Nbaxevanis

Europlan
KOSA
ΚΡΗΤΗ

«Όχι» από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στην επαναλειτουργία του τμήματος Δοκίμων Αστυφυλάκων στη Σητεία

DROP 2
DROP Palermo TECH HUB
ΜΗΛΟ

Στην Ερώτηση που κατέθεσε η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Λασιθίου, κα Κατερίνα Σπυριδάκη, για την επαναλειτουργία του Τμήματος Δοκίμων Αστυφυλάκων (Τ.Δ.Α.) Σητείας απάντησε το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με το υπ΄αριθμ. 7017/4/26747-γ’ έγγραφο.

Όπως αναφέρει και η Βουλευτής στην Ερώτησή της, «το Τ.Δ.Α. Σητείας μέχρι και το 2012, όταν και ανεστάλη η λειτουργία του λόγω των μνημονιακών μας υποχρεώσεων, είχε εκπαιδεύσει πάνω από 3000 αστυνομικούς και έχει τη δυνατότητα να εκπαιδευτούν 130 δόκιμοι Αστυνομικοί με κλειστή διαβίωση και άνω των 300 δοκίμων αστυφυλάκων με ανοικτή διαβίωση». Η λειτουργία της Σχολής τέθηκε σε αναστολή με την Κοινή Υπουργική Απόφαση ΕΜ2/125 (ΦΕΚ Β’ 3010/2012) του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, βάσει άλλωστε και των Μνημονιακών μας υποχρεώσεων με το Μεσοπρόθεσμα Πρόγραμμα Προσαρμογής.

NOVA

Αναφορικά με τη συμβολή του Τ.Δ.Α. στην τοπική κοινωνία της Σητείας η Λασιθιώτισσα Βουλευτής, κα Κατερίνα Σπυριδάκη, αναφέρει πως «η συνεισφορά του Τ.Δ.Α. στην τοπική κοινωνία της Σητείας είναι ουσιώδης τόσο οικονομικά όσο και κοινωνικά. Συμβάλει ενεργά στην εκπαιδευτική αναβάθμιση του τόπου και στην αύξηση της απασχόλησης στην περιοχή, και επιπλέον προσφέρει οικονομικά οφέλη στην τοπική οικονομία. Μάλιστα, βάσει χρηματοοικονομικής μελέτης που είχε διεξαχθεί κατά την περίοδο της λειτουργίας της Σχολής, προκύπτει πως συμβάλει στην τοπική κοινωνία λίγο περισσότερο από 1,5 εκατομμύριο ευρώ. Επιπλέον, όλοι οι εκπαιδευόμενοι δόκιμοι πραγματοποιούσαν την πρακτικής τους εκπαίδευση στο Α.Τ. Σητείας και στο αεροδρόμιο συμβάλλοντας έτσι ενεργά στην μείωση του ελλείμματος προσωπικού που υπάρχει στο νομό».

Επιπλέον, η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Λασιθίου έκανε αναφορά και για τη γενικευμένη υποστελέχωση που αντιμετωπίζει η Διεύθυνση Αστυνομίας Λασιθίου λέγοντας: «υπό το φως και της πρόσφατης ανακοίνωσης των τακτικών μεταθέσεων του έτους 2024 με τις μηδενικές θέσεις για τη Διεύθυνση Αστυνομίας του Νομού Λασιθίου, της υποστελέχωσης που μαστίζει τις αστυνομικές υπηρεσίες του νομού, ο οποίος σημειώνει υψηλές υπηρεσιακές ανάγκες, και τέλος, της αύξησης της εγκληματικότητας, η επαναλειτουργία του Τ.Δ.Α. Σητείας κρίνεται επιτακτική. Η οποιαδήποτε παράταση της αναστολής θα συμβάλει στην περαιτέρω υποβάθμιση και αποδυνάμωση του τόπου περιορίζοντας τις όποιες προοπτικές ανάπτυξης».

