμία, τον ρόλο και τις προοπτικές του Τμήματος Φιλοσοφίας και του ΠΠΣ Φιλοσοφίας, η επιλογή του Τμήματός μας από μελλοντικούς υποψηφίους αποτελεί εδραία βάση για την υψηλού επιπέδου επιστημονική κατάρτισή τους και την απόκτηση εκείνων των κριτικών δεξιοτήτων που είναι απαραίτητες για απασχόληση σε μια σύνθετη αγορά εργασίας στον σύγχρονο κόσμο.
Είμαστε βέβαιοι για την καλύτερη δυνατή πορεία του νέου Τμήματός μας και των φοιτητών και φοιτητριών του προς το μέλλον και εργαζόμαστε ασταμάτητα προκειμένου αυτό να γίνεται πραγματικότητα”.

Mechanical Solutions

Πάνος Θεοδώρου

Πρόεδρος Τμήματος Φιλοσοφίας

Πανεπιστήμιο Κρήτης


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Μετάβαση στο περιεχόμενο