ΚΡΗΤΗ

Ορισμός από την αρχή για αιγιαλό και παραλίες;

Με τον νέο νόμο Ν.4607/2019 ορίζεται ξανά ότι ο αιγιαλός και η παραλία είναι πράγματα κοινόχρηστα και ανήκουν στο Δημόσιο. Κύριος προορισμός τους είναι η ακώλυτη και ελεύθερη πρόσβαση του κοινού. Επίσης αναγράφονται όρια και προδιαγραφές που πρέπει να τηρούνται κατά την εκμετάλλευση χρήσης μιας παραλίας.

Ακόμα αναφέρεται ότι «Για την παραχώρηση της απλής χρήσης παρέχει αιτιολογημένη γνώμη ο οικείος Ο.Τ.Α. α΄ βαθμού με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με την οποία προτείνονται οι αιγιαλοί, παραλίες, όχθες και παρόχθιες  ζώνες που μπορεί να παραχωρηθούν, σύμφωνα με τη διαδικασία του παρόντος.». Δηλαδή το δημοτικό συμβούλιο θα πρέπει να υποδείξει ποιες παραλίες θεωρεί, με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, ότι δύναται να παραχωρηθούν για εκμετάλλευση με την έγκριση της κτηματικής υπηρεσίας.

neratzoulis neo

Ενώ παλαιότερα μια όμορη επιχείρηση δικαιούταν να εκμεταλλευτεί την έμπροσθεν παραλία, πλέον θα πρέπει να δώσει το πράσινο φως ο Δήμος. Οπότε για να είμαστε έτοιμοι του χρόνου με την αρχή της χρονιάς θα πρέπει να γίνει καταγραφή όλων των παραλιών από Σίσι έως Καλό Χωριό (συμπεριλαμβανομένου της ζώνης των ξενοδοχείων της Ελούντας) και να αποφασιστεί ποιες θα παραχωρηθούν και ποιες όχι. Επίσης ποιο κομμάτι δίνεται για χρήση και ποιο θα μείνει ελεύθερο από ομπρέλες και ξαπλώστρες.

Τέλος, λόγω της πρόσφατης τραγωδίας στο Μάτι, τονίζεται ότι σε περίπτωση που παρεμβάλλεται ιδιωτικό ακίνητο μεταξύ αιγιαλού και δημόσιου δρόμου, πρέπει να υπάρχει ελεύθερη δίοδος για την ακώλυτη και ασφαλή πρόσβαση στον αιγιαλό. Υπήρχε πάντα αυτή η προϋπόθεση στην πολεοδομική νομοθεσία αλλά ενισχύεται με την αναγραφή του και στον συγκεκριμένο νόμο λόγω προστασίας της ασφάλειας των πολιτών.

bakaliko lagos

Ευκαιρία να μπει μια τάξη στις παραλίες του Δήμου προς όφελος όλων.

Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία των Παραλιών
Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Σχετικά άρθρα

Back to top button