Nbaxevanis

Europlan
KOSA
ΚΡΗΤΗ

Ο ΒΟΑΚ και η αξιοποίηση της έκτασης του αεροδρομίου «Νίκος Καζαντζάκης»

ΜΗΛΟ
DROP Palermo TECH HUB

Τον Υφυπουργό Υποδομών & Μεταφορών Νίκο Ταχιάο υποδέχθηκε στο γραφείο του ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός, πραγματοποιώντας συνάντηση εργασίας με επίκεντρο τις αναγκαίες παρεμβάσεις στον ΒΟΑΚ και την αξιοποίηση της έκτασης του αεροδρομίου Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκης».

Κατά την συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε με έντονη τη διάθεση της συνεργασίας των δυο πλευρών, κι αφού ο Δήμαρχος Αλέξης Καλοκαιρινός έδωσε ένα υπόμνημα με ζητήματα του Δήμου Ηρακλείου που αφορούν τον τομέα ευθύνης του Υφυπουργού, επικεντρώθηκε στις αναγκαίες παρεμβάσεις που απαιτούνται στον ΒΟΑΚ, καθώς και στο θέμα της αξιοποίησης της έκτασης του αεροδρομίου «Νίκος Καζαντζάκης».

NOVA

Ειδικότερα, για τον ΒΟΑΚ, ο Δήμαρχος ενημέρωσε τον Υφυπουργό για την σχετική συνάντηση που πραγματοποίησε με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τεκμηρίωσε τους λόγους για τους οποίους είναι απαραίτητη η κατασκευή cuts & covers, υπόγειων διαβάσεων και παρόδιου δικτύου υδραυλικών έργων. Για το αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης», ο Αλέξης Καλοκαιρινός αναφέρθηκε στην συνάντηση που πραγματοποίησε την Τετάρτη 5/6 με την ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ, στην αρμοδιότητα του Δήμου Ηρακλείου, τόσο ως ιδιοκτήτη μεγάλου μέρους της έκτασης, όσο και χωροταξικά, καθώς και στο ότι ο Δήμος θα είναι συμμέτοχος στις αποφάσεις, συνδικαιούχος στο έργο, και όχι απλός συνομιλητής της διαδικασίας.

Αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης, ο Υφυπουργός Υποδομών & Μεταφορών Νίκος Ταχιάος σε δήλωσή του ανέφερε: «Κάθε φορά που έρχομαι στην Κρήτη εκπλήσσομαι από την ωριμότητα των δημοτικών αρχών και από το επίπεδο στο οποίο γίνονται οι συζητήσεις είτε υπάρχουν θέματα στο οποία συμφωνούμε είτε υπάρχουν θέματα στα οποία υπάρχουν διαφορετικές απόψεις γιατί πάντα υπάρχουν αυτές.

ΤΕΝΤΟΤΕΧΝΙΚΗ

Με τον Δήμαρχο Ηρακλείου είχαμε μια πολύ εξαιρετική συζήτηση. Είναι η πρώτη φορά που τον συναντώ. Μου εξέθεσε τις απόψεις του για τον ΒΟΑΚ τις οποίες όπως έχω πει και στο παρελθόν ότι ακούω έχοντας στο βάθος του μυαλού μου ότι βρίσκω λογική σε αυτές. Το θέμα είναι από τη λογική να περάσουμε στην πράξη, δηλαδή να μπορέσουμε να λύσουμε ζητήματα που πραγματικά τίθενται. Τα ίδια ζητήματα έθεσε και στον Πρωθυπουργό πριν από λίγες ημέρες ο κύριος Δήμαρχος.

Το επόμενο ζήτημα το οποίο μου συζήτησε ήταν το ζήτημα του αεροδρομίου Νίκος Καζαντζάκης μετά τη μεταφορά του αεροδρομίου στο Καστέλι που και αυτό είναι ζήτημα που πρέπει να πάρει το δρόμο του. Και εκεί οι προτάσεις του Δήμου προφανώς έχουν μεγάλη σημασία. Είχε την ευκαιρία να με πληροφορήσει για κάτι που εγώ πρώτη φορά το μαθαίνω, το ιδιοκτησιακό καθεστώς στο οποίο είναι συμμέτοχος και ο Δήμος, είναι συν-κύριος. Αυτά είναι ζητήματα τα οποία θα προσμετρήσει η όποια ωρίμανση μελέτης αυτή τη στιγμή τρέχει από το ΤΑΙΠΕΔ και σίγουρα σε πολιτικό επίπεδο η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και ο Χρήστος Σταϊκούρας και εγώ θα προσπαθήσουμε να βρούμε τον κοινό τόπο με την Τοπική Αυτοδιοίκηση κάτι το οποίο είναι το ζητούμενο. Είτε μιλάμε για την κυβέρνηση, είτε μιλάμε για την Τοπική Αυτοδιοίκηση νομίζω ότι έχουμε τους ίδιους στόχους. Και το Καστέλι πρέπει να τελειώσει στην ώρα του και ο ΒΟΑΚ πρέπει να γίνει ει δυνατόν μια ώρα αρχύτερα, και φυσικά το Νίκος Καζαντζάκης δεν μπορεί να μείνει ένας χώρος κενός όπως είχε μείνει τόσα χρόνια το Ελληνικό πριν αρχίσει η αξιοποίηση του. Άρα αυτά είναι ζητήματα που μπορούμε να τα τρέξουμε μόνο αν συνεννοηθούμε με τις τοπικές αρχές.

