Nbaxevanis

Europlan
KOSA
ΚΡΗΤΗ

Ολοκληρώθηκε το 6ο Συνέδριο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών

ΜΗΛΟ
DROP Palermo TECH HUB
ZYGOS

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες του 6ου Συνεδρίου του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών, που πραγματοποιήθηκε στο Νομό Λασιθίου το τριήμερο 19-20-21 Ιουλίου 2023.

Το Συνέδριο αυτό, που πραγματοποιείται ανά τριετία, σε μία πόλη της Κρήτης εκ περιτροπής, φέρνει κοντά όλους τους Κρητικούς, τους απόδημους Κρήτες όλης της Γης με τους κατοίκους της Κρήτης, και αναζωογονεί τους δεσμούς μεταξύ τους και με την Κρήτη.

NOVA

Για φέτος, οι Κρήτες του Κόσμου τίμησαν την επέτειο των 20 χρόνων από την ίδρυση του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών, μιας και το ΠΣΚ ξεκίνησε το 2003, στο Ρέθυμνο, μια επέτειο εξαιρετικά σημαντική για την πορεία του συγκρητισμού.

Η κήρυξη της έναρξης των εργασιών του Συνεδρίου έγινε από τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη, με την παρουσία του Γενικού Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού, ο οποίος χαιρέτισε το Συνέδριο, του Αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου κ.Ανδρουλάκη, του Δημάρχου Αγίου Νικολάου κ. Ζερβού, του Δημάρχου Οροπεδίου Λασιθίου κ. Στεφανάκη και του Δημάρχου Σητείας κ. Ζερβάκη, ενώ την κύρια ομιλία εκφώνησε ο Πρόεδρος του ΙΤΕ κ. Νεκτάριος Ταβερναράκης.

ΤΕΝΤΟΤΕΧΝΙΚΗ

Οι κυρίως εργασίες του Συνεδρίου πραγματοποιήθηκαν στην πόλη του Αγίου Νικολάου, με πρωινές συνεδρίες που περιλάμβαναν παρουσιάσεις του έργου των Ανώτατων Εκπαιδευτικών και των Ερευνητικών Ιδρυμάτων της Κρήτης από τους πρυτάνεις, παρουσιάσεις θεμάτων πολιτισμού, τουρισμού, περιβάλλοντος, ενέργειας και αειφορίας από έγκριτους ομιλητές, αλλά και μια συνεδρία κατά την οποία οι Ομοσπονδίες των αποδήμων Κρητών παρουσίασαν την ιστορική διαδρομή τους, ανέδειξαν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, αλλά και ανέπτυξαν τους προβληματισμούς και το όραμά τους για το μέλλον των Κρητών όπου γης.

Σημαντικό στοιχείο του φετινού Συνεδρίου αποτέλεσε και η συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης, με το συντονισμό του Δημάρχου Ρεθύμνου κ. Μαρινάκη και την παρουσία της Αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου κ.Λιονή, για την καθιέρωση προγράμματος μαθημάτων Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού στους Απόδημους Νέους, δεδομένου ότι η γλώσσα και η διατήρησή της στους αποδήμους τρίτης ή τέταρτης γενιάς, στο πέρασμα του χρόνου, οφείλει να τύχει ιδιαίτερης προσοχής και μέριμνας.

Mechanical Solutions

Μάλιστα, ο Γεν. Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού κ. Χρυσουλάκης παρουσίασε το έργο της Γενικής Γραμματείας για την ελληνομάθεια. Επίσης, σημαντικές υπήρξαν οι απογευματινές επισκέψεις στο Οροπέδιο Λασιθίου και τη Σητεία, όπου οι απόδημοι Κρήτες μπόρεσαν να αφουγκραστούν καλύτερα την γνήσια κρητική ψυχή και να απολαύσουν την κρητική φιλοξενία, με μέριμνα των δημοτικών αρχόντων.

Είναι αξιοσημείωτη η παρουσίαση, για πρώτη φορά στην ιστορία της Κρητικής Ομοσπονδίας της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας, του χορευτικού Συγκροτήματος το οποίο συγκροτήθηκε, αποκλειστικά για να συμμετέχει στο 6ο Συνέδριο του ΠΣΚ.

