Nbaxevanis

Europlan
KOSA
ΚΡΗΤΗ

Πανεπιστήμια: Υπό κατάληψη το ένα τρίτο από τις πανεπιστημιακές σχολές στη χώρα

ΜΗΛΟ
DROP Palermo TECH HUB
ZYGOS

Σχεδόν το ένα τρίτο από τις σχολές σε όλη τη χώρα τελούν υπό κατάληψη με ορατό τον κίνδυνο να χαθεί η εξεταστική. Διακύβευμα αποτελεί η θεσμοθέτηση των μη κρατικών ΑΕΙ. Σε όσες σχολές βρίσκονται υπό κατάληψη, είναι καθολική η αναστολή των μαθημάτων, ενώ σε κάποιες έχει ήδη ανακοινωθεί η ακύρωση των εξετάσεων τουλάχιστον μέχρι τις 30/1, όπως στο Πάντειο ή στο ΟΠΑ.

Στην ίδια γραμμή, βρίσκεται και η Νομική Αθηνών, αν και όπως ανακοίνωσε, θα οργανωθεί ειδική εξέταση για τους επί πτυχίω φοιτητές (9ο εξάμηνο και άνω) και για τους τους φοιτητές Εrasmus αλλοδαπών πανεπιστημίων.

NOVA

Δεδομένων των συνθηκών, εκδόθηκε εγκύκλιος από το υπουργείο Παιδείας, σύμφωνα με την οποία δίνεται η δυνατότητα στα πανεπιστήμια να προχωρήσουν στη διενέργεια εξετάσεων εξ αποστάσεως. Το θέμα θα συζητηθεί στην Έκτακτη Σύνοδο των Πρυτάνεων, η οποία θα πραγματοποιηθεί με τηλεδιάσκεψη τη Δευτέρα 29 Ιανουαρίου.

Οι υπό κατάληψη σχολές

Μετά το πανεκπαιδευτικό συλλαλλητήριο, που έλαβε χώρα την περασμένη Πέμπτη (25/1), οι πανεπιστημιακές σχολές, που έχουν ενημερώσει ότι θα βρίσκονται σε κατάληψη τουλάχιστον μέχρι τις 30/1 είναι οι ακόλουθες:

ΤΕΝΤΟΤΕΧΝΙΚΗ

Αθήνα

Φιλοσοφική Σχολή ΕΚΠΑ
Νομική Σχολή ΕΚΠΑ
Ιατρική ΕΚΠΑ
Οικονομικό ΕΚΠΑ
Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών ΕΚΠΑ
Πολιτικό ΕΚΠΑ
ΤΕΑΠΗ
ΙΦΕ
Γεωλογικό
ΣΔΟΚΕ ΠΑΔΑ
ΣΕΤΠ ΠΑΔΑ
ΣΜΗΧ ΠΑΔΑ
Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΜΠ
ΣΕΜΦΕ ΕΜΠ
Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ
Τοπογράφων ΕΜΠ
Αρχιτεκτονική ΕΜΠ
Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ
ΗΜΜΥ ΕΜΠ
Ναυπηγών ΕΜΠ
Μεταλλειολόγων – Μεταλλουργών Μηχανικών ΕΜΠ
ΑΣΟΕΕ
Πάντειο Πανεπιστήμιο
Πανεπιστήμιο Πειραιά
Γεωπονικό Πανεπιστήμιο

Mechanical Solutions

Θεσσαλονίκη

Νομική ΑΠΘ
Ιστορικό & Αρχαιολογικό ΑΠΘ
Πληροφορική ΑΠΘ
Ψυχολογία ΑΠΘ

Πάτρα

Πολιτικών Μηχανικών
Φυσικό
Θεάτρου
ΗΜΜΥ
Αρχιτεκτονική
CEID
ΤΕΕΑΠΗ
Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
Σχολή Καλών Τεχνών

Κρήτη

Πολυτεχνείο Κρήτης
ΠΤΠΕ Πανεπιστήμιο Κρήτης

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Χωροταξίας
Ιωάννινα
Ιστορικό & Αρχαιολογικό
Νηπιαγωγών
ΠΤΔΕ

Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι θα συγκαλέσουν εκ νέου Γενικές Συνελεύσεις την ερχόμενη εβδομάδα, προκειμένου να λάβουν αποφάσεις για το αν θα συνεχιστούν οι καταλήψεις. Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο αριθμός των φοιτητών, που συμμετέχουν στις συνελεύσεις είναι ιδιαίτερα αυξημένος. Την ίδια στιγμή, υπάρχουν πολλές καταγγελίες για συμμετοχή εξω-φοιτητικών στοιχείων, για άσκηση βίας και εκφοβισμού ή για διαβλητές ψηφοφορίες, με αποτέλεσμα να υπερισχύει η απόφαση των λίγων ενώ η επιθυμία της πλειοψηφίας για συνέχιση της εξεταστικής πέφτει στο κενό.

Εισαγγελική έρευνα για τις καταλήψεις

Τη διενέργεια ποινικής έρευνας για τις καταλήψεις καθώς και τη διερεύνηση τυχόν ευθυνών των πρυτανικών αρχών σχετικά με τη μη αποτροπή των καταλήψεων, παρήγγειλε ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας Αντώνης Ελευθεριάνος. Η έρευνα έχει ανατεθεί στον εισαγγελέα πρωτοδικών Νικόλαο Μαργαρίτη και στόχο έχει να εξεταστούν οι πράξεις ή παραλείψεις των αρμοδίων πρυτανικών αρχών στο πλαίσιο της άσκησης των καθηκόντων τους. Επιπλέον, η εισαγγελική έρευνα στρέφεται προς κάθε κατεύθυνση, προκειμένου να διαπιστωθεί τυχόν διάπραξη αυτεπαγγέλτως διωκομένων πράξεων όπως διατάραξη δημόσιας υπηρεσίας, παράνομη βία και παράβαση καθήκοντος.

Η διενέργεια εξετάσεων εξ αποστάσεως

Προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή διεξαγωγή των εξετάσεων και να μη χαθεί το εξάμηνο, εκδόθηκε εγκύκλιος από το υπουργείο Παιδείας, το οποίο παροτρύνει τα ΑΕΙ να προχωρήσουν σε εξ αποστάσεως εξετάσεις.

Συγκεκριμένα, η εγκύκλιος, μεταξύ άλλων, αναφέρει: «Με τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας του Α.Ε.Ι. ρυθμίζονται οι εναλλακτικές μέθοδοι αξιολόγησης, όπως η διεξαγωγή γραπτών ή προφορικών εξετάσεων με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών ή συνθηκών που ανάγονται σε λόγους ανωτέρας βίας ή … , υπό την προϋπόθεση ότι εξασφαλίζεται το αδιάβλητο της διαδικασίας της αξιολόγηση». Στη συνέχεια διευκρινίζεται ότι μπορούν αυτές οι εναλλακτικές μέθοδοί να εφαρμοστούν «σε ανωτέρα βία ή έκτακτες συνθήκες, όπου δεν καθίσταται δυνατή η διά ζώσης διεξαγωγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας ή η χρήση των υποδομών του Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Α.Ε.Ι.) για τη διεξαγωγή των εκπαιδευτικών, ερευνητικών και λοιπών δραστηριοτήτων του…».

Ορισμένες σχολές αντιδρούν, θεωρώντας πως η διαδικασία απαιτεί χρόνο και χρήμα καθώς υπάρχουν τεχνικά ζητήματα, που πρέπει να διευθετηθούν.

Νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου

Οι κινητοποιήσεις των φοιτητών ενάντια στο νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια κλιμακώνονται. Νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο έχει ήδη προγραμματιστεί για την Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου, στις 12:00 στα Προπύλαια.

Επιπλέον, την ημέρα που θα τεθεί για δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο, οι Φοιτητικοί Σύλλογοι έχουν αποφασίσει να πραγματοποιήσουν απογευματινό συλλαλητήριο.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Πηγή
protothema.gr

Σχετικά άρθρα

Back to top button