ΤΕΝΤΟΤΕΧΝΙΚΗ

Στο πλαίσιο αυτών των δεδομένων η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Λασιθίου, κα Κατερίνα Σπυριδάκη, κάλεσε τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη να απαντήσει στα παρακάτω ερωτήματα:

  1. Προτίθεστε να επαναλειτουργήσετε το Τ.Δ.Α. Σητείας όπως προβλεπόταν και από τις δεσμεύσεις σας; Και αν ναι πότε;
  2. Για ποιο λόγο μέχρι στιγμής και παρά το ευνοϊκό οικονομικό περιβάλλον της χώρας και τη θετική γνωμοδότηση της Επιτροπής το Υπουργείο δεν έχει προβεί στην επαναλειτουργία του Τ.Δ.Α. Σητείας;
  3. Ποια είναι τα σχέδια του Υπουργείου για τις εγκαταστάσεις του Τ.Δ.Α. Σητείας;
  4. Σε περίπτωση που δεν επαναλειτουργήσει άμεσα το Τ.Δ.Α. Σητείας, πως προτίθεστε να στελεχώσετε τη Διεύθυνση Αστυνομίας του Νομού Λασιθίου και να ενισχύσετε το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών του νομού;

Όπως σημειώνεται, όμως, στην Απάντηση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη η απόφαση για τη λειτουργία ή μη ενός Τ.Δ.Α. λαμβάνεται με βάση κάποιες παραμέτρους «όπως ο αριθμός των εισαχθέντων, το κόστος λειτουργίας των Τ.Δ.Α. κ.λπ.». Αναφορικά με το Τ.Δ.Α. της Σητείας, και ενώ αυτή τη στιγμή λειτουργούν όλες οι υπόλοιπες σχολές στην Ελλάδα, το Υπουργείο αναφέρει πως δε θα επαναλειτουργήσει το συγκεκριμένο Τμήμα «κατόπιν συνεκτίμησης των υφιστάμενων αναγκών και δημοσιονομικών δυνατοτήτων». Παρόλα αυτά, υπογραμμίζει πως «δεν έχει ληφθεί σχετική απόφαση για το εκπαιδευτικό έτος 2024-2025». Για άλλη μία φορά απάντηση του Υπουργείου έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το ευνοϊκό οικονομικό περιβάλλον, την οικονομική ανάπτυξη και την ανάκτηση της επενδυτική βαθμίδας που τόσο πολύ ευαγγελίζεται η Κυβέρνηση.

Mechanical Solutions

Αναφορικά με το κόστος συντήρησης και επισκευής του κτιρίου για την επαναλειτουργία του ως Τ.Δ.Α. το Υπουργείο αναφέρει πως «για την κατάλληλη διαμόρφωση των κτιριακών εγκαταστάσεων όπου αυτό στεγαζόταν -οι οποίες σημειωτέον έχουν παραχωρηθεί προς χρήση από το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού-, ώστε να καταστούν λειτουργικές και ασφαλείς, κατόπιν σχετικής αυτοψίας, διαπιστώθηκε ότι απαιτείται η υλοποίηση εκτεταμένων εργασιών συντήρησης (εκτιμώμενου κόστους -250.000,00- ευρώ), καθώς και η χορήγηση του απαραίτητου εξοπλισμού προς κάλυψη των λειτουργικών αναγκών αυτού». Εδώ, λοιπόν, προκύπτει και το ερώτημα: πόσο είναι το προϋπολογισμένο οικονομικό κόστος της πλήρους επαναλειτουργίας του Τ.Δ.Α. που να μην την επιτρέπουν οι δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας μας;

Τέλος, με το ζήτημα της επαρκούς στελέχωσης των αστυνομικών υπηρεσιών στο Λασίθι το Υπουργείο υποστηρίζει ότι τόσο η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση όσο και η Δ.Α. Λασιθίου «προβαίνουν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την ορθολογική κατανομή του προσωπικού τους, προς εξυπηρέτηση του υπηρεσιακού και εν γένει δημοσίου συμφέροντος, ενώ αξιολογούν διαρκώς τις ανακύπτουσες κάθε φορά ανάγκες και μεριμνούν προκειμένου οι Υπηρεσίες τους να ανταποκρίνονται στα τακτικά αστυνομικά τους καθήκοντα, ενισχύοντας αυτές κατάλληλα εφόσον κρίνεται απαραίτητο, ώστε να εξασφαλίζονται οι προϋποθέσεις ομαλής και αποδοτικής λειτουργίας τους και ο πολίτης να απολαμβάνει το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμά του στην ασφάλεια». Βέβαια, αυτό που ίσως ξεχάστηκε να αναφερθεί είναι ότι για να προβεί μία Διεύθυνση στην ορθολογική κατανομή του προσωπικού και ο πολίτης εν τέλει να μπορεί να απολαμβάνει το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμά του στην ασφάλεια απαιτείται επαρκής στελέχωση – και όταν λέμε επαρκής σίγουρα δεν εννοούμε 1 αστυνομικό (!).


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Μετάβαση στο περιεχόμενο