Οι νέοι και οι νέες από την Αυστραλία κατέπληξαν όλους με την τελειότητα, θα λέγαμε, που χόρεψαν κρητικούς χορούς κατά τις κρητικές βραδιές του Συνεδρίου, ντυμένοι με κρητικές ενδυμασίες. Ιδιαίτερες στιγμές έζησαν οι απόδημοι Κρήτες, κατά την τελετή λήξης του Συνεδρίου, στη Σητεία, που πραγματοποιήθηκε στο Φρούριο Καζάρμας, με την παρουσία του Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κυρίλλου, του Αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου κ. Ανδρουλάκη, του Δημάρχου Σητείας κ. Ζερβάκη, μέσα σε κλίμα έντονης συγκίνησης, με την ανταλλαγή ευχαριστιών και δώρων με τον Πρόεδρο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών κ. Νίκο Μαρκογιαννάκη και τους Προέδρους των Ομοσπονδιών, Παγκρητικής Αμερικής κ. Ιάκωβο Μπούτζουκα, Αυστραλίας και Ν. Ζηλανδίας κ. Αντώνη Τσουρδαλάκη, Ευρώπης κας. Ευτυχίας Σαβιολάκη, Αδελφότητας Κρητών Πειραιά κ. Θεόδωρο Τσόντο και της Παγκρήτιας Αδελφότητας Μακεδονίας κ. Πέτρο Πετρακάκη

Τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής, κ. Ιπποκράτης Μπελαδάκης, κ. Βαγγέλης Καπετανάκης και κα. Ελένη Μπρεδάκη-Μαρινέλλη, έλαβαν τα εύσημα από τα μέλη του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών και στην κεντρική ομιλία της η κα. Μπρεδάκη τόνισε τη σημασία του Συνεδρίου του ΠΣΚ, Σήμερα και στο Μέλλον.

Με ιδιαίτερη συγκίνηση το ακροατήριο άκουσε μια παλιότερη μαντινάδα του αγαπητού και σεβαστού Δρ. Γιάννη Νάθενα που περικλείει ολόκληρη τη υπόσταση του αποδήμου: «Πώς νταγιαντούνε, να ‘ξερα, του νου τις καταιγίδες, όσοι μοιράζουν την καρδιά μέσα σε δυό πατρίδες»

Και βέβαια, η βραδιά στο χώρο της Καζάρμας ολοκληρώθηκε με τρόπο μαγικό, με την μουσικοθεατρική παράσταση «Ερωτόκριτος» σε σύγχρονη διασκευή και σκηνοθεσία, προσφορά της Στέγης «Βιτσέντζος Κορνάρος» και των ιδρυτών της, Γεωργίου και Αλίκης Γαλανάκη, με τη συνδρομή του συνδιαχειριστή της Στέγης κ. Αντώνη Ανηψητάκη.

Όπως τόνισαν οι διοργανωτές:

“Οφείλουμε ευγνωμοσύνη προς τους φορείς που στήριξαν, ηθικά και υλικά, τη διοργάνωση του Συνεδρίου αυτού, την Εκκλησία της Κρήτης, τις Οργανώσεις των απανταχού Κρητών, την Περιφέρεια Κρήτης και ιδιαίτερα τον Περιφερειάρχη κ. Αρναουτάκη, τον Αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου κ. Ανδρουλάκη, το Δήμαρχο Αγίου Νικολάου κ. Ζερβό, το Δήμαρχο Οροπεδίου Λασιθίου κ. Στεφανάκη, το Δήμαρχο Σητείας κ. Ζερβάκη, το Δήμαρχο Ιεράπετρας κ.Καλαντζάκη, καθώς και τη Στέγη «Βιτσένζος Κορνάρος» από τη Σητεία.Ειδικότερα, ευχαριστούμε όσους χορήγησαν τα δώρα που δόθηκαν στους Συνέδρους, την Αρχιεπισκοπή Κρήτης, τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, το Δήμο Αγίου Νικολάου, το Δήμο Οροπεδίου Λασιθίου, το Δήμο Σητείας, τη Στέγη «Βιτσέντζος Κορνάρος» και τη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Κρήτης.  Και βέβαια, οφείλουμε θερμές ευχαριστίες στους έγκριτους εισηγητές του Συνεδρίου, που παρουσίασαν τα πολύ ενδιαφέροντα θέματά τους με εξαιρετική ενάργεια. Ευχόμεθα το επόμενο 7ο Συνέδριο του ΠΣΚ, που θα διεξαχθεί στα όμορφα Χανιά, να αφουγκραστεί και να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των αποδήμων όπου γης Κρητών και ιδιαίτερα των νέων, που αποτελούν το μέλλον του ελληνισμού”.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button