Mechanical Solutions

Ο Δήμος Ηρακλείου έχει πάντα ισχυρό λόγο. Μιλάμε για μια μεγάλη πόλη και ένα Δήμαρχο ο οποίος και ως πρόσωπο αναγνωρίζεται ως ισχυρό. Οι απαντήσεις θέλουν δουλειά. Στις προσεχείς εβδομάδες θα ανακοινωθεί τί θα γίνει με την πρόσβαση στο Καστέλι. Θα δουλέψουμε μαζί με τον Δήμαρχο για να βρούμε λύσεις για τα ζητήματα τα οποία έχουν θέσει με τις αιτιάσεις τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας.»

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός ανέφερε: «Υποδέχθηκα σήμερα τον Υπουργό κ. Ταχιάο. Είχαμε μια σύντομη αλλά πολύ περιεκτική συζήτηση για δύο μείζονα θέματα, το ένα είναι ο ΒΟΑΚ και οι επιπτώσεις του έργου στη λειτουργία της πόλης του Ηρακλείου. Αυτό είναι ένα θέμα το οποίο έχει καταστεί σαφές και οι λύσεις σε αυτό το ζήτημα προς την κατεύθυνση της άμβλυνσης των προβλημάτων που προβλέπουμε με βεβαιότητα ότι θα δημιουργούσε ένας κλειστός αυτοκινητόδρομος χωρίς τις κατάλληλες πρόνοιες οι οποίες είναι πολύ συγκεκριμένες νομίζω ότι είναι ένα ζήτημα το οποίο πράγματι τίθεται στο τραπέζι ώστε να συζητηθεί και εγκαίρως να προγραμματιστεί η αντιμετώπιση του. Μιλάμε για τις άνω διαβάσεις τύπου cuts & covers, μιλάμε για τις υπόγειες διαβάσεις, μιλάμε για το παρόδιο δίκτυο, μιλάμε για τα υδραυλικά έργα κυρίως σε μία πάρα πολύ συγκεκριμένη βάση η οποία νομίζω ότι πράγματι μπορεί, αξιολογούμενη βεβαίως από την Πολιτεία, να μπει σε μια φάση υλοποίησης.

Για το θέμα του αεροδρομίου, επίσης είχα την ευκαιρία να συζητήσω με τον Υπουργό και το ζήτημα το οποίο προέταξα είναι το ίδιο το οποίο κυριάρχησε στην χθεσινή συνάντηση μου με την ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ. Ήταν δηλαδή να καταστεί σαφές το ιδιοκτησιακό καθεστώς της έκτασης αυτής, να γίνει παραδεκτό το εμπράγματο δικαίωμα του Δήμου Ηρακλείου στην έκταση αυτή ως βάση για οποιαδήποτε περαιτέρω συζήτηση την οποία βεβαίως επιθυμούμε και την οποία θα επιδιώξουμε. Όλοι θεωρώ επιθυμούμε την αξιοποίηση αυτής της πολύ μεγάλης έκτασης για το κοινό καλό και το βλέπουμε σαν μια μοναδική ευκαιρία για την πολεοδομική χωροταξική ανάσα του Ηρακλείου. Πρόκειται για μια πολύ μεγάλη πρόκληση, την οποία όμως είναι σωστό να την τοποθετήσουμε εξ αρχής στη σωστή της  βάση. Και από την άποψη αυτή η ευκαιρία που δόθηκε σήμερα ήταν πραγματικά πάρα πολύ χρήσιμη ώστε να συμμεριζόμαστε όλοι την ίδια πληροφορία ξεκινώντας να σχεδιάζουμε ένα πολύ σημαντικό έργο.».

Στη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης 6/6, συμμετείχε επίσης η Γενική Γραμματέας του Δήμου Μαρία Σκραφνάκη και ο Γενικός Διευθυντής Συγκοινωνιακών Υποδομών Δημήτρης Αναγνώπουλος.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button