ΚΡΗΤΗ

Οι ευάλωτες περιοχές της Κρήτης σε περίπτωση σεισμού

Σύμφωνα με τον Διευθυντή Ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Γεράσιμο Παπαδόπουλο και τον Πρόεδρο του ΟΑΣΠ Καθηγητή Δυναμικής τεκτονικής εφαρμοσμένης Γεωλογίας και διαχείριση φυσικών καταστροφών Ευθύμιο Λέκκα, η πόλη του Ηρακλείου και το ιστορικό κέντρο της με την άναρχη δόμηση αποτελεί έναν κακό συνδυασμό σε περίπτωση ενός μεγάλου σεισμού ενώ και οι δύο καθηγητές τόνισαν πως και οι παλιές πόλεις του Ρεθύμνου και των Χανίων είναι σημεία αυξημένης επικινδυνότητας σε περίπτωση σεισμού.

Οι δύο καθηγητές στην διάρκειας της εκπομπής αναφέρθηκαν στα βήματα που πρέπει να γίνουν για να μιλάμε για ουσιαστική αντισεισμική θωράκιση με την άναρχη δόμηση, τα παλιά και ετοιμόρροπα κτήρια να αποτελούν ένα επικίνδυνο κοκτέιλ στο ενδεχόμενο των άσχημων συνεπειών μετά από ένα σεισμό.

caffeine adv2020b

Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τον σεισμό τόνισαν οι δύο κορυφαίοι επιστήμονες χαρακτηρίζοντας ως θετική την σεισμική δραστηριότητα που καταγράφεται κατά καιρούς στην Κρήτη κάνοντας λόγω για εκτόνωση του φαινομένου.

Όσον αφορά το πολεοδομικό συγκρότημα του Ηρακλείου πέρα από το ιστορικό κέντρο και σημεία όπως την Αγία Τριάδα αλλά και τις περιοχές εντός των τειχών, υπάρχουν και σημεία στην νεότερη πόλη που καταγράφουν μια αυξημένη επικινδυνότητα.

neratzoulis neo

Μάλιστα το Ηράκλειο είναι από τις πόλεις που χρήζουν άμεσης αντισεισμικής θωράκισης με τον πολιτικό προϊστάμενο της πολιτικής προστασίας του Δήμου Ηρακλείου Μαρίνο Πατακό να αναφέρεται στην διαδικασία καταγραφής των ετοιμόρροπων κτισμάτων -που μάλλον απαιτεί πολλά ακόμα βήματα για να ολοκληρωθεί- όσον αφορά και τις παρεμβάσεις θωράκισης που πρέπει να γίνουν.

Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-
Back